0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPreveč estrogena v telesu: znaki in možne rešitve

Preveč estrogena v telesu: znaki in možne rešitve

MORDA VAS ZANIMA

Hormonsko ravnovesje je osnova vašega zdravja in dobrega počutja. Ko se ravnovesje podre, vaš organizem ne more več funkcionirati optimalno, zato so možne številne težave. Mnogokrat so težave povezane z estrogenom, t. i. ženskim spolnim hormonom, ki pa je v manjših količinah prisoten tudi pri moških. Raven estrogena v telesu se sicer lahko v različnih obdobjih spreminja. Z nastopom menopavze se na primer količina estrogena pri ženskah močno zniža, kar med drugim povzroča simptome, kot so vročinski oblivi in zelo suha nožnica. Vendar pa ni samo nagel upad količine estrogena tisti, ki povzroča težave. Tudi presežek estrogena v telesu lahko privede do zapletov.

- Oglas -

Zakaj pride do presežka estrogena v telesu?

Tvorba estrogena se pri ženskah običajno poveča med puberteto in nosečnostjo, vendar pa lahko pride do tega pojava tudi izven omenjenih obdobij. Prekomerne količine estrogena v telesu so lahko posledica tega, da telo proizvaja preveč omenjenega hormona, pogosto pa je to tudi vpliv dejavnikov iz okolja in hrane, ki jo uživamo. Ko je količina estrogena v primerjavi z drugimi hormoni, še posebej v primerjavi s progesteronom, zelo visoka, govorimo o estrogenski dominanci.

Ta težava je v sodobni družbi zelo pogosta, saj smo praktično ves čas izpostavljeni snovem, ki so podobne estrogenu. Najdemo jih v hrani, ki vsebuje nevarne pesticide in rastne hormone, nahajajo pa se tudi v mnogih izdelkih za gospodinjstvo, v plastičnih produktih, v kozmetiki, pohištvu ipd. Kemikalije, ki posnemajo estrogen, so znane tudi kot t. i. hormonski oziroma endokrini motilci. Mnoge med njimi povzročajo hitro poviševanje telesne teže, kar sproži povečano tvorbo estrogena v telesu, ki ga lahko proizvajajo tudi maščobne celice. Razlogi za estrogensko dominanco so lahko poleg tega še prekomerno pitje alkohola, stres, določena zdravila, diabetes, povišan krvni tlak in srčne bolezni. Po vsem naštetem ni presenetljivo, da raziskave razkrivajo velik porast estrogenske dominance.

Preveč estrogena v telesu

Tipični simptomi estrogenske dominance

Hitro poviševanje telesne teže

Če ste v zadnjem času pretiravali s hrano in zmanjšali količino telesne aktivnosti, je pridobivanje kilogramov seveda logična posledica. Vendar pa lahko včasih pride do poviševanja telesne teže, čeprav so vaše navade povsem enake kot v preteklosti. V tem primeru bi šlo lahko za simptom estrogenske dominance oziroma presežka estrogena v telesu, še posebej če se maščobne obloge kopičijo predvsem na bokih.

- Oglas -

Neredna menstruacija

Vzroki za neredne menstruacije so sicer lahko različni, vendar je prav estrogenska dominanca med najpogostejšimi. Če je bila vaša menstruacija doslej zelo urejena, zdaj pa vse pogosteje zamuja ali nastopi prezgodaj, je to vsekakor znak, ki ga je smiselno raziskati.

Občutljive prsi

Zelo občutljive prsi, pogosto tudi boleče, so običajno povezane s hormonskimi spremembami v telesu. Občutljivost prsi se lahko na primer poveča med nosečnostjo, včasih pa je lahko tudi simptom prekomerne količine estrogena v telesu.

Zatrdlina v dojki

Ob zatrdlini v dojki mnogi pomislijo na najhujše. Na srečo pa je v mnogih primerih zatrdlina benigna, torej nenevarna. Najpogosteje gre za t. i. fibrocistično bolezen dojk, ki je povezana s prekomernim izločanjem estrogena. Seveda pa morate v primeru, da zatipate zatrdlino v dojki, čim prej do zdravnika, ki vas bo napotil na dodatne preiskave. Pomembno je, da poskušate ohraniti čim bolj mirno kri, dokler ni postavljena uradna diagnoza.

Nihanje razpoloženja

Estrogen ima velik vpliv tudi na vaše čustveno stanje in splošno psihično počutje. Prevelike količine estrogena lahko povzročijo nenadna nihanja razpoloženja, od ekstatičnosti do depresivnih občutkov. Mnogokrat so lahko tudi panični napadi simptom estrogenske dominance. Včasih lahko estrogenska dominanca prizadene tudi vaš spomin, kar se kaže v obliki hude raztresenosti in stalnega pozabljanja različnih stvari.

- Oglas -

Pogosti glavoboli

Kadar je v telesu veliko več estrogena kot progesterona, obstaja povečana možnost glavobolov. Tako ni presenetljivo, da so ženske bolj nagnjene h glavobolom in k migrenam kot moški, medtem ko je pri dečkih in deklicah pred puberteto pogostost pojavljanja glavobolov precej podobna pri obeh spolih. Če imate torej težave s ponavljajočimi se glavoboli, bi bilo smiselno raziskati, ali ni za to morda kriva estrogenska dominanca.

Pospešeno izpadanje las

Prekomerno izpadanje las ni značilno le za moške, ampak se s to težavo soočajo tudi mnoge ženske. Izpadanje las je pri ženskah zelo pogosto prav posledica estrogenske dominance.

Težave s spanjem

Estrogen deluje kot stimulans, zato lahko presežek tega hormona v telesu povzroča tudi težave s spanjem, predvsem nespečnost. Že zelo blaga oblika estrogenske dominance lahko privede do hudih težav, saj estrogen med drugim zavira delovanje melatonina, hormona, zaradi katerega naj bi postali zaspani, ko se stemni. Težave s spanjem pa se povezujejo s še enim značilnim simptomom estrogenske dominance, in sicer s stalno utrujenostjo.

Kaj lahko storite?

Simptomi estrogenske dominance, še posebej če jih doživljate več hkrati, so lahko zelo neprijetni, poleg tega pa prekomerne količine estrogena v telesu povečujejo tveganje za nekatere resne bolezni. Med drugim lahko estrogenska dominanca privede do kronično povišanega krvnega tlaka, depresije, raka na dojkah in do endometrioze. Obisk zdravnika je torej nujen. Če se izkaže, da gre zares za estrogensko dominanco, vam bo vaš zdravnik zagotovo predstavil nadaljnje ukrepe. Obstaja pa kar precej stvari, ki jih lahko tudi sami, če želite, da se v vašem telesu ponovno vzpostavi hormonsko ravnovesje.

Če pogosto uživate alkohol, je eden prvih korakov zagotovo ta, da pitje čim bolj omejite. Jejte hrano, ki je bila ekološko pridelana, in povečajte vnos živil, ki vsebujejo veliko vlaknin. Priporočljivo je zaužiti tudi več živil, ki vsebujejo probiotike. Na povečano izločanje estrogena močno vpliva tudi stres, zato se poskušajte izogibati stresnim situacijam, obenem pa poiščite tehnike sproščanja, ki vam ustrezajo. Pri premagovanju estrogenske dominance vam lahko pomaga tudi rožmarin, ki ne sodeluje le pri odpravljanju vzroka za težave, ampak bo ublažil tudi simptome, kot so prekomerno izpadanje las in težave s spominom. Za konec naj opozorimo še na to, da bodite pozorni na kozmetiko, ki jo uporabljate, podobno pa velja tudi za čistila. Prednost dajte naravnim izdelkom, ki ne vsebujejo potencialno nevarnih snovi.

.

NAJNOVEJŠE