0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMandlji - zdravi oreščki, ki so odlični za srce

Mandlji – zdravi oreščki, ki so odlični za srce

MORDA VAS ZANIMA

Mandlji so več kot le okusen prigrizek. Ti majhni oreščki so prava zakladnica hranil in ponujajo vrsto zdravstvenih koristi, zaradi katerih so nepogrešljiv del uravnotežene prehrane. Mandlji so vsestransko superživilo, ki podpirajo zdravje srca in pomagajo pri nadzoru telesne teže.

- Oglas -

Če iščete hiter in zdrav prigrizek medtem, ko ste v službi ali se vozite v avtu, potem so mandlji prava izbira. Res da so bili nekoč pojmovani kot ‘nabiti’ z maščobami, danes raziskave kažejo, da je ta maščoba mono-nasičena, kar pomeni, da zmanjšuje možnost obolenja srca.

Mandlji so cenjeni in zdravi oreščki

Mandlji spadajo med najbolj cenjene oreščke na svetu. Številni ljudje se oreščkom sicer izogibajo, zavedajoč se njihove visoke kalorične vrednosti, toda že zaradi okusnih dobrot, ki vsebujejo mandlje, si ti zaslužijo, da jih pogosteje uvrstite na svoj nakupovalni seznam.

Mandelj je seme mandljevca, sredozemskega drevesa iz skupine koščičarjev. Obstajata dve vrsti: sladki in grenki. Slednji vsebuje cianovodikovo kislino in presen ni za uživanje, marveč njegovo esenco destilirajo in jo uporabljajo za odišavljenje.

- Oglas -

Sladke mandlje uporabljamo cele za peko in slaščice, zmlete v pasto za masla, pralineje, nadeve in za posebno slaščico, imenovano mandolat. Narezane v lističe ali na kose pa jih uporabljamo za oblaganje, garniranje, praženje, soljenje ali sladkanje.

Podpora zdravju Srca

Redno uživanje mandljev je povezano z nižjim tveganjem za bolezni srca. Visoka vsebnost nenasičenih maščob, vlaknin in antioksidantov v mandljih lahko pomaga znižati raven škodljivega LDL holesterola in izboljšati zdravje krvnih žil.

Pomoč pri nadzoru telesne teže

Mandlji so nizkokalorično živilo, a so hkrati visoko hranljivi, kar pomeni, da lahko pomagajo pri nadzoru apetita in preprečevanju prekomernega uživanja hrane. Vlaknine in beljakovine v mandljih prispevajo k občutku sitosti, kar lahko olajša nadzorovanje telesne teže.

Podpora zdravju kosti

Magnezij in kalcij, ki ju najdemo v mandljih, sta ključna minerala za vzdrževanje močnih in zdravih kosti. Redno uživanje mandljev lahko prispeva k preprečevanju osteoporoze in drugih težav s kostmi.

- Oglas -

Nadzorovanje sladkorne bolezni

Mandlji lahko pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi, zaradi česar so odlična izbira za ljudi s sladkorno boleznijo ali tiste, ki želijo zmanjšati tveganje za njen razvoj. Nizek glikemični indeks mandljev in prisotnost magnezija prispevata k boljšemu nadzoru nad glukozo v krvi.

Mandlji so zdrav prigrizek

Izredno bogato živilo, primerno tudi za vegane in vegetarijance

S 25 grami mandljev na dan podvojimo vnos vitamina E, s 50 grami na dan pa zadovoljimo 10 odstotkov dnevne potrebe po kalciju za starostno skupino z najvišjimi zahtevami.

Hranilna vrednost stotih gramov mandljev je 612 kilokalorij, zato jih ne priporočamo pri povišani telesni teži.

Mandlji vsebujejo veliko proteinov, vlaken, kalcija, magnezija, kalija, vitamina E ter drugih antioksidantov. Mandlji so večini znani kot ena izmed številnih vrst oreščkov, vendar pa so to avtohtona semena rastline, ki prihaja iz Bližnjega vzhoda. Danes pa najdemo to rastlino tudi v Evropi, Afriki ter v Ameriki.

Mandlji so dobrega, sladkastega okusa, zato so bili več stoletij uporabljeni za razne sladice in ostale pečene dobrote. Ker pa vsebujejo nizko število ogljikovih hidratov, pa iz njih pridelujemo danes tudi moko, ki je odlična za tiste, ki so alergični na gluten.

V zadnjem času pa postaja vse bolj priljubljeno tudi mandljevo mleko, še posebej med tistimi, ki ne prenesejo laktoze ali pa so vegani.

Kako vključiti mandlje v vsakodnevne obroke?

Mandlje lahko uživate kot samostojen prigrizek, zmlete pa kot dodatek k solatam, jogurtom ali kosmičem. Lahko jih uporabite tudi v peki, pri pripravi domačega mandljevega mleka ali kot osnovo za zdrave namaze in omake. Ne pozabite, da so najboljši neoluščeni in nepraženi mandlji, saj tako ohranijo največ hranil.

.

NAJNOVEJŠE