ŽivaliKaj morate storiti v primeru kačjega ugriza?

Kaj morate storiti v primeru kačjega ugriza?

MORDA VAS ZANIMA

Ugriz kače ima lahko zelo različne posledice, ki so odvisne predvsem od tega, ali gre za strupeno kačo ali ne. Čeprav se tudi ugriz strupene kače v večini primerov ne konča z večjimi zapleti, pa gre za situacijo, ki zahteva obisk zdravnika.

- Oglas -

Previdnost pa seveda ni odveč tudi v primeru, da vas je ugriznila nestrupena kača. Tudi takšen ugriz lahko namreč sproži alergijsko reakcijo ali privede do infekcije.

Posledice ugriza strupene kače in ukrepanje

Simptomi, ki se najpogosteje pojavijo po ugrizu strupene kače, so lokalizirana bolečina, otekanje, nehoteno krčenje mišic in slabost, možna pa je celo paraliza. Pojavijo se lahko tudi težave, kot so vrtoglavica, bruhanje, diareja, povečano znojenje in pospešen srčni utrip. Včasih se ti simptomi pojavijo praktično takoj po ugrizu, v nekaterih primerih pa je odziv zakasnjen. Čas pojavitve simptomov je povezan predvsem z vrsto kače, ki vas je ugriznila.

Pomembno je, da po ugrizu postane čim bolj mirni. Med prve ukrepe sodi čiščenje rane in imobilizacija prizadetega uda. Rane ne smete podvezovati, saj bi to lahko privedlo do povišane koncentracije strupa v določenem predelu. Seveda pa je nujno, da takoj, ko je to mogoče, pokličete pomoč. Hitro zdravljenje namreč močno izboljša možnosti za okrevanje brez hujših posledic, tudi če je šlo za ugriz strupene kače, ki zahteva vbrizganje protistrupa. Protistrupa se sicer ne uporablja več veliko, saj večina ugrizov mine brez večjih ali resnejših posledic in ker obstajajo tudi možnosti alergijskih reakcij tudi na sam protistrup. Vsako osebo, ki jo ugrizne kača, vsaj nekaj ur opazujejo, hujše primere pa tudi več kot 24 ur.

Kačam se je najbolje izogniti

Niste povsem prepričani, ali je bila kača, ki vas je ugriznila, strupena ali nestrupena? V tem primeru je pomembno, da se obnašate, kot da je šlo za strupeno kačo, saj ni previdnost nikoli odveč. V Sloveniji lahko sicer načeloma najdemo le tri vrste strupenih kač, in sicer modrasa, laškega ter navadnega gada. Poleg naštetih živi v Sloveniji še osem vrst kač, ki veljajo za nestrupene. To so navadni gož, črnica, belica, smokulja, belouška, kobranka, mačjeoka kača in progasti gož. Ker kače človeka praviloma napadejo oziroma ugriznejo le v primeru, da se počutijo ogrožene, ali če nanje po nesreči stopite, je najbolje, da se jim, če jih opazite, izognete, saj se kače bolj bojijo nas kot mi njih. Kač tudi ne ubijajte, saj so zaščitena živalska vrsta pri nas, hkrati pa so tudi izredno koristne za ekosistem.

- Oglas -

Preverite tudi, katere vrste kač najdemo v Sloveniji.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×