0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiSrhljiva gliva, znana kot mrtvaški prsti

Srhljiva gliva, znana kot mrtvaški prsti

MORDA VAS ZANIMA

Regan Daniels iz Severne Karoline je v skupini ljubiteljev gob na Facebooku objavil nekaj fotografije glive, Xylaria polymorpha, splošno znani kot mrtvaški prsti. In ni težko ugotoviti, zakaj takšno ime. Morda bi ob pogledu na fotografijo celo pomislil, da gre za ponarejeno ali digitalno urejeno sliko, vendar gliva resnično izgleda tako.

- Oglas -

Gobe mrtvaški prsti so pravzaprav precej pogoste v Veliki Britaniji in na Irskem, najdemo pa jih tudi po vsej celinski Evropi in v mnogih delih Severne Amerike, čeprav so bile okusne. So pogosti prebivalci gozdov in gozdnih območij, navadno rastejo iz podlage gnijočih ali poškodovanih štorov in razpadajočega lesa.

Mrtvaški prsti goba
Foto: Plant & Tree Lovers

Znano je tudi, da kolonizira substrate, kot so oleseneli stroki stročnic, peclji in zelnata stebla. Zanj so značilne podolgovate pokončne, klavaste ali trakaste strome, ki štrlijo skozi tla, podobno kot prsti. To glivo pogosto najdemo v množici ločenih “prstov”, včasih pa se posamezni deli zlijejo skupaj.

Spomladi ta gliva pogosto proizvede plast belih ali modrikastih nespolnih spor, imenovanih konidiji, ki rastejo na njeni površini in okolici.

- Oglas -
Mrtvaški prsti

Daniels je odkril gobo, ki raste izpod trohnelega debla, obdanega z drugimi podobnimi gobami. Goba na splošno ne velja za užitno, kar je morda eden od razlogov, da je ostala nedotaknjena, tudi na priljubljeni destinaciji.

.

NAJNOVEJŠE