Čaj odganja škodljivce in spodbuja rast

Vsi vemo, da imajo sestavine v čaju številne koristi za zdravje, vendar malokdo ve, da mu lahko te iste sestavine koristijo tudi na vrtu ali na balkonu. Različne vrste čaja imajo različne učinke na rastline – preverite, kako lahko s čajem polepšate svoje rože ali zaščitite vrtnine.

Čaj za rastline

Kaljenje semen

Nekatere vrste rastlin (npr. sladki grah) imajo težave pri poganjanju iz semen. Kaljenje lahko spodbudite tako, da semena pred sajenjem potopite v mrzel čaj. Tanin v čaju namreč zmehča lupino semen in posledično rastlina laže vzklije. Najbolje je, da uporabite kamilični čaj, ki ima protiglivične lastnosti, s katerimi obvaruje semena pred glivično infekcijo, ki lahko uniči semena.

Rast rastlin

Zalivanje rastlin z mešanico vode in čaja spodbuja njihovo rast, so ugotovili na Univerzi Južne Karoline. V študiji so primerjali rast rastlin, ki so jih zalivali z vodo, z rastjo rastlin, ki so jih zalivali z mešanico vode in različnih vrst čajev. Ugotovili so, da so rastline, zalivane z belim čajem, v obdobju 36 dni zrasle za 20 do 30 centimetrov. Njihova rast je izstopala od rasti drugih rastlin, ki so jih zalivali samo z vodo ali z drugimi mešanicami vode in čaja.

Beli čaj je narejen iz popkov mladih listov. Kupite ga lahko povsod, kjer prodajajo čaj. Nalijte ga v posodo s pršilko in z njim rahlo pošpricajte rastline. Poskrbite, da bodo listi dobro navlaženi. Rastline špricajte zjutraj, da jih lahko osuši sonce. Večerno špricanje lahko rastlinam povzroči težave.

Nadzor nad škodljivci

Čaj pomaga tudi v boju proti škodljivcem. Nekatere rastline, recimo sivka, sproščajo vonj, ki odbija žuželke. Sivkin čaj pripravite tako, da vrečke sivke kuhate v vreli vodi in jih nato postavite na strateška mesta na vašem vrtu. Škodljivce odganja tudi črni čaj. Njegov močan vonj je za veliko žuželk neprijeten. Lahko se ga poslužujete, ko vam zmanjka sivke.