Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaV algah desetkrat več vitaminov in mineralov kot v kopenski zelenjavi

V algah desetkrat več vitaminov in mineralov kot v kopenski zelenjavi

MORDA VAS ZANIMA

Alge in morske trave so v preteklosti v angleški kuhinji uživale velik ugled, danes pa so ponovno v modi. Kupimo jih lahko v sveži ali posušeni obliki. So izvrsten vir beljakovin, vsebujejo pa vsaj desetkrat več vitaminov in mineralov od zelenjave, ki raste na kopnem.

- Oglas -

Posebnost morskih trav je v tem, da vsebujejo tudi vitamin B12, ki ga v kopenskih rastlinah ni. Nezadostna količina tega vitamina se odraža v utrujenosti in depresiji, težave s pomanjkanjem pa imajo mnogokrat tisti ljudje, ki so se odpovedali mesu in mlečnim izdelkom. Alge so nepogrešljiva sestavina azijske kuhinje, zanimivo dejstvo je, da je pojavnost rakavih bolezni v azijskih deželah neprimerno manjša kot na zahodu.

Pri nas je najbolj poznana alga klorela, ki jo veliko ljudi redno uvršča med priljubljene dodatke k prehrani.

zdrave alge

Haloge

Haloge imajo dolge rjave proge, njihovi listi pa imajo obliko dlani. Sveže haloge sesekljamo in jih dodamo raznim juham in omakam, posušene pa lahko uporabljamo kot aromatično začimbo, ki v jed prinese pridih morja.

Nori

- Oglas -

Ta japonska alga se pri nas dobi v vseh večjih trgovinah v obliki pravokotnih listov, ki jih potem uporabimo kot podlago za suši. Te posušene liste lahko tudi narežemo na trakove in jih uporabimo v juhah ali rezancih, ki jih pripravimo na azijski način.

Wakame

Wakame izvira iz japonske, vendar pa je vse bolj razširjena tudi pri nas, saj jo vzgajajo tudi že na zahodu. Uporabna je kot začimba v juhah in omakah, nekateri pa jo obožujejo kot dodatek solatam.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×