0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaIz gospodinjstva odstranite rakotvorne snovi

Iz gospodinjstva odstranite rakotvorne snovi

MORDA VAS ZANIMA

Dnevno smo izpostavljeni številnim škodljivim kemikalijam. Veliko strupov se nahaja tudi v našem gospodinjstvu – v stvareh, ki jih vsakodnevno uporabljamo. S katerimi alternativami jih lahko zamenjamo?

- Oglas -

Posoda iz teflona

Med kuhanjem se iz teflona v hrano sproščajo strupene kemikalije. Teflonski premaz med segrevanjem začne razpadati – tega sicer ne vidimo, saj ta proces poteka na molekularni ravni. Med termičnim razpadanjem teflona se sprošča veliko škodljivih delcev, med njimi strupen plin fluor. Veliko teh delcev je rakotvornih. Namesto posode iz teflona raje uporabljajte posodo iz keramike in stekla.

Zdrav dom

Umetna sladila

Mnogi namesto sladkorja uporabljajo umetna sladila, ki so lahko še bolj nezdrava od sladkorja. Če umetna sladila, ki jih uporabljate, vsebujejo katerega od naštetih aditivov, bo najbolje, da jih zavržete in nadomestite z naravnimi sladili. Bodite pozorni na naslednje strupene snovi:

- Oglas -
  • kalijev acesulfam (acesulfam K, ace K) – aditiv, ki je lahko rakotvoren, povzroča tumorje in škodi nosečnicam,
  • aspartam (aspartame) – umetno sladilo, ki ga povezujejo s kožnimi raki in je lahko smrten za ljudi s prirojeno presnovno motnjo fenilketonurijo,
  • saharin (saccharin) – umetno sladilo, ki lahko povzroča raka sečnega mehurja, ni prebavljiv in ga jetra izločijo nespremenjenega,
  • sorbitol (sorbitol) – je samo delno prebavljiv, povzroča drisko, napihnjenost in pline.

Umetna sladila zamenjajte z naravnimi sladili, ki so pridobljena brez postopka rafiniranja. Ta so:

  • stevia – lahko zniža krvni pritisk in krvni sladkor,
  • eritritol – ne vpliva na krvni sladkor ter na nivo insulina in holesterola,
  • ksilitol – lahko izboljša gostoto kosti in zmanjša možnost za nastanek zobne gnilobe,
  • jakon sirup – hrani dobre bakterije v črevesju in lahko pomaga pri zaprtju.

Plastenke in plastična posoda za hrano

Ko pijemo ali jemo nekaj, kar je bilo shranjeno v plastični posodi, hkrati zaužijemo kemikalije, ki se sproščajo iz plastike. Med temi kemikalijami najdemo bisfenol A, ki ga uporabljajo za strjevanje plastike. Nahaja se v plastenkah, plastični posodi za shranjevanje hrane in v plastičnih zabojnikih za vodo. Bisfenol A naj bi imel negativen vpliv na možgane, obnašanje ter žlezo prostato v zarodkih, dojenčkih in majhnih otrocih. Plastenke za enkratno uporabo zamenjajte s kovinskimi ali steklenimi. Enako velja za plastične posode za hrano. Na tak način ne boste pomagali samo okolju, ampak tudi vašemu telesu.

Osvežilci zraka

Osvežilce zraka se pogosto oglašuje kot sredstvo, ki bodo iz stanovanja odstranili neprijetne vonjave in strupene pline. Nedavne raziskave so pokazale, da so plini, ki se sproščajo iz osvežilcev zraka, bolj nevarni od cigaretnega dima. Ti plini naj bi povzročali dihalne težave, kot je astma, in hormonsko neravnovesje. Po nekaterih študijah sodeč naj bi običajen osvežilec zraka vseboval znatno količino formaldehida, ki je rakotvoren. Preveliko izpostavljenost osvežilcem zraka povezujejo z rakom nosa in grla.

Naravna alternativa osvežilcem zraka so eterična olja. Poleg prijetnega vonja imajo tudi številne pozitivne učinke na zdravje. Ena študija je denimo pokazala, da vonj rožmarinovega eteričnega olja lahko izboljša počutje in spodbudi živčni sistem. V posodo s sprejem nalijte 235 ml destilirane vode in vanjo kanite 10 do 15 kapljic eteričnega olja. Pošpricajte po prostorih.

- Oglas -

Komercialna čistilna sredstva

V običajnem gospodinjstvu so prisotna številna čistilna sredstva za različne površine. Čeprav čistila preprečujejo razraščanje škodljivih bakterij, je večina komercialnih čistilnih produktov povezana z dihalnimi motnjami, kot je astma. Nekatere študije so ugotovile, da taka čistila vsebujejo tudi veliko motilcev hormonov, kot so parabeni, triklosan, ftalati in BPA.

Kot naravno alternativo kemičnim čistilnim sredstvom lahko uporabite kis in sodo bikarbono. Dokazano je, da so naravna čistilna sredstva učinkovita proti številnim bakterijam, kot so stafilokok, salmonela in E.coli.

.

NAJNOVEJŠE