0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeOgromna razpoka dokazuje, da se Afrika počasi deli na dvoje

Ogromna razpoka dokazuje, da se Afrika počasi deli na dvoje

MORDA VAS ZANIMA

Pojavile so se nove šokantne fotografije, ki prikazujejo, kako se Afrika razceplja in med obema kopnima začenja nastajati nov ocean. Deli Kenije so se v zadnjih letih začeli ločevati, vmes pa je nastala velika vrzel, ki bi lahko sčasoma ustvarila obale  na območju Zambije in Ugande.

- Oglas -

Pričakuje se, da se bo del vzhodne Afrike od glavne celine odcepil čez več deset milijonov let. Dokaz tega je kenijska dolina Rift Valley, kjer se je po močnem deževju in potresni dejavnosti odprla velikanska zevajoča razpoka, poroča Face2Face Africa.

Razpoka je trenutno dolga 56 kilometrov, njeno natančno lokacijo pa so raziskovalci odkrili na mejah treh tektonskih plošč, ki se postopoma oddaljujejo druga od druge.

Afrika

Razpoka je potrditev preteklih domnev, da se bodo tektonske plošče na tem območju sčasoma prerazporedile. Večina Afrike leži na vrhu Afriške plošče. Vendar pa dolg, navpičen kos vzhodne Afrike leži na vrhu somalijske plošče. To stičišče, kjer se srečata plošči, je znano kot Vzhodnoafriška razpoka, ki se razteza na osupljivih 2900 kilometrov.

- Oglas -

Christopher Moore, dr. doktorski študent na Univerzi v Leedsu, je pojasnil, da je vzhodnoafriška razpoka edino mesto na zemlji, kjer je mogoče preučiti, kako celinska razpoka postane oceanska razpoka. Uporabil je satelitsko radarsko tehnologijo za spremljanje vulkanske dejavnosti v regiji, ki je najpogosteje povezana s postopnim razpadom celine.

Odmik tektonskih plošč se povečuje, a zelo počasi. Arabska plošča se odmika od Afrike s hitrostjo približno enega palca na leto, afriška in somalijska plošča pa se odmikata veliko počasneje od pol do 0,2 palca na leto. Z meritvami GPS lahko strokovnjaki merijo stopnje gibanja do nekaj milimetrov na leto.

Odmik se bo še naprej povečeval in sčasoma se bo oblikovala ločena celina, Adenski zaliv in Rdeče morje pa bosta poplavila razpoko, ki bo nastala.

.

NAJNOVEJŠE