Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.
Zdravje & prehranaMandlji - zdravi oreščki, ki so odlični za srce

Mandlji – zdravi oreščki, ki so odlični za srce

MORDA VAS ZANIMA

Če iščete hiter in zdrav prigrizek medtem, ko ste v službi ali se vozite v avtu, potem so mandlji prava izbira. Res da so bili nekoč pojmovani kot ‘nabiti’ z maščobami, danes raziskave kažejo, da je ta maščoba mono-nasičena, kar pomeni, da zmanjšuje možnost obolenja srca.

- Oglas -

Mandlji - oreščki zdravja

Cenjeni in zdravi oreščki

Mandlji spadajo med najbolj cenjene oreščke na svetu. Številni ljudje se oreščkom sicer izogibajo, zavedajoč se njihove visoke kalorične vrednosti, toda že zaradi okusnih dobrot, ki vsebujejo mandlje, si ti zaslužijo, da jih pogosteje uvrstite na svoj nakupovalni seznam.

Mandelj je seme mandljevca, sredozemskega drevesa iz skupine koščičarjev. Obstajata dve vrsti: sladki in grenki. Slednji vsebuje cianovodikovo kislino in presen ni za uživanje, marveč njegovo esenco destilirajo in jo uporabljajo za odišavljenje.

Sladke mandlje uporabljamo cele za peko in slaščice, zmlete v pasto za masla, pralineje, nadeve in za posebno slaščico, imenovano mandolat. Narezane v lističe ali na kose pa jih uporabljamo za oblaganje, garniranje, praženje, soljenje ali sladkanje.

Mandlji imajo tudi nekaj zdravju koristnih lastnosti:

  1. Mandlji pomagajo znižati raven holesterola. Čeprav je v mandljih veliko maščobe, je ta pretežno enkrat nenasičena. Poskusi na prostovoljcih so pokazali, da dodatek 84 gramov mandljev k prehrani, revni z maščobami, v treh tednih raven holesterola v povprečju zniža za 10 odstotkov.
  2. So bogat vir vitamina E, ki je dober antioksidant, varuje pred rakom in upočasnjuje staranje.
  3. So izdaten vir kalcija. Mandlji sodijo med najbogatejše neživalske vire kalcija.

Izredno bogato živilo, primerno tudi za vegane in vegetarijance

- Oglas -

S 25 grami mandljev na dan podvojimo vnos vitamina E, s 50 grami na dan pa zadovoljimo 10 odstotkov dnevne potrebe po kalciju za starostno skupino z najvišjimi zahtevami.

Hranilna vrednost stotih gramov mandljev je 612 kilokalorij, zato jih ne priporočamo pri povišani telesni teži.

Mandlji vsebujejo veliko proteinov, vlaken, kalcija, magnezija, kalija, vitamina E ter drugih antioksidantov. Mandlji so večini znani kot ena izmed številnih vrst oreščkov, vendar pa so to avtohtona semena rastline, ki prihaja iz Bližnjega vzhoda. Danes pa najdemo to rastlino tudi v Evropi, Afriki ter v Ameriki.

Mandlji so dobrega, sladkastega okusa, zato so bili več stoletij uporabljeni za razne sladice in ostale pečene dobrote. Ker pa vsebujejo nizko število ogljikovih hidratov, pa iz njih pridelujemo danes tudi moko, ki je odlična za tiste, ki so alergični na gluten.

V zadnjem času pa postaja vse bolj priljubljeno tudi mandljevo mleko, še posebej med tistimi, ki ne prenesejo laktoze ali pa so vegani.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×