0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNaravne rešitve za težave s pretirano občutljivimi zobmi

Naravne rešitve za težave s pretirano občutljivimi zobmi

MORDA VAS ZANIMA

Imate težave vsakič, ko pridejo vaši zobje v stik z malce hladnejšo snovjo? Vam morda težave povzroča kisla ali sladka hrana? O pretirani občutljivosti zob govorimo, ko se pogosto pojavlja ostra, nenadna bolečina, ki se širi vse od živca. Razlogi za ta pojav so sicer lahko različni. Med najpogostejše sodijo obrabljena zobna sklenina, kislinska erozija zob, propadanje zob, poškodovane zalivke, pogosto škripanje z zobmi ipd. Velikokrat je preobčutljivost zob tudi posledica beljenja. Na srečo pa obstaja tudi precej različnih rešitev – in to povsem naravnih!

- Oglas -

Žvrkljanje kokosovega olja

Med številnimi možnostmi uporabe kokosovega olja je vsekakor treba omeniti tudi izjemno pozitiven vpliv omenjenega olja na našo ustno votlino. Kokosovo olje lahko poskrbi za odstranjevanje bakterij ter pripomore k bolj zdravim zobem in dlesnim, poleg tega pa lahko pomaga zmanjšati občutljivost zob. Dodaten bonus je, da kokosovo olje poskrbi tudi za to, da bodo vaši zobje bolj beli. Žvrkljanje olj je sicer zelo stara tehnika, katere glavni cilj je odstranjevanje strupenih snovi iz telesa. Vendar pa to ni edina korist, ki jo ima lahko žvrkljanje olja.

Če izberete kokosovo olje in če metodo izvajate redno, vsaj enkrat dnevno po 20 minut, bodo vaši zobje sčasoma precej manj občutljivi. Pazite, da olja na koncu žvrkljanja ne boste pogoltnili, saj bo vsebovalo precej škodljivih bakterij in drugih za telo problematičnih snovi – cilj je navsezadnje to, da te snovi odstranite iz telesa, ne da jih ponovno vrnete »v obtok«.

- Oglas -

Izpiranje ust s slano vodo

Za zmanjševanje občutljivosti zob je lahko izvrstna izbira tudi slana voda. Ta poskrbi za bolj bazično okolje v ustih, kar onemogoči preživetje škodljivih bakterij. Poleg tega slana voda deluje kot naravni antiseptik, ki preprečuje kopičenje zobnih oblog. Tako je lahko tudi izpiranje ust z mlačno vodo, ki ste ji dodali malce soli, dobra pot do manjše občutljivosti zob.

Občutljivi zobje

Česen

Čeprav vaš zadah po zaužitju česna ni najbolj svež, pa je v resnici česen izjemno koristen tudi za našo ustno votlino. Še posebej pomembno vlogo pri tem ima alicin, ki je med drugim znan po antiseptičnem delovanju. Česen bo okrepil vaše zobe oziroma zmanjšal njihovo občutljivost, obenem pa bo uničil mikrobe in s tem preprečil infekcije. Priporočamo vam, da pripravite pasto iz enega stroka nasekljanega česna, 2–3 kapljic vode in ščepca soli. Pasto nanesite na občutljivi zob in pustite delovati nekaj minut, preden sperete. Postopek ponavljajte dvakrat dnevno, dokler se stanje ne izboljša. Pri odpravi malce neprijetnega zadaha pa vam lahko pomaga žvečenje svežega peteršilja.

Čebula

Učinek čebule na naše zobe je podoben kot pri česnu. Tudi čebula lahko pomaga zmanjšati občutljivost vaših zob in jih okrepi. V čebuli najdemo v različne flavonoide, med drugim tudi kvercetin, ki je znan po protivnetnem delovanju. Tako lahko čebula ublaži zobobol, ki je velikokrat posledica pretirane občutljivosti zob. Uniči tudi škodljive bakterije v ustih, ki lahko povzročijo infekcije. Vzemite manjši košček čebule in ga položite na problematični zob. Počakajte najmanj 5 minut. Tudi v tem primeru si lahko za preganjanje zadaha pomagate s peteršiljem.

- Oglas -

Klinčki (nageljnove žbice)

Moč klinčkov, ko gre za krepitev vaših zob, je dvojna. Poskrbijo lahko za uničevanje mikrobov, obenem pa za ublažitev bolečine. Tudi v preteklosti so ljudje za lajšanje težav z zobmi pogosto uporabljali prav klinčke, ki združujejo protivnetni, protibolečinski in protibakterijski učinek. Mlete klinčke zmešajte z malce vode, da dobite gosto pasto, ki jo nanesite na zobe, pustite delovati nekaj minut in nato sperite.

Cimet

Tudi cimet je ena tistih začimb, ki nikakor niso uporabne le za izboljšanje okusa jedi. Cimet je namreč znan po izjemnih blagodejnih vplivih na naše zdravje. To je povezano predvsem z njegovim protibakterijskim delovanjem. S cimetom lahko med drugim poskrbite tudi za zaščito svojih zob oziroma za zmanjšanje njihove občutljivosti na mrzlo/toplo/kislo hrano. Tudi v tem primeru najprej pripravite pasto, s katero pomažite zobe. Po nekaj minutah lahko zobe oščetkate oziroma sperete usta.

NAJNOVEJŠE