fbpx
Domov Ekologija & okolje Arktični permafrost se počasi umika

Arktični permafrost se počasi umika

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Znanstveniki z univerze Laval v Quebecu že več let spremljajo taljenje oz. premike permafrosta. Podatki, ki so jih dobili v zadnjem času pa kažejo pretresljive ugotovitve.

Permafrost je ime za trajno zamrznjena tla, kar je posledica celoletnih nizkih temperatur.


Zračne posnetke zaliva James, ki so bili posneti leta 1957, so primerjali s posnetki narejenimi med letoma 2004 in 2005. Posnetki so pokazali, da se je območje permafrosta (prepoznaven je po ovalni obliki pokrajine, katera se uztvari nad permafrostom) v teh slabih petdesetih letih zmanjšalo za kar 130 kilometrov. Območje se razteza med 51. ter 53. vzporednikom, po ugotovitvah sodeč, pa se je taljenje permafrosta razširilo tudi do 55. vzporednika.

Zaliv James je najbolj južno območje bolj znanega zaliva Hudson v Kanadi. Dviganje temperatur pa povzroča vse bolj hitro izginjanje tundre.

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×