0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaŠe vedno sedite na straniščni školjki? Napaka!

Še vedno sedite na straniščni školjki? Napaka!

MORDA VAS ZANIMA

Morda se vam zdi straniščna školjka eden najpomembnejših civilizacijskih izumov. Vendar pa lahko pogosto tisto, kar se zdi na prvi pogled pomemben razvojni premik, v resnici pomeni korak nazaj, ko gre za vprašanje našega zdravja. V zadnjem času tudi vse več strokovnjakov priznava, da sedenje med opravljanjem velike potrebe ni optimalen položaj za človeka. Tako se naše črevo ne more nikoli zares izprazniti, kar lahko privede do mnogih težav s prebavili in celostnim zdravjem.

- Oglas -

Sedenje na straniščni školjkiKot odziv na te ugotovitve se pojavlja vse več pripomočkov (pručk ipd.), ki omogočajo prilagoditev položaja telesa nad straniščno školjko. Razmišljate, da bi tudi sami preizkusili tovrstno prilagojeno »vrnitev k naravi«? Preverite, kaj vse so lahko potencialni pozitivni učinki, če se odpoveste sedenju na školjki – ki je sicer res najbolj udobno, a udobje žal ni vedno tudi najbolj zdravo!

Čepenje za enostavnejše in temeljitejše iztrebljanje

Ena najpomembnejših prednosti, zaradi katere se mnogi ljudje zavestno odpovedujejo udobju sedenja na straniščni školjki, je enostavnejše in hitrejše iztrebljanje. Čepenje oziroma približek čepečega položaja pa poskrbi tudi, da se bo črevesje zares popolnoma izpraznilo, kar je povezano tudi s tem, da se lahko v tem položaju puborektalna mišica povsem sprosti. Prav zastajanje iztrebkov naj bi bilo eden najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na raka debelega črevesja, razlitje slepiča in na kronično vnetno črevesno bolezen.

Zaščita pomembnih organov pred poškodbami

S čepenjem med iztrebljanjem naj bi se izognili poškodbi živcev, ki imajo nadzor nad prostato, mehurjem in maternico. Tako lahko čepenje prepreči prekomerno raztezanje omenjenih organov in njihovo poškodbo.

- Oglas -

Preprečevanje vdora bakterij v tanko črevo

Kadar med iztrebljanjem sedimo, se t. i. ileocekalni ventil, ki ločuje debelo in tanko črevo, ne more povsem zapreti. To pa lahko pomeni vdor bakterij v tanko črevo, kar lahko seveda privede do najrazličnejših okužb.

Izjemno učinkovita naravna rešitev za hemoroide

Povod za mnoge ljudi, ki se odločajo, da zamenjajo sedenje na straniščni školjki s čepenjem, so hemoroidi. Obstajajo namreč številne raziskave, ki kažejo, da je lahko rešitev za izjemno neprijetne težave s hemoroidi pravzaprav zelo enostavna. Mnogim lahko tako pomaga to, da med iztrebljanjem čepijo, namesto da bi sedeli.

Čepenje zelo priporočljivo tudi za nosečnice

Med skupine ljudi, za katere naj bi bilo čepenje med iztrebljanjem še posebej koristno, sodijo tudi nosečnice. V tem položaju se lahko namreč izognejo prekomernemu pritisku na maternico, obenem pa naj bi bilo čepenje tudi koristna priprava na poznejši porod.

.

NAJNOVEJŠE