Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaPekanovi orehi spodbujajo presnovo

Pekanovi orehi spodbujajo presnovo

MORDA VAS ZANIMA

Pekanovi orehi morda niso tako priljubljeni kot navadni, pa vendar spadajo med najbolj zdrave oreške na svetu. Ker vsebujejo veliko različnih vitaminov, antioksidantov in mineralov, lahko pokrijejo velik del dnevnih energijskih potreb po teh hranilih. Zaradi goste vsebnosti hranil so zelo nasitni. Ker vsebujejo nenasičene maščobne kisline, pomagajo zniževati slab holesterol v krvi.

- Oglas -

Surovi ali praženi, pekanovi orehi so eno najboljših živil za vzdrževanje zdrave telesne teže. Poleg tega, da so zelo nasitni, spodbujajo tudi metabolizem. Z njimi boste v telo vnesli beljakovine, antioksidante in več kot 19 vitaminov in mineralov (vitamini A, C, E, B-kompleks, cink in magnezij). Največ zdravju koristnih snovi seveda vsebujejo pekanovi orehi iz organske pridelave.

pekan oreščki

Paradoks oreškov

Paradoksalno je, da je uradna medicina dolga leta svarila pred uživanjem oreškov, saj vsebujejo veliko maščob in kalorij. Študije so nato dokazale, da lahko uživanje oreškov pomaga pri hujšanju. Izkazalo se je, da so pekanovi orehi eni najbolj učinkovitih oreškov v boju proti maščobnim oblogam. Ti okusni orehi namreč vsebujejo velike količine večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Dokazano je, da imajo ljudje, ki uživajo veliko takih maščob, nižjo telesno težo. Kar 31 študij je dokazalo, da imajo tisti, ki redno uživajo oreške, ožje pasove in lažje vzdržujejo zdravo telesno težo.

Kaj v pekanovih orehih spodbuja hujšanje?

Samo pest pekanovih orehov je dovolj, da boste v telo vnesli dovolj snovi, ki pomagajo pri hujšanju. To so vitamin E, cink in magnezij.

- Oglas -

Vitamin E in vitamin K sta gradnika rdečih krvničk, ki oskrbujejo telo s kisikom. Pospešujeta tudi metabolizem. Poleg tega je vitamin E eden od gradnikov mišic. Študija, ki je zajela 246 sodelujočih, je pokazala, da so imeli ljudje z večjim vnosom vitamina E manj maščobe okrog trebuha.

Cink izboljšuje presnovo sladkorja in s tem preprečuje nabiranje kilogramov. Poleg tega podpira imunski sistem in pospešuje celjenje ran.

Magnezij doprinese k več kot 300 presnovnim procesom v telesu. Pospešuje proces spreminjanja glukoze v energijo, kar pripomore k nižji ravni krvnega sladkorja. Študije so pokazale, da ljudje, ki uživajo več magnezija, hitreje izgubljajo težo. Njihov metabolizem je bolj dejaven, kar jim pomaga ohranjati zdravo telesno težo.

Antioksidanti v pekanovih orehih

Pekanovi orehi so med oreški na prvem mestu po vsebnosti antioksidantov. Te snovi ščitijo celice pred prostimi radikali, ki motijo delovanje sistemov za uravnavanje metabolizma. Kar 90 % antioksidantov v pekanovih orehih predstavlja izjemno močan antioksidant beta-sitosterol. Zelo močne antioksidativne lastnosti ima tudi vitamin E. V pekanovih orehih najdemo dve obliki vitamina E od osmih alfa in gama tokoferol. Oba čistita nevarne proste radikale iz krvi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×