Zdravje & prehranaManj znani načini uporabe regrata: od lajšanja bolečin do hitre odstranitve bradavic

Manj znani načini uporabe regrata: od lajšanja bolečin do hitre odstranitve bradavic

MORDA VAS ZANIMA

Regrat prav gotovo vsi poznate, večina izmed vas ga tudi nabira za okusno pomladansko solato. Toda obstaja še veliko uporabnih in zdravilnih pripravkov, ki jih lahko naredimo iz te pomladne rumeno svetoče rastline. Morda je čas, da spoznate vse koristi, ki jih lahko prinese regrat?

- Oglas -

Regrat so včasih uporabljali za zdravljenje težav z jetri in bolezni ledvic, zgago in pri vnetju slepiča.

Vsi deli rastline – od korenin do cvetov – so uporabni. Ta skromna rastlina, ki jo imajo nekateri tudi za plevel na vrtu, je bogata tudi z vitamini A, B, C in D, kot tudi minerali, kot so železo, kalij in cink.

regratovi pripravki

Zeliščni kis

Regratov zeliščni kis je odličen za solate, juhe, enolončnice ter omake ali pa kot mešanica z vodo, ki jo poijemo kot tonik za revitalizacijo.

Lajšanje bolečin

Regratovi cvetovi so eden od najbolj uporabnih rastlin za zmanjšanje bolečine v sklepih in bolečih mišicah. Regratovo olje in vtrite v boleče mišice in sklepe. Preprosto napolnite majhen kozarec za vlaganje s svežimi regratovimi cvetovi in jih prelijte z osnovnim mandljevim ali oljčnim oljem. Kozarec napolnite do vrha in zaprite. Pustite na toplem dva tedna in dobljeno olje prelijte v sterilizirano posodo, ki je ne pozabite označiti. Shranite ga v hladilniku.

Odstranjevalec bradavic

- Oglas -

Regratovi cvetovi odstranijo tudi bradavice Verjetno ste že opazili, da so korenine, stebla in listi rastline izločajo belo lepljivo smolo – to je skrivno orožje proti bradavicam. Nanesite sok neposredno na bradavice enkrat ali večkrat na dan in kmalu bodo izginile.

Recepte za pripravke iz regrata smo za vas zbrali v novi številki revije Bodi eko.

NAJNOVEJŠE