Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Vrt & VrtnarjenjeČaj odganja škodljivce in spodbuja rast

Čaj odganja škodljivce in spodbuja rast

MORDA VAS ZANIMA

Vsi vemo, da imajo sestavine v čaju številne koristi za zdravje, vendar malokdo ve, da mu lahko te iste sestavine koristijo tudi na vrtu ali na balkonu. Različne vrste čaja imajo različne učinke na rastline – preverite, kako lahko s čajem polepšate svoje rože ali zaščitite vrtnine.

- Oglas -

Čaj za rastline

Kaljenje semen

Nekatere vrste rastlin (npr. sladki grah) imajo težave pri poganjanju iz semen. Kaljenje lahko spodbudite tako, da semena pred sajenjem potopite v mrzel čaj. Tanin v čaju namreč zmehča lupino semen in posledično rastlina laže vzklije. Najbolje je, da uporabite kamilični čaj, ki ima protiglivične lastnosti, s katerimi obvaruje semena pred glivično infekcijo, ki lahko uniči semena.

Rast rastlin

Zalivanje rastlin z mešanico vode in čaja spodbuja njihovo rast, so ugotovili na Univerzi Južne Karoline. V študiji so primerjali rast rastlin, ki so jih zalivali z vodo, z rastjo rastlin, ki so jih zalivali z mešanico vode in različnih vrst čajev. Ugotovili so, da so rastline, zalivane z belim čajem, v obdobju 36 dni zrasle za 20 do 30 centimetrov. Njihova rast je izstopala od rasti drugih rastlin, ki so jih zalivali samo z vodo ali z drugimi mešanicami vode in čaja.

Beli čaj je narejen iz popkov mladih listov. Kupite ga lahko povsod, kjer prodajajo čaj. Nalijte ga v posodo s pršilko in z njim rahlo pošpricajte rastline. Poskrbite, da bodo listi dobro navlaženi. Rastline špricajte zjutraj, da jih lahko osuši sonce. Večerno špricanje lahko rastlinam povzroči težave.

Nadzor nad škodljivci

- Oglas -

Čaj pomaga tudi v boju proti škodljivcem. Nekatere rastline, recimo sivka, sproščajo vonj, ki odbija žuželke. Sivkin čaj pripravite tako, da vrečke sivke kuhate v vreli vodi in jih nato postavite na strateška mesta na vašem vrtu. Škodljivce odganja tudi črni čaj. Njegov močan vonj je za veliko žuželk neprijeten. Lahko se ga poslužujete, ko vam zmanjka sivke.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×