Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaZnebite se aluminija v jetrih

Znebite se aluminija v jetrih

MORDA VAS ZANIMA

Uporaba aluminijaste folije za kuhanje je poceni in priročen način za segrevanje hrane. Zavedati pa se je treba, da aluminij, v katerega je zavita hrana, na njej pusti svoje ostanke, ki so zdravju škodljivi. Aluminij v telo prihaja tudi preko kozmetičnih preparatov in antiperspirantov, v nekaterih urbanih okoljih pa ga dodajajo vodi. Večina aluminija se shrani v jetrih. Preberite, katera hrana vam lahko pomaga pri čiščenju aluminija iz jeter.

- Oglas -

Težave, povezane z nalaganjem aluminija v telesu, so lahko blage – glavoboli in prebavne motnje – ali resnejše – npr. poškodbe organov. Ugotovljeno je bilo, da obstaja povezava med aluminijem v možganih in Alzheimerjevo boleznijo. Aluminij se v telesu nalaga predvsem v pljučih, ščitnici, kosteh, možganih in jetrih. Ker so jetra glavni razstrupljevalni organ, se večina aluminija zadrži v njih.

Razstrupljanje aluminij

Aluminij v jetrih

Različne študije so pokazale, da je aluminij v jetrih povezan z različnimi zdravstvenimi težavami, kot je toksični hepatitis – vnetje jeter zaradi zastrupitve z aluminijem. Simptomi te vrste hepatitisa so: utrujenost, slabost, šibkost, bolečine v trebuhu, vročina, temnejši urin in rumenkasta koža okrog oči.

Jetra so naravni razstrupljevalni organ. Najboljši način, da iz njih očistimo aluminij, je spodbujanje njihove lastne razstrupljevalne sposobnosti. To lahko storimo na različne načine, najbolj priporočljivo pa je uživati hrano, ki podpira delovanje jeter.

Hrana, ki podpira jetra

- Oglas -

Orehi vsebujejo veliko glutationa – antioksidanta, ki igra pomembno vlogo pri razstrupljevalnih procesih v jetrih. Vsebujejo tudi veliko omega-3 maščobnih kislin, ki učinkovito zmanjšujejo vnetja.

Tudi v avokadu se skriva naravna zakladnica glutationa in omega-3 maščobnih kislin. Dodate ga lahko različnim živilom in z njegovo pomočjo pripravite zelo okusne jedi.

Številne študije so potrdile, da je zeleni čaj, ki je vir antioksidanta katehina, izjemno koristen za jetra. Ena od študij je pokazala, da je za izboljšanje delovanja jeter potrebnih le 700 ml zelenega čaja na dan.

Pesa je bogata z vitamini in hranili, ki so potrebni za delovanje jeter. To so: kalcij, železo, B-vitamini in betain. Uživanje pese redči žolč, ki ga tvorijo jetra. Tak žolč lažje in hitreje prehaja v tanko črevo. Njegova funkcija je sodelovanje pri razgradnji maščob.

Razstrupljevalno funkcijo jeter boste okrepili tudi z uživanjem zadostnih količin vode, zmanjšanjem vnosa alkohola, izogibanjem protibolečinskim tabletam in redno telesno aktivnostjo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×