Karcinogene snovi v naši hrani in pijači

Ogromno snovi, ki so tako ali drugače vpete v naš vsakdan, je rakotvornih oziroma karcinogenih. Kadar smo izpostavljeni večjemu številu različnih karcinogenom, ali preveliki količini le-teh, se verjetnost za nastanek rakavih celic poveča. Preverite, katere snovi v hrani in pijači so rakotvorne, za mnoge med njimi najverjetneje niti niste vedeli.

karcinogene snovi

  1. Klor v pitni vodi.
  2. Insekticidi (priporočljivo je kupovati ekološko sadje in zelenjavo, vsaj kadar je to mogoče).
  3. Pesticidi (zaradi zatiranja škodljivcev na sadju in zelenjavi veliki pridelovalci sistemsko in lokalno uporabljajo pesticide).
  4. Prekajeno meso (prekajena živila pogosto vsebujejo formaldehid in kreozot).
  5. Kava (med postopkom praženja kave nastane matrol).
  6. Saharin (umetno sladilo, ki dokazano spodbuja nastajanje raka).
  7. Belila, ki se nahajajo v moki in kruhu.
  8. Nasičene maščobe (nahajajo se tako v mlečnih izdelkih kot tudi v mesnih, v listnatem testu, v tortah in v vseh ocvrtih živilih).
  9. Ciklamat (še eno umetno sladilo, ki se mu moramo izogibati).

DELI
Lina Zalaznik
Avtorica člankov z ljubeznijo do branja knjig, svojih bližnjih, morja, smeha ter lepe narave.