0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaIzognimo se težkim kovinam, ki nas obkrožajo

Izognimo se težkim kovinam, ki nas obkrožajo

MORDA VAS ZANIMA

Svinec in druge strupene kovine, na primer aluminij, kadmij, baker in merkurij, so velik problem današnjega sveta. Zastrupitev s težkimi kovinami ima lahko katastrofalne posledice, blažja simptoma sta utrujenost in razdražljivost, povzroči pa lahko tudi Alzheimerjevo bolezen in seveda anemijo. Svinec v naše telo pride kar iz zraka, glavni vir so namreč izpušni plini, dobimo pa ga lahko tudi iz hrane in vode. Tisti, ki kadijo, imajo najverjetneje v telesu previsoko raven kadmija. V izogib strupenim kovinam v čim večji meri upoštevajte naslednje nasvete.

- Oglas -
  1. Zavrzite zunanje liste glavnate solate, glavnatega ohrovta, zelja itd., saj se nanje nalagajo strupene kovine iz zraka.
  2. Na stojnicah ob prometnih cestah ne kupujte sadja in zelenjave, ki ju ni potrebno lupiti. Tudi sicer poskušajte najti kakega lokalnega pridelovalca sadja, ki ima sadovnjak ali nasad kje na deželi, proč od prometnih cest.
  3. Sadje in zelenjavo ne glede na to, kje ste ga kupili, vselej dobro operite. Najbolje bo, če to storite tako, da v posodo z vodo vlijete dve žlici kisa ali žlico sode bikarbone, v mešanici pa potem za pol minute namočite bodisi kos sadja ali zelenjave.
  4. Ribe jejte samo takrat, kadar ste nedvomno prepričani o njihovem izvoru. Zamrznjene ribe, ki so ulovljene v Severnem morju, so polne težkih kovin. Tudi pri školjkah, za katere upravičeno pravijo, da so čistilci morja, bodite previdni.
  5. Ne uporabljajte aluminijastih loncev in ponev. Mnogo kuhinjske posode je v osnovi narejene iz aluminija, na katerega potem dodajo še plast proti sprijemanju.

Več o težkih kovinah si preberite tukaj.

.

NAJNOVEJŠE