Osebna rastKako se osvoboditi sovraštva?

Kako se osvoboditi sovraštva?

MORDA VAS ZANIMA

Sovraštvo je čustvo, ki je lahko zelo pogubno – največkrat za tistega, ki sovraži. Oklepanje sovraštva je lahko tako izjemno škodljivo – seveda pa je premagovanje teh občutkov v praksi pogosto zelo težavno, posebno če vam je nekdo povzročil ogromno hudega. Če se vam zdi, da ste popolnoma nemočni in da ne more nič popraviti škode, ki je nastala, se lahko pojavi občutek, da je sovraštvo vse, kar vam ostaja. Toda kot nakazano, gre pri tem za zanko, ki se je je smiselno rešiti, saj dodatno otežuje vaše življenje. Ponujamo vam nekaj koristnih nasvetov, ki vam bodo pomagali pri tem, da se osvobodite sovraštva, ki vas razžira od znotraj, in na življenje (ponovno) pogledate nekoliko bolj optimistično.

1. Izkoristite energijo za pozitivno delovanje

- Oglas -

Sovraštvo je tesno povezano z jezo. Gre za čustva, ki jih običajno doživljamo zelo telesno, kot presežek energije, ki se kopiči v nas – in zaradi katerega imamo občutek, da bomo vsak čas eksplodirali. Na prvi pogled se zdijo ti občutki izključno negativni, vendar lahko ta presežek energije izkoristite kot gorivo in ga usmerite v nekaj pozitivnega. Poiščite način za produktivno sproščanje te energije. Pogosto pomaga telesna aktivnost. Sovraštvo vas lahko torej motivira – z njegovo pomočjo lahko postanete bolj zdravi in pridete do svoje sanjske postave. Ni seveda nujno, da za sproščanje negativnih občutkov oziroma energije, ki se kopiči v vas, izberete prav šport. Energijo lahko na primer usmerite tudi v prostovoljstvo, učenje novih veščin ali razvijanje poslovne ideje. Postopoma bo postajalo sovraštvo vedno manj intenzivno, saj boste zaposleni z drugimi dejavnostmi.

2. Opominjajte se, da sovraštvo škoduje predvsem vam

Oseba, ki je kriva za to, kar doživljate, ne more vedeti, kaj (vse) se dogaja v vaši glavi. Čeprav se vam morda zdi, da s premlevanjem in prilivanjem olja na ogenj kaznujete to osebo, v resnici povzročate dodatno trpljenje sebi. Intenzivno sovraštvo lahko ogrozi celo vaše telesno zdravje (oslabitev imunskega sistema, težave s srcem, pogosti glavoboli, prebavne težave itn.). Svetujemo vam, da se obdate z opomniki, ki vas bodo vsakodnevno opozarjali na nesmiselnost oziroma neproduktivnost sovraštva. Tveganje za to, da se prepustite ruminacijam, bo tako precej manjše.

3. Poskušajte se vživeti v kožo osebe, ki jo sovražite

Ko gre za zelo huda, nasilna dejanja, je vživljanje v perspektivo storilca seveda izjemno težavno – in včasih celo odsvetovano. Po drugi strani pa je v primerih, ko posledice določenega dejanja niso bile tako uničujoče, dobro, da poskušate razumeti, zakaj je oseba, ki jo sovražite, storila, kar je storila. Lahko iskreno rečete, da ne bi sami ravnali podobno, če bi bile vaše življenjske okoliščine, izkušnje identične njenim? To nikakor ne pomeni, da morate tisto, kar se je zgodilo, preprosto pomesti pod preprogo – ali da morate osebo, ki vas je prizadela, ponovno spustiti v svoje življenje. »Empatija« je v tovrstnih primerih koristna predvsem zato, ker se boste tako precej lažje osvobodili sovraštva.

4. Izogibajte se sprožilcem

Ali določeni sprožilci, ki vas spomnijo na krivice, ki so vam bile storjene, v vas vzbudijo posebno močno sovraštvo? Bodite pozorni na ta vidik, saj gre za pomemben korak pri osvobajanju sovraštva. Vsem sprožilcem se sicer najverjetneje ne boste mogli izogniti, vendar je vsekakor pametno, da odstranite tiste, ki jih lahko.

5. Predelajte tisto, kar se skriva pod površino

- Oglas -

Intenzivno sovraštvo je lahko včasih samo krinka – posebno če je usmerjeno proti vsem in vsemu. Če vas iztiri praktično v vsaka malenkost in v vas vzbudi zelo močna sovražna čustva, je smiselno, da se vprašate, kaj se v resnici skriva pod vašimi odzivi. V tovrstnih primerih gre namreč pogosto za posledico nepredelanih travm oziroma močnih strahov, ki jih je najbolje predelati s pomočjo izkušenega psihoterapevta.

NAJNOVEJŠE