0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSindrom policističnih jajčnikov: 6 najkoristnejših prehranskih dopolnil

Sindrom policističnih jajčnikov: 6 najkoristnejših prehranskih dopolnil

MORDA VAS ZANIMA

Sindrom policističnih jajčnikov je pogosta težava, ki je nemalokrat povezana z zelo neprijetnimi simptomi. Poleg cist na jajčnikih ja za ta sindrom značilna tudi čezmerna količina androgenih hormonov v telesu.

- Oglas -

Med tipične simptome sindroma policističnih jajčnikov spadajo neredne menstruacije, izrazita poraščenost različnih delov telesa, akne in druge težave s kožo ter težave pri poskusih obvladovanja telesne teže. Sindrom policističnih jajčnikov povečuje tveganje za neplodnost. Obenem pa je tesno povezan s povečanim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2. Eden od dejavnikov, ki vplivajo na sindrom policističnih jajčnikov, je namreč pogosto tudi t. i. inzulinska rezistenca, torej odpornost celic na inzulin, ki oteži absorpcijo glukoze, posledično pa ostajajo vrednosti glukoze v krvi zelo visoke.

Zdrave prehranjevalne navade so nedvomno eden od najpomembnejših ukrepov za obvladovanje sindroma policističnih jajčnikov, svoj delček mozaika pa lahko prispevajo tudi premišljeno izbrana prehranska dopolnila. Preverite, kateri dodatki so za osebe s sindromom policističnih jajčnikov posebno koristni …

1. Inozitol

Inozitol uvrščamo med ogljikove hidrate. Gre za pomembno signalno snov, ki je naravno prisotna v različnih vrstah sadja, stročnic, oreščkov itn. Koristi za osebe s sindromom policističnih jajčnikov so povezane z dejstvom, da je inozitol zelo pomemben za uravnavanje inzulina oziroma za povečanje občutljivosti celic na inzulin. Tako lahko posredno pomaga pri uravnavanju drugih hormonov, tudi pri zniževanju povišanih vrednosti testosterona. Čeprav lahko inozitol sintetiziramo tudi sami, moramo večji del telesu vendarle zagotoviti z zunanjimi viri, pri čemer je v primeru sindroma policističnih jajčnikov dobro, da si pri tem pomagate s prehranskimi dopolnili. Priporočen odmerek je približno 2–4 g na dan (navedeno količino je priporočljivo razdeliti na več manjših odmerkov). Nezaželeni stranski učinki so precej redki – če se že pojavijo, gre za relativno blage prebavne težave.

- Oglas -

2. Magnezij

Pomanjkanje magnezija je zelo pogosto – posebno pri osebah s sindromom policističnih jajčnikov, kar lahko prispeva k inzulinski rezistenci in k hormonskemu neravnovesju. Magnezij je namreč mineral, ki sodeluje v številnih procesih v telesu, vključno z uravnavanjem krvnega sladkorja in izločanjem hormonov. Namesto za prehransko dopolnilo se lahko sicer odločite tudi za pogostejše uživanje živil, ki so bogata z magnezijem (sončnična semena, indijski oreščki, soja, kakav, mandlji, črni fižol, rjavi riž ipd.).

3. N-acetil cistein

N-acetil cistein, za katerega se pogosto uporablja kar kratica NAC, je močan antioksidant, ki je med drugim zelo koristen tudi za osebe s sindromom policističnih jajčnikov. Pomaga namreč pri blaženju oksidativnega stresa in vnetij, ki pogosto spremljajo ta sindrom. Obenem pa je lahko koristen tudi za ublažitev inzulinske rezistence in hormonskega neravnovesja. Če se N-acetil cistein uporablja kot pomoč pri sindromu policističnih jajčnikov, je priporočen dnevni odmerek približno 1200–1800 mg.

4. Vitamin D

Vitamin D ni koristen samo za kosti in imunski sistem, ampak je zelo pomemben tudi za uravnavanje hormonov. Ker je pomanjkanje vitamina D pri osebah s sindromom policističnih jajčnikov posebno pogosto, je zelo pomembno, da ste pozorni na vrednosti – in da po potrebi uporabite prehransko dopolnilo.

5. Omega-3-maščobne kisline

Povečanje vnosa omega-3-maščobnih kislin lahko ublaži vnetja v telesu, poveča občutljivost celic na inzulin, izboljša kardiovaskularno zdravje, pripomore k hormonskemu ravnovesju, izboljša razpoloženje in še mnogo več. Zaradi naštetih učinkov so lahko kakovostna prehranska dopolnila z omega-3-maščobnimi kislinami koristna tudi za osebe, ki se spopadajo s sindromom policističnih jajčnikov.

6. Cink

Naše telo sicer ne potrebuje veliko cinka, kar pa nikakor ne pomeni, da ni pomanjkanje tega minerala zelo nevarno. Gre namreč za esencialni mineral, ki med drugim sodeluje tudi pri nastajanju hormonov in regulaciji inzulina. Kot kažejo raziskave, so ena od skupin, pri katerih je pomanjkanje cinka posebno pogosto, tudi osebe s sindromom policističnih jajčnikov. Pred začetkom uporabe prehranskega dopolnila je sicer dobro preveriti vrednosti in se z zdravnikom posvetovati glede optimalnega odmerka, saj je lahko nevarno tudi pretiravanje s cinkom.

.

NAJNOVEJŠE