Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaKaj vse povzroča slab zadah?

Kaj vse povzroča slab zadah?

MORDA VAS ZANIMA

Slab zadah ni vedno povezan s higieno ust. Včasih ščetkanje, izpiranje in nitkanje zob preprosto ne pomaga. Znanstveniki so odkrili 11 presenetljivih vzrokov za slab zadah, ki jih verjetno še niste poznali.

- Oglas -

Slab zadah vzrok

 1. Ne izpuščajte zajtrka

Velikokrat smo že slišali, da je zajtrk najpomembnejši del dneva. Ni pomemben samo za zdravje – tudi za dober zadah. Ko preskočite zajtrk, ostanejo žleze slinavke zjutraj manj aktivne. Posledica tega so suha usta, ki povzročajo slab zadah. Tudi, če si zjutraj, ko greste v službo, skrbno umijete zobe, vaš dah ne bo tako svež, kot če bi pojedli zajtrk.

 1. Kava

Kava obarva zobe in povzroča slab zadah. Če se ne morete odpovedati temu jutranjemu »sunku« energije, vam svetujemo, da je pijete manj. Kava izsuši usta in več kot je spijete, večja bo težava s slabim zadahom. Odpovejte se eni do dvema kavama dnevno in po vsaki skodelici spijte kozarec vode ali dva.

 1. Slabe bakterije

Usta so dom dobrih in slabih bakterij. Slabe bakterije so tiste, ki povzročajo slab zadah. Študije so pokazale, da je eden največjih »krivcev« bakterija H. Pylori. Ker živi na jeziku, ob ščetkanju zob dobro oščetkajte tudi jezik. Zobe umivajte 3-krat dnevno.

 1. Žvečilni gumi

- Oglas -

Ko nas pesti slab zadah, vzamemo žvečilni gumi, kajne? Proti slabemu zadahu ne pomaga vsak »čingum«. Ko žvečimo žvečilni gumi, ta v ustih pusti tanek film, na katerem še naprej živijo bakterije. Študije so pokazale, da so samo žvečilni gumiji brez sladkorja, sladkani s sladilom ksilitol (Xylitol), učinkovita pomoč pri odstranjevanju bakterij, ki povzročajo karies in slab zadah.

 1. Pozabili ste na nitkanje zob

Redno umivanje zob, grgranje in izpiranje ne pomaga pri odpravljanju slabega zadaha, če ne uporabljate zobne nitke. Slab vonj, ki se širi iz ust, namreč povzročajo delci hrane, ujeti med vaše zobe. Zato ne pozabite na uporabo zobne nitke!

 1. Dihanje skozi usta

Ko imamo poln nos, dihamo skozi usta. Če pa to postane navada, se to pozna na našem zadahu. Ko so usta dalj časa odprta, se osušijo – suha usta pa povzročajo neprijeten zadah. Če ste se navadili dihati skozi usta, postopoma preidite nazaj na dihanje skozi nos.

 1. Hrana s preveč beljakovinami

Uživanje beljakovinske hrane je eden od današnjih prehranskih trendov. Beljakovine so hrana številka ena za športnike in za vse, ki se trudijo shujšati. Seveda so beljakovine zelo zdrave in nujno potrebne za telo, vendar pretiravanje z beljakovinami povzroča slab zadah. Če se ogljikovim hidratom izogibate že na daleč, namesto njih pa jeste samo beljakovine, to spremenite. Jejte bolj uravnoteženo in se začnite več gibati – in zagotovo se povečan vnos ogljikovih hidratov ter zmanjšan vnos beljakovin ne bo poznal na vaši liniji.

 1. Zdravila

Če morate jemati zdravilo, za katerega sumite, da vam povzroča slab zadah, si lahko pomagate z žvečilnim gumijem s ksilitolom in pitjem večjih količin vode. Vodo v steklenički imejte vedno pri sebi. Med dnevom spijte 2 do 3 take stekleničke, kar bo pomagalo izkoreniniti slab zadah.

 1. Alkohol

Alkohol ima negative učinek na žleze slinavke – s tem povzroči suha usta in posledično slab zadah. Alkohol v manjših količinah ne povzroča teh težav, v večjih pa. Zato ne pretiravajte s pivom po delu!

 1. Se bojite zobozdravnika?

Če se niste že dalj časa odpravili k zobozdravniku, lahko sploh ne veste, da imate karies, bolezni dlesni ali infekcije. Vse to povzroča slab zadah. Zato kar pogumno k zobarju – če ga boste redno obiskovali, boste zmanjšali možnosti za težave z zobmi in dlesnimi.

 1. Premalo sadja in zelenjave

- Advertisement -

Če ne jeste dovolj svežega sadja in zelenjave, se to lahko pokaže kot slab zadah. Če jih redno jeste, žleze slinavke povečano izločajo slino, ki je potrebna za žvečenje in prebavo sadja in zelenjave. Ta višek sline očisti tudi bakterije, ki povzročajo slab zadah.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×