Najboljše metode za odpravljanje zadaha po česnu

Česen lahko izboljša okus številnih jedi, še pomembneje pa je, da ima izjemno pozitiven vpliv na naše zdravje. Žal pa ima česen tudi manjšo slabost. Posledica uživanja česna, predvsem svežega, je namreč malce neprijeten zadah, ki je povezan z žveplovimi spojinami v česnu. Alil metil sulfid se namreč zelo težko razgradi, kar povzroča neprijetne vonjave, ki jih ni mogoče odpraviti s ščetkanjem zob.

Vendar pa to, da se česnu preprosto odpoveste, ni prava rešitev. S tem bi se namreč odpovedali tudi njegovim številnim blagodejnim zdravstvenim vplivom. Prav tako pa se vam ni treba sprijazniti s slabim zadahom. Na srečo namreč obstaja kar nekaj izjemno učinkovitih rešitev za odpravljanje zadaha po česnu!

Gorčica

Pri odpravljanju neprijetnega zadaha po uživanju česna si lahko pomagata kar z gorčico. Vse, kar morate storiti, je, da približno 2 minuti v ustih žvrkljate žličko gorčice, ki jo nato izpljunite. Na koncu vzemite še eno žličko gorčice in jo pojejte. Metoda velja za eno najučinkovitejših rešitev v boju z zadahom, ki ostane po uživanju česna. Še ena od možnosti je, da zmešate žlico gorčičnega olja in pol žličke soli. Mešanico čim dlje žvrkljajte. Ko jo izpljunete, počakajte še malo, preden si usta sperete z vodo.

Jabolko

Po zaužitju česna čim prej pojejte še jabolko. S tem lahko hitro odpravite neprijeten zadah. Razlog za to so predvsem polifenoli, s katerimi so bogata jabolka. Polifenoli namreč  pomagajo pri razgrajevanju žveplovih spojin, s tem pa tudi pri odpravljanju slabega zadaha.

Nageljnove žbice (klinčki)

Protibakterijske lastnosti nageljnovih žbic, pogosto imenovanih kar klinčki, so zelo koristne tudi za nevtralizacijo vonjav, ki se širijo iz vaših ust po tem, ko ste pojedli česen. Ena od možnosti je, da prežvečite malce klinčkov, iz njih pa si lahko skuhate tudi čaj in ga popijete. V 2 decilitra vrele vode stresite žličko metih klinčkov. Po približno 10 minutah mešanico precedite. Čaj lahko po želji uporabite tudi namesto ustne vode.

PREBERITE TUDI:  Česen kot naravno zdravilo: domači pripravki za boljše zdravje

Peteršilj

Verjetno najbolj znana rešitev za odpravljanje slabega zadaha po zaužitju česna je žvečenje svežega peteršilja. V peteršilju najdemo veliko klorofila, ki učinkuje kot naravni osvežilec zadaha. Pri odpravljanju neprijetnih vonjav pa pomagajo tudi protivnetne in protibakterijske lastnosti peteršilja.

Limona

Pri odpravljanju neprijetnega zadaha po česnu vam lahko hitro in zelo uspešno pomaga tudi sveža limona, ki bo nevtralizirala vonjave. Priporočamo vam, da po uživanju česna popijete malce sveže iztisnjenega limoninega soka ali pa z zobmi izsesate limonin krhelj.

Meta

Zadaha po česnu se lahko zelo uspešno znebite tudi z žvečenjem svežih metinih listov. Mentol v meti namreč nevtralizira neprijetne vonjave in osveži vašo ustno votlino. Tako ni naključje, da je prav mentol ena najpogostejših sestavin žvečilnih gumijev.

Zeleni čaj

V zelenem čaju lahko najdemo zelo veliko polifenolov, ki pomagajo zmanjšati koncentracijo vodikovega sulfida. Tako je pitje zelenega čaja še ena izmed izjemno učinkovitih metod za odpravljanje zadaha, ki je posledica zaužitja česna.

Bazilika

Med zelišča, ki so zelo koristna, če se želite znebiti zadaha po česnu, zagotovo sodi tudi bazilika. Tudi bazilika se namreč uvršča med živila, bogata s polifenoli. Žvečenje svežih listov bazilike bo tako poskrbelo, da v vaših ustih ne bo več niti sledu o tem, da ste pred kratkim jedli česen.

Povejte svoje mnenje - kometirajte