0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNaravna ublažitev kašlja: izbirate lahko med številnimi izvrstnimi možnostmi

Naravna ublažitev kašlja: izbirate lahko med številnimi izvrstnimi možnostmi

MORDA VAS ZANIMA

Je za vami noč, ki ste jo zaradi kašljanja večinoma prebedeli? Vas kašelj ovira pri delu in vam počasi para živce? Strinjamo se, da je lahko dolgotrajno intenzivno kašljanje zelo moteče. Prav zato smo za vas pripravili izbor nekaterih najboljših možnosti za naravno lajšanje različnih vrst kašlja. Presenečeni boste, koliko možnosti imate in kako učinkovite so lahko. Čas je torej, da se spopadete s kašljem in ga premagate!

- Oglas -

Naravni pripravki proti kašlju

Grgranje slane vode

Sol se praktično že od nekdaj uporablja tudi kot dezinfekcijsko in protivnetno sredstvo. Že Egipčan naj bi si pri premagovanju številnih zdravstvenih težav pomagali prav v soljo. Grgranje slane vode oziroma uporaba slane raztopine namesto običajne ustne vode lahko prepreči številne infekcije v ustni votlini in spodbudi hitrejše celjenje. Zaradi začasnega povečanja pH-vrednosti bakterije težko preživijo. Z grgranjem slane vode lahko pomirite tudi vneto grlo in ublažite kašelj. Za pripravo raztopine zmešajte 2,5 decilitra tople vode in pol žličke soli. Grgranje bo poskrbelo za takojšnjo ublažitev bolečine v grlu, ne glede za vzrok nastanka te bolečine. Postopek ponovite večkrat dnevno, če želite, da se neprijetni simptomi poslovijo v najkrajšem možnem času.

Inhaliranje nad paro

Inhalacija velja za eno najboljših izbir, če se želite znebiti kašlja – tako suhega kašlja, pogosto povezanega z alergijami, kot mokrega kašlja, ki je večkrat simptom bronhitisa in drugih okužb dihal. Inhaliranje nad paro navlaži suhe, razdražene dihalne poti in ublaži vnetje. Obenem pa zmehča sluz, nakopičeno v dihalih, kar olajša izkašljevanje. Če boste postopek izvedli tik pred spanjem, bo vaša noč zagotovo precej bolj mirna. Priporočamo vam, da vreli vodi, nad katero nameravate inhalirati parne hlape, dodate še malo eteričnega olja evkaliptusa ali mentola. Tako bo učinek še boljši, vendar pa dodajanje eteričnih olj načeloma ni potrebno, saj je para zelo učinkovita že sama po sebi. Če nimate posebnega inhalatorja, si lahko pomagate tudi z brisačo, ki jo položite čez glavo, s čimer boste preprečili uhajanje pare. Pazite tudi na ustrezno varnostno razdaljo, da se izognete opeklinam.

- Oglas -

Ingver – samostojno ali z dodatkom popra

Izrazito protivnetno delovanje ingverja poskrbi za odpravo vaših težav z vnetim grlom in vnetimi dihalnimi potmi. Ko vas mučijo kašelj in bolečine v grlu, je skodelica ingverjevega čaja natanko tisto, kar potrebujete. Seveda pa je priporočljivo, da ne ostanete le pri eni skodelici. Čaj je najbolje pripraviti iz svežega ingverja, pomagate pa si lahko tudi z ingverjem v prahu, če nimate te možnosti. Pri ublažitvi kašlja pa so lahko zelo koristni tudi drugi pripravki na osnovi ingverja – med drugim tudi gumijasti bomboni, ki jih lahko hitro in enostavno pripravite sami. Še ena od zelo učinkovitih možnosti za ublažitev kašlja pa je kombinacija ingverja v prahu in črnega popra. Gre pravzaprav za tradicionalni ajurvedski recept proti kašlju. Zadostoval bo že ščepec mešanice iz ingverja in popra, ki jo potresete po jeziku. Pripravite se na to, da bo kombinacija zelo pekoča – vendar pa obenem tudi izjemno zdravilna.

Čebulni sok

Zlato mleko iz kurkume

V tradicionalni kitajski in indijski medicini ima kurkuma izjemno pomembno vlogo. Med drugim lahko ta začimba pomaga pri težavah z dihali, prebavili in kožo, kar je povezano predvsem z izjemnimi protivnetnimi ter protimikrobnimi učinki kurkume. Glavne zasluge za neverjetno moč kurkume ima seveda kurkumin, njena aktivna sestavina, ki poskrbi tudi za značilno rumeno barvo. Kurkuma je zelo uspešna v boju z bakterijami in virusi, obenem pa zmanjšuje vnetje, zato je odlična izbira tudi za ublažitev kašlja, ki je posledica infekcije grla in dihalnih poti. Še posebej priporočljivo je uživanje zlatega mleka. Pozorni bodite predvsem na to, da pri pripravi napitka ne boste uporabljali kravjega mleka, saj je znano, da lahko poveča težave z zasluzenostjo.

Surov česen

Verjetno najpreprostejša rešitev, če imate težave s kašljem, je, da olupite strok česna in ga enostavno pojeste. Česen ima zelo dolgo tradicijo, ko gre za naravno zdravljenje bolezni dihal. Bioaktivne snovi v česnu delujejo protibakterijsko, in sicer so lahko zelo učinkovite pri uničevanju najrazličnejših vrst bakterij. Največ zaslug za to ima seveda predvsem alicin. Olupljen strok česna enostavno položite v usta in občasno zagrizite vanj, da sprostite malce soka. To bo imelo izjemno močan vpliv na ublažitev kašlja.

Čebulni sok oziroma čaj

Je okus česna za vas preveč intenziven? Alternativna izbira je lahko čebula, katere okus je nekoliko bolj blag, vendar pa zato ni nič manj učinkovita pri obvladovanju kašlja. Vsebuje veliko organskih žveplovih spojin in polifenolov, ki poskrbijo za izjemen protimikrobni in protibakterijski učinek. Čebulni čaj in sok sta še posebej koristna za naravno blaženje simptomov bronhitisa, napitki iz čebule pa poskrbijo tudi za redčenje sluzi. S čebulnimi napitki lahko zaustavite tudi razrast bakterij v grlu, s čimer boste ublažili morebitne bolečine, ki spremljajo kašelj.

- Oglas -

Svež grozdni sok in rozine

Odlična izbira za naravno ublažitev kašlja je lahko tudi svež grozdni sok. Še posebej koristen je, ko gre za moker kašelj in blokado dihalnih poti, ki je posledica pretiranega nakopičenja sluzi, v kateri se nahajajo mikrobi. Grozdni sok pomaga razredčiti sluz, zato bo izkašljevanje precej enostavnejše. Za najboljši učinek si vedno pripravite sok tik pred tem, preden ga zaužijete. Zanimivo pa je tudi, da lahko za lajšanje kašlja poskrbijo tudi rozine – suha različica grozdja.

.

NAJNOVEJŠE