0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOsvežujoč napitek z ingverjem in kurkumo za zaščito srca ter možganov

Osvežujoč napitek z ingverjem in kurkumo za zaščito srca ter možganov

MORDA VAS ZANIMA

Pogosto je mogoče z na prvi pogled zelo preprostimi sestavinami doseči izjemne rezultate. Ena takšnih preprostih, a neverjetno koristnih kombinacij je kombinacija ingverja in kurkume, ki se povežeta v osvežilnem, obenem pa zelo zdravilnem napitku. Če ste naveličani stalnega pitja vode, vendar ne želite posegati po nezdravih pijačah, je to napitek, ki ste ga iskali.

- Oglas -

Mešanica ingverja in kurkume je še posebej koristna za zaščito vašega srca in možganov, pozitiven vpliv pa ima praktično na vse celice v vašem telesu. Pijača, ki vam jo predstavljamo v nadaljevanju, pa ni le izjemno zdrava, ampak tudi osvežilna. Čeprav je poletje zdaj že tudi uradno za nami, se občasno kljub temu prileže kozarec osvežujočega napitka!

Kako se lotiti priprave ingverjevo-kurkuminega napitka?

Sestavine, ki jih potrebujete:

  • 2,5 decilitra vode,
  • 4 žličke kurkume v prahu,
  • 4 žličke ingverja v prahu (ali približno 5-centimetrski košček svežega, nastrganega ingverja) in
  • ½ žličke popra.

Postopek priprave:

Ingver, kurkumo in poper stresite v manjši lonec. Začimbe prelijte z 2,5 dl vode, premešajte in nato mešanico zavrite. Zmanjšajte temperaturo in pustite na štedilniku še približno 5 minut. Odstavite in po želji dodajte še sladilo po izbiri. Lonec pokrijte in pustite stati pri sobni temperaturi najmanj 1 uro, lahko pa tudi čez noč, če želite bolj koncentriran napitek. Na koncu mešanico precedite skozi bombažno gazo. Zdaj ste dobili sirup oziroma osnovo, ki jo shranjujte v steklenem kozarcu v hladilniku. Pred vsakim zaužitjem napitka zmešajte manjši del te osnove s poljubno količino hladne vode. Manj vode ko boste dodali, močnejši bo napitek. Količina vode je tako lahko povsem prilagojena vašemu okusu.

Idealna kombinacija za preprečevanje srčnih obolenj in za zaščito možganov

Kurkumin, aktivna sestavina kurkume, pomaga izboljšati funkcionalnost endotelija, notranje plasti krvnih žil. Oslabljene funkcije endotelija med drugim pomenijo večjo nevarnost za krvne strdke, povišan krvni tlak in mnoge druge zaplete. Tako ima kurkuma zelo pomembno vlogo pri preprečevanju srčno-žilnih obolenj. Poleg tega pa bo kurkuma poskrbela tudi za zaščito vaših možganov V njej namreč najdemo tudi snov, imenovano aromatični turmeron, ki lahko močno pospeši rast možganskih celic. Strokovnjaki zato verjamejo, da lahko kurkuma pomaga tudi pri zmanjševanju tveganja za Alzheimerjevo bolezen in možgansko kap.

- Oglas -

Zelo pozitiven vpliv na vaše možgane in srce pa ima tudi ingver. Pri tem so še posebej pomembni t. i. gingeroli v ingverju, ki veljajo za izvrstne antioksidante, obenem pa delujejo protivnetno. Ingver lahko močno zniža raven škodljivega holesterola v krvi, poleg tega pa zmanjša tveganje za aterosklerozo. Z uživanjem ingverja dosežemo tudi povečanje količine pomembnih nevrotransmiterjev v naših možganih, ki med drugim nadzorujejo naš spomin, sposobnost koncentracije, bioritem ipd. Z dodatkom črnega popra pa zagotovimo, da so snovi, ki jih vsebujeta ingver in kurkuma, lažje dostopne našemu telesu (govorimo o t. i. povečani biološki razpoložljivosti), kar pomeni še izrazitejše pozitivne vplive na zdravje.

.

NAJNOVEJŠE