0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaRecept za domače mandljevo mleko

Recept za domače mandljevo mleko

MORDA VAS ZANIMA

Danes bomo z vami delili recept za mandljevo mleko, polno vitaminov D in B in antioksidantov, ki preprečujejo nastanek raka. Recept je preprost, domače in okusno mandljevo mleko pa boste imeli narejeno v samo petih minutah.

- Oglas -

Mandljevo mleko

Kravje mleko je škodljivo

Vse več ljudi ne uživa več kravjega mleka, bodisi zaradi etičnih razlogov ali pa zaradi intolerance na laktozo. Mleko so nam vedno prodajali kot živilo, ki je ključnega pomena za naše zdravje in kosti. Več, kot ga bomo pili, manj težav bomo imeli v prihodnosti s kostmi, so nam govorili. Vendar pa študija, objavljena v British medical journey ugotavlja, da je stopnja smrti pri ljudeh, ki redno uživajo mleko, višja od stopnje smrti pri tistih, ki se mleka izogibajo, poleg tega pri ljudeh, ki pijejo veliko mleka, beležijo večje število zlomov kosti. Kravje mleko in mlečni izdelki nasprotno s splošnim prepričanjem kalcij iz kosti dejansko črpajo, kar slabi naše kosti, tako da so rastline mnogo boljši vir kalcija.

Zakaj nam je bilo vsem rečeno, naj pijemo mleko?

Mary Schooling iz Mestne univerze New York za javno zdravje meni, da so bile smernice za javno zdravje začrtane na podlagi mnenj in domnev in ne na dejanskih raziskavah o zdravstvenih koristih mleka. Poleg tega mlečna industrija prinaša veliko denarja, upad prodaje mleka bi torej pomenil gospodarsko škodo.

- Oglas -

Kaj sledi zdaj, ko vemo, da mleko ni le neetično, marveč tudi slabo za naše zdravje?

Mleko je živilo, ki se pojavlja povsod. V čokoladah, piškotih, v kruhu, pecivu, pa tudi v kavnih pripravkih, raznih napitkih itd., lahko torej rečemo, da mleka ne najdemo samo v siru in jogurtih. Vendar pa imamo srečo, saj je v današnjem času na voljo veliko bolj zdravih alternativ, npr. mandljevo, sojino, kokosovo mleko itd. Pa imamo res srečo? Če pogledamo na seznam sestavin, hitro vidimo, da se med njimi znajde veliko sintetičnih vitaminov, tudi vitamin D2, askorbil palminat, tokoferil acetat in kalcijev karbonat (kreda), vsebujejo lahko skratka vse te snovi.

Tudi kupljeno rastlinsko mleko je lahko za nas škodljivo

Tudi katero izmed industrijskih rastlinskih mlek lahko vsebuje katero izmed škodljivih snovi. Askorbil palmitat je povezan s prirojenimi okvarami kosti, ne predvideva nobenih koristi za zdravje, poleg tega slabša nekatere bolezni, npr. osteoporozo ter povzroča suho kožo. Prav tako lahko povzroči povečanje jeter in vranice, razdražljivost, utrujenost in nespečnost. Vitamin D2 je v velikih odmerkih (50 mg ali več) za odrasle strupen, povzroči lahko krče v trebuhu, slabost, bruhanje, glavobol, mišično oslabelost in bolečine v kosteh. Tokoferil acetat povečuje tveganje za nastanek raka na prostati. Kalcijev karbonat se nahaja v kredi in jajčnih lupinah. Povezan je z boleznimi srca in ožilja, pa tudi z rakom prostate in nastankom ledvičnih kamnov.

Kako torej mleko lahko zamenjamo za zdravo različico, kot je mandljevo mleko?

Vedeti moramo, da zgoraj naštetih strupenih sestavin ni v vsakem v trgovini kupljenem rastlinskem mleku, je pa zato priporočljivo, da beremo sezname sestavin (ne samo pri mleku, temveč pri vseh izdelkih, ki jih kupimo). Je pa recept za doma narejeno mandljevo mleko sila preprost in ni razloga, da ga ne bi poskusili napraviti sami.

Potrebujemo:

- Oglas -
  • 1 skodelica presnih mandljev,
  • 10 skodelic vode,
  • 2 žlici medu,
  • ščepec cimeta (po želji),
  • ščep himalajske soli,
  • gaza,
  • cedilo.

Mandlje namočimo v petih skodelicah vode in jih pustimo stati čez noč. Naslednji dan namočene mandlje s preostankom vode zmeljemo v blenderju, da dobimo kremasto zmes. Gazo položimo čez cedilo, nanjo zlijemo mešanico mandljev in vode in pustimo, da se ta precedi. Dobljeno mleko nato v mešalniku zmešamo še z medom, cimetom in soljo, nato pa shranimo v posodo za shranjevanje, ki jo postavimo v hladilnik. Tako shranjeno domače mandljevo mleko lahko porabimo v roku enega tedna. Poda se v kavo, v njem namočeni kosmiči in sadje pa so odličen zajtrk.

NAJNOVEJŠE