0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljePodatki kažejo, da Rusija ne govori resnice o uničujočih požarih

Podatki kažejo, da Rusija ne govori resnice o uničujočih požarih

MORDA VAS ZANIMA

Analiza, ki jo je izvedel Greenpeace, razkriva, da je v Rusiji v letošnjem letu zgorelo 3,5 milijonov gozdnih površin, medtem ko vladna statistika govori o samo 669 000 hektarjih. O gozdnih požarih, ki besnijo po Rusiji, se očitno poroča premalo, vsaj po analizi satelitskih podatkov sodeč.

- Oglas -

Gozdni požari v Rusiji

Porastu uničujočih požarov botrujejo podnebne spremembe z globalnim segrevanjem na čelu, v Rusiji pa o njih premalo poročajo, ugotavlja ruski Greenpeace. Nedavni požari v Kanadi v okolici Fort McMurraya so uničili več kot 580 000 hektarov gozda, v Rusiji, kjer je nekaj največjih gozdov na svetu, pa je od začetka letošnjega leta zgorelo že 3,5 milijona hektarjev.

Greenpeace opozarja, da se utegne ponoviti katastrofa, kakršna je bila v Rusiji že leta 2010 in 2012, temu poleg globalnega segrevanja namreč botruje tudi pomanjkanje gasilskih sredstev. Vendar se uradna statistika s temi ugotovitvami ne ujema. Vodja zvezne agencije za gozdarstvo je prejšnji teden povedal, da je doslej gozdni požar uničil le 669 000 hektarjev, kar je več kot lansko leto, ni pa zaskrbljujoče.

- Oglas -

Pri Greenpeaceu dodajajo, da pri analizi satelitskih podatkov lahko pride do približno 20 % odstopanj zaradi oblakov in dima, vendar se številke tudi ob upoštevanju te možnosti z uradnimi podatki, ki jih s svetom deli vlada, nikakor ne ujemajo.

.

NAJNOVEJŠE