0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPovezava med endometriozo in imunskim sistemom

Povezava med endometriozo in imunskim sistemom

MORDA VAS ZANIMA

Endometrioza je pogosto kriva za zelo hude bolečine – tako med spolnimi odnosi kot nasploh. Nemalokrat pa jo spremljajo tudi drugi neprijetni simptomi, na primer kronična utrujenost. Čeprav lahko endometrioza zelo okrni kakovost življenja, se na diagnozo pogosto čaka več let, kar lahko privede do resnih zapletov. Ne samo da je s simptomi endometrioze zelo težko živeti, ampak lahko bolezen postopoma privede do resnih poškodb organov, vključno s poškodbami maternice in črevesja, ter do neplodnosti. Za zdaj so na voljo zgolj metode za blaženje simptomov, saj znanstvenikom še ni uspelo odkriti zdravila. V zadnjih letih je bilo sicer objavljenih več raziskav, ki osvetljujejo povezavo med endometriozo in imunskim sistemom. Nekateri strokovnjaki verjamejo, da se prav v tej povezavi skriva ključ do zdravila …

- Oglas -

Osnovne informacije o delovanju imunskega sistema

Posledica stika s patogenimi mikroorganizmi, na primer z virusi ali bakterijami, je aktivacija imunskega sistema. Naše telo začne nato sproščati posebne beljakovine, imenovane citokini. Gre za beljakovine, ki imunskim celicam sporočijo, kako morajo ukrepati. Simptomi »na površini« so nato odvisni od razloga za mobilizacijo imunskih celic. Če ste se na primer urezali, bo postala koža okoli prizadetega območja vroča, pordela in otečena. V primeru, da je za vnetni odziv kriv patogeni mikroorganizem, pa se pojavijo simptomi, kot sta kašelj in povišana telesna temperatura. Bistveno pri tem je, da gre za kratkotrajen, časovno zamejen imunski odziv, ki je v tovrstnih situacijah koristen. Vendar pa lahko telo napačno interpretira določene signale ter pospešeno sprošča citokine in imunske celice, tudi ko na vidiku ni realne grožnje. To lahko vodi do kroničnih vnetij in do avtoimunskih bolezni, na primer do revmatoidnega artritisa.

Povezava med menstrualnimi cikli in vnetnim odzivom

Vnetja so tudi normalen sestavni del menstrualnih ciklusov. Praviloma gre za vnetja, ki so omejena predvsem na maternico, vendar lahko vzniknejo tudi v drugih delih telesa. Kot je znano, so menstrualni ciklusi sestavljeni iz dveh faz, in sicer iz folikularne faze, ki traja od prvega dneva menstruacije do ovulacije, in lutealne faze, ki traja od ovulacije do naslednje menstruacije. Med folikularno fazo se poveča količina estrogena v telesu. Gre namreč za hormon, ki spodbudi debeljenje maternične stene, s čimer se maternica pripravlja na oplojeno jajčece. Velika količina estrogena pa lahko med drugim vpliva tudi na imunski sistem.

Nekatere imunske celice so namreč opremljene s posebnimi receptorji, ki lahko zaznajo estrogen, pri čemer se sproži imunski odziv. To pripravi telo na boj s potencialnimi tujki, kar je lahko v primeru zanositve zelo koristno. Za folikularno fazo je tako značilno manjše tveganje za okužbe. Po drugi strani pa lahko osebe z avtoimunskimi boleznimi med to fazo menstrualnega ciklusa doživljajo intenzivnejše simptome. Med lutealno fazo je nato delovanje imunskega sistema zavrto, saj poskuša telo ustvariti pogoje za zaščito oplojenega jajčeca (imunski sistem bi lahko sicer kot tujka prepoznal tudi jajčece). Za to fazo je zato značilno povečano tveganje za okužbe in ublažitev simptomov avtoimunskih obolenj.

- Oglas -

Endometrioza pogosto povezana s specifičnim delovanjem imunskega sistema

Kako je vse to povezano z endometriozo? Raziskovalci so pri osebah z endometriozo zaznali povišano raven vnetnih citokinov in moteno delovanje imunskih celic, predvsem naravnih celic ubijalk. Gre za celice, ki so ključne za boj z virusi in rakavimi celicami. Obenem je bilo odkrito, da maternična sluznica pri osebah z endometriozo proizvaja čezmerno količino kemokinov, ki privabljajo imunske celice, kar povzroči intenzivnejše vnetje. Ni sicer še povsem jasno, ali je neustrezno delovanje imunskega sistema razlog za endometriozo ali samo simptom bolezni. Toda če teorija o povezavi med endometriozo in motnjami imunskega sistema drži, bi to lahko pojasnilo, zakaj je pogosto opažena povezava med endometriozo in avtoimunskimi obolenji, kot so luskavica, revmatoidni artritis in vnetna črevesna bolezen. Intenzivnejša vnetja v telesu pa lahko obenem pojasnijo tudi to, zakaj se osebe z endometriozo v primeru okužb pogosto spopadajo z nadpovprečno izrazitimi simptomi.

.

NAJNOVEJŠE