Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaNajboljše metode za odpravljanje zadaha po česnu

Najboljše metode za odpravljanje zadaha po česnu

MORDA VAS ZANIMA

Česen lahko izboljša okus številnih jedi, še pomembneje pa je, da ima izjemno pozitiven vpliv na naše zdravje. Žal pa ima česen tudi manjšo slabost. Posledica uživanja česna, predvsem svežega, je namreč malce neprijeten zadah, ki je povezan z žveplovimi spojinami v česnu. Alil metil sulfid se namreč zelo težko razgradi, kar povzroča neprijetne vonjave, ki jih ni mogoče odpraviti s ščetkanjem zob.

- Oglas -

Vendar pa to, da se česnu preprosto odpoveste, ni prava rešitev. S tem bi se namreč odpovedali tudi njegovim številnim blagodejnim zdravstvenim vplivom. Prav tako pa se vam ni treba sprijazniti s slabim zadahom. Na srečo namreč obstaja kar nekaj izjemno učinkovitih rešitev za odpravljanje zadaha po česnu!

Gorčica

Pri odpravljanju neprijetnega zadaha po uživanju česna si lahko pomagata kar z gorčico. Vse, kar morate storiti, je, da približno 2 minuti v ustih žvrkljate žličko gorčice, ki jo nato izpljunite. Na koncu vzemite še eno žličko gorčice in jo pojejte. Metoda velja za eno najučinkovitejših rešitev v boju z zadahom, ki ostane po uživanju česna. Še ena od možnosti je, da zmešate žlico gorčičnega olja in pol žličke soli. Mešanico čim dlje žvrkljajte. Ko jo izpljunete, počakajte še malo, preden si usta sperete z vodo.

Jabolko

Po zaužitju česna čim prej pojejte še jabolko. S tem lahko hitro odpravite neprijeten zadah. Razlog za to so predvsem polifenoli, s katerimi so bogata jabolka. Polifenoli namreč  pomagajo pri razgrajevanju žveplovih spojin, s tem pa tudi pri odpravljanju slabega zadaha.

Nageljnove žbice (klinčki)

- Oglas -

Protibakterijske lastnosti nageljnovih žbic, pogosto imenovanih kar klinčki, so zelo koristne tudi za nevtralizacijo vonjav, ki se širijo iz vaših ust po tem, ko ste pojedli česen. Ena od možnosti je, da prežvečite malce klinčkov, iz njih pa si lahko skuhate tudi čaj in ga popijete. V 2 decilitra vrele vode stresite žličko metih klinčkov. Po približno 10 minutah mešanico precedite. Čaj lahko po želji uporabite tudi namesto ustne vode.

Peteršilj

Verjetno najbolj znana rešitev za odpravljanje slabega zadaha po zaužitju česna je žvečenje svežega peteršilja. V peteršilju najdemo veliko klorofila, ki učinkuje kot naravni osvežilec zadaha. Pri odpravljanju neprijetnih vonjav pa pomagajo tudi protivnetne in protibakterijske lastnosti peteršilja.

Limona

Pri odpravljanju neprijetnega zadaha po česnu vam lahko hitro in zelo uspešno pomaga tudi sveža limona, ki bo nevtralizirala vonjave. Priporočamo vam, da po uživanju česna popijete malce sveže iztisnjenega limoninega soka ali pa z zobmi izsesate limonin krhelj.

Meta

Zadaha po česnu se lahko zelo uspešno znebite tudi z žvečenjem svežih metinih listov. Mentol v meti namreč nevtralizira neprijetne vonjave in osveži vašo ustno votlino. Tako ni naključje, da je prav mentol ena najpogostejših sestavin žvečilnih gumijev.

Zeleni čaj

V zelenem čaju lahko najdemo zelo veliko polifenolov, ki pomagajo zmanjšati koncentracijo vodikovega sulfida. Tako je pitje zelenega čaja še ena izmed izjemno učinkovitih metod za odpravljanje zadaha, ki je posledica zaužitja česna.

Bazilika

Med zelišča, ki so zelo koristna, če se želite znebiti zadaha po česnu, zagotovo sodi tudi bazilika. Tudi bazilika se namreč uvršča med živila, bogata s polifenoli. Žvečenje svežih listov bazilike bo tako poskrbelo, da v vaših ustih ne bo več niti sledu o tem, da ste pred kratkim jedli česen.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×