Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.
Zdravje & prehrana7 znakov, da je vaše telo preobremenjeno s strupi

7 znakov, da je vaše telo preobremenjeno s strupi

MORDA VAS ZANIMA

Razstrupljanje je ključno za dober izgled in dobro počutje. Dnevno smo izpostavljeni številnim škodljivim strupom – ali vemo, kdaj smo z njimi prenasičeni in je čas za ukrepanje?

- Oglas -

Vedno več znanstvenikov in zdravnikov prepoznava, kakšen učinek imajo strupi na telo in kako razstrupljanje koristi telesu. Simptomi, povezani s preobremenitvijo s strupi, so lahko podobni simptomom številnih bolezni.

Razstrupljanje

Navajamo 7 znakov, ki povedo, da so se v vašem telesu nakopičili strupi:

 • bolečine v mišicah,
 • utrujenost,
 • bolečine v sklepih,
 • težave s sinusi,
 • glavoboli,
 • težave s spanjem,
 • težave pri nadzorovanju telesne teže.

Če glede na navedene simptome menite, da ste preobremenjeni s strupi, vam v nadaljevanju ponujamo nekaj rešitev.

Kje vse prihajamo v stik s strupi?

Izpostavljenost strupom ali strupenim snovem je stranski učinek sodobnega življenja. Nekateri so toksinom izpostavljeni na specifičnem delovnem mestu, veliko pa se jih skriva tudi v naši vsakodnevni prehrani. Toksini vstopajo v telo tudi iz onesnaženega okolja in zdravil. Ne pozabimo na »čustvene strupe«, ki jih povzročajo dolgotrajna osamljenost, jeza, sovražnost, občutki krivde, anksioznost ali ljubosumje. Tudi ta čustva nas zastrupljajo, enako kot strupi iz zunanjega sveta.

Naravni telesni razstrupljevalni sistemi

- Oglas -

Človeško telo je opremljeno z močnim razstrupljevalnim sistemom. Deli telesa, ki so vključeni v razstrupljanje, so:

 • koža – največji telesni organ, ki predstavlja fizično oviro med notranjostjo telesa in škodljivimi substancami vseh vrst,
 • krvožilni in limfni sistem – iz celic odnašata odpadne snovi in ogljikov dioksid, ki nastajajo pri celični oksidaciji; limfni sistem pomaga pri uničevanju povzročiteljev bolezni in telo varuje pred okužbami,
 • dihalni sistem – vse od majhnih dlačic v nosu, ki ustavljajo umazanijo, do bronhijev v pljučih, ki s sluzjo izločajo nečistoče – ta sistem se stalno spoprijema s strupi,
 • imunski sistem – zgrajen je iz fino uglašenega, kompleksnega sistema celic, ki prepoznavajo škodljive in neznane substance ter varujejo telo pred njimi,
 • črevesje – iz hrane vsrkava hranilne snovi in ostanke izloči iz telesa; če deluje počasi, v telesu zastajajo škodljive snovi,
 • jetra – osnovni telesni filter, ki varuje telo pred škodljivimi kemikalijami in različnimi drugimi strupi, ki vstopijo vanj,
 • ledvice – so del urinskega trakta in specializirane za filtriranje odpadnih produktov iz telesa skozi urin.

Klorela in spirulina – ustvarjeni za razstrupljanje

Obe algi imata dokazane razstrupljevalne učinke. Glavna razlika med njima je, da ima klorela v nasprotju s spirulino toge celične stene. Ta lastnost kloreli omogoča, da iz telesa odstranjuje težke kovine. Obe sta bogati s hranili, aminokislinami, zdravimi maščobami, vlakninami, klorofilom, vitamini in minerali. Uporabljata se kot prehranski dodatek, za zmanjševanje stranskih učinkov zdravljenja raka z obsevanjem, za povečanje števila belih krvničk in »dobrih« bakterij v črevesju.

Klinične študije so pokazale, da so pri odstranjevanju težkih kovin iz telesa zelo uspešni tudi izvleček regrata, cink in ginseng.

Pomembna je tudi vsakdanja prehrana

Kar jemo vsak dan, močno vpliva na raven strupov v telesu. Na primer, omega-3 maščobne kisline, ki jih zaužijemo z ribami, semeni in oreščki, pozitivno vplivajo na zdravje, omega-6 maščobne kisline iz pakiranih živil in rastlinskih olj pa so lahko zdravju zelo škodljive. Nivo toksinov boste laže nadzorovali, če se boste izogibali beli moki, glutenu, predelanemu sladkorju in cvrti hrani. Izbirajte organsko hrano brez gensko spremenjenih organizmov (GSO) – s tem se boste izognili pesticidom, herbicidom in drugim strupom, s katerimi so običajno špricane rastline. Seveda ne pozabite na zadosten dnevni vnos vode – spijte je vsaj dva litra.

Telo je narejeno za gibanje

Človeško telo je narejeno za to, da je v pogonu. Telovadba spodbuja delovanje krvožilnega in limfnega sistema, ki odstranjujeta strupe iz telesa. Potenje je odličen način za njihovo odvajanje skozi kožo. Redno gibanje je ena najboljših razstrupljevalnih »metod«.

Razstrupljanje zahteva celosten pristop. Ni dovolj, da jemljemo dodatke in občasno obiskujemo ure joge. Poskrbeti moramo za uravnoteženo prehrano in dovolj tekočine, pravilno izbiro živil in redno gibanje. Če vse to okronamo s kakovostnim prehranskim dodatkom, bo učinek razstrupljanja toliko boljši.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×