Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.

S katerimi rastlinami si lahko pomagamo pri težavah s srcem?

Tokrat bomo govorili o rastlinah, ki ugodno delujejo na zdravje srca in krvožilnega sistema.

To je največja slabost vašega astrološkega znamenja …

Preverite, katera je največja slabost astrološkega znamenja, v katerem ste rojeni, in kako jo lahko premagate.

Bolečine v sklepih: 13 nasvetov za ublažitev težav

Bolečine v sklepih postajajo vse bolj razširjene. V določenih primerih so to zgolj začasne bolečine, vendar pa gre pogosto tudi za tipičen znak resnejših bolezni.

Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.
Zdravje & prehranaKaj vse povzroča slab zadah?

Kaj vse povzroča slab zadah?

MORDA VAS ZANIMA

Slab zadah ni vedno povezan s higieno ust. Včasih ščetkanje, izpiranje in nitkanje zob preprosto ne pomaga. Znanstveniki so odkrili 11 presenetljivih vzrokov za slab zadah, ki jih verjetno še niste poznali.

- Oglas -

Slab zadah vzrok

 1. Ne izpuščajte zajtrka

Velikokrat smo že slišali, da je zajtrk najpomembnejši del dneva. Ni pomemben samo za zdravje – tudi za dober zadah. Ko preskočite zajtrk, ostanejo žleze slinavke zjutraj manj aktivne. Posledica tega so suha usta, ki povzročajo slab zadah. Tudi, če si zjutraj, ko greste v službo, skrbno umijete zobe, vaš dah ne bo tako svež, kot če bi pojedli zajtrk.

 1. Kava

Kava obarva zobe in povzroča slab zadah. Če se ne morete odpovedati temu jutranjemu »sunku« energije, vam svetujemo, da je pijete manj. Kava izsuši usta in več kot je spijete, večja bo težava s slabim zadahom. Odpovejte se eni do dvema kavama dnevno in po vsaki skodelici spijte kozarec vode ali dva.

 1. Slabe bakterije

Usta so dom dobrih in slabih bakterij. Slabe bakterije so tiste, ki povzročajo slab zadah. Študije so pokazale, da je eden največjih »krivcev« bakterija H. Pylori. Ker živi na jeziku, ob ščetkanju zob dobro oščetkajte tudi jezik. Zobe umivajte 3-krat dnevno.

 1. Žvečilni gumi

- Oglas -

Ko nas pesti slab zadah, vzamemo žvečilni gumi, kajne? Proti slabemu zadahu ne pomaga vsak »čingum«. Ko žvečimo žvečilni gumi, ta v ustih pusti tanek film, na katerem še naprej živijo bakterije. Študije so pokazale, da so samo žvečilni gumiji brez sladkorja, sladkani s sladilom ksilitol (Xylitol), učinkovita pomoč pri odstranjevanju bakterij, ki povzročajo karies in slab zadah.

 1. Pozabili ste na nitkanje zob

Redno umivanje zob, grgranje in izpiranje ne pomaga pri odpravljanju slabega zadaha, če ne uporabljate zobne nitke. Slab vonj, ki se širi iz ust, namreč povzročajo delci hrane, ujeti med vaše zobe. Zato ne pozabite na uporabo zobne nitke!

 1. Dihanje skozi usta

Ko imamo poln nos, dihamo skozi usta. Če pa to postane navada, se to pozna na našem zadahu. Ko so usta dalj časa odprta, se osušijo – suha usta pa povzročajo neprijeten zadah. Če ste se navadili dihati skozi usta, postopoma preidite nazaj na dihanje skozi nos.

 1. Hrana s preveč beljakovinami

Uživanje beljakovinske hrane je eden od današnjih prehranskih trendov. Beljakovine so hrana številka ena za športnike in za vse, ki se trudijo shujšati. Seveda so beljakovine zelo zdrave in nujno potrebne za telo, vendar pretiravanje z beljakovinami povzroča slab zadah. Če se ogljikovim hidratom izogibate že na daleč, namesto njih pa jeste samo beljakovine, to spremenite. Jejte bolj uravnoteženo in se začnite več gibati – in zagotovo se povečan vnos ogljikovih hidratov ter zmanjšan vnos beljakovin ne bo poznal na vaši liniji.

 1. Zdravila

Če morate jemati zdravilo, za katerega sumite, da vam povzroča slab zadah, si lahko pomagate z žvečilnim gumijem s ksilitolom in pitjem večjih količin vode. Vodo v steklenički imejte vedno pri sebi. Med dnevom spijte 2 do 3 take stekleničke, kar bo pomagalo izkoreniniti slab zadah.

 1. Alkohol

Alkohol ima negative učinek na žleze slinavke – s tem povzroči suha usta in posledično slab zadah. Alkohol v manjših količinah ne povzroča teh težav, v večjih pa. Zato ne pretiravajte s pivom po delu!

 1. Se bojite zobozdravnika?

Če se niste že dalj časa odpravili k zobozdravniku, lahko sploh ne veste, da imate karies, bolezni dlesni ali infekcije. Vse to povzroča slab zadah. Zato kar pogumno k zobarju – če ga boste redno obiskovali, boste zmanjšali možnosti za težave z zobmi in dlesnimi.

 1. Premalo sadja in zelenjave

- Oglas -

Če ne jeste dovolj svežega sadja in zelenjave, se to lahko pokaže kot slab zadah. Če jih redno jeste, žleze slinavke povečano izločajo slino, ki je potrebna za žvečenje in prebavo sadja in zelenjave. Ta višek sline očisti tudi bakterije, ki povzročajo slab zadah.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×