Zdravje & prehranaNajbolj tipične zdravstvene težave po krvnih skupinah

Najbolj tipične zdravstvene težave po krvnih skupinah

MORDA VAS ZANIMA

Ali veste, katera je vaša krvna skupina? Ta podatek je lahko zelo koristen. Med drugim je mogoče prav na podlagi krvne skupine predvideti, za katere bolezni obstaja pri vas še posebej visoko tveganje. Tako ste lahko bolj pozorni na dejavnike, ki najpogosteje privedejo do razvoja teh bolezni, in jih uspešno zajezite.

- Oglas -

Krvne skupine naj bi celo določale, kako uspešno se posameznik spoprijema s stresnimi situacijami, kako hitro se bo staral in še marsikaj drugega.

Krvna skupina

Lahko kri zares razkrije tudi kaj o naši osebnosti?

Na Japonskem na primer obstaja močna tradicija povezovanja krvnih skupin s človekovo osebnostjo. Kri naj bi bila pravzaprav nekakšen »biološki horoskop«. Ljudje pogosto navajajo svojo krvno skupino celo na spletnih portalih za spoznavanje, delodajalci pa o tipu krvi sprašujejo kandidate za zaposlitev. Verjetno se vam zdi to precej nenavadno, vendar pa je po drugi strani precej bolj logično, da lahko kri razkrije marsikaj o naših zdravstvenih težavah – tako trenutnih kot tistih, k pojavu katerih smo še posebej nagnjeni.

A ne pozabite: čeprav ne morete spremeniti svojega tipa krvi, lahko z zdravimi vsakodnevnimi navadami preprečite, da bi se določen potencial pri vas dejansko izrazil v obliki zdravstvenih težav. To, da ste k nečemu bolj nagnjeni kot drugi ljudje, še ne pomeni, da se bo »grožnja« tudi uresničila. Še preden pa si pogledamo, pred katerimi boleznimi se morate najbolj obvarovati glede na vaš tip krvi, na kratko povzemimo, kaj je tisto, zaradi česar se naša kri sploh razlikuje oziroma kaj omogoča razdelitev po krvnih skupinah.

Kaj so glavne razlike med krvnimi skupinami?

- Oglas -

Na pogled se zdi naša kri zelo podobna. V osnovi je zelo podobna tudi njena sestava, vendar obstaja nekaj razlik, ki omogočajo ločitev v več krvnih skupin. Pogosto je to delitev na krvne skupine A, B, AB in 0, ki poteka na podlagi analize antigenov na površini rdečih krvničk. Antigeni so snovi, ki pomagajo telesu razločevati med lastnimi in tujimi celicami, zato lahko hitro prepozna potencialno nevarnost. Kadar telo ugotovi, da gre za tujo celico, jo bo poskušalo uničiti. Zato je tudi zelo pomembno, da se pri transfuzijah upošteva kompatibilnost posameznih krvnih tipov. Možno je sicer prejeti kri, ki se razlikuje od naše lastne krvne skupine, pomembno je le to, da ta kri ne vsebuje antigenov, ki bi jih lahko telo zaznalo kot tuje.

Krvna skupina in bolezni

Krvna skupina A

Antigeni v krvi lahko med drugim razkrivajo, kolikšne količine posameznih hormonov se sproščajo v telo. Ljudje, ki pripadajo krvni skupini A, naj bi imeli v telesu povečano predvsem količino kortizola, pogosto imenovanega tudi stresni hormon. Tako naj bi pri njih obstajalo tudi povečano tveganje za depresijo in anksioznost. Pri tistih s krvnim tipom A se pojavlja tudi nadpovprečno visoko število raka trebušne slinavke in levkemije. Prav tako pa obstaja nekoliko povišana nevarnost za srčne bolezni. Še ena zanimivost, povezana s krvno skupino A: običajno so ljudje s tem tipom krvi prava vaba za komarje, zato ste verjetno deležni precej večjega števila pikov kot ljudje okoli vas z drugimi krvnimi skupinami.

Krvna skupina B

Medtem ko je tveganje za srčna obolenja pri krvni skupini A le rahlo nad povprečjem, pa se te številke pri ljudeh s tipom B povzpnejo precej višje. Pri ženskah s tem tipom krvi naj bi obstaja tudi povečana možnost za raka jajčnikov. Vendar pa imajo ljudje s krvno skupino B po drugi strani v črevesju precej večjo količino koristnih bakterij kot drugi, kar ima lahko seveda zelo pozitiven vpliv na vaše zdravje.

Krvna skupina AB

Tip krvi AB velja za najbolj redko skupino. Posamezniki s tem tipom krvi lahko darujejo kri le ljudem z isto skupino, po drugi strani pa lahko prejmejo kateri koli drug tip. Nosečnice s krvno skupino AB morajo biti še posebej pazljive, saj obstaja v tem obdobju povečano tveganje za preeklampsijo, ki je povezana s pretirano visokim krvnim tlakom. Pri ljudeh, ki imajo tip krvi AB, so zelo verjetne tudi različne kognitivne težave, na primer težave s spominom ali s koncentracijo.

Krvna skupina 0

Ljudje s krvno skupino 0 so zelo iskani darovalci, saj je njihova kri primerna za vse, sami pa lahko prejmejo le kri tistih, ki pripadajo isti krvni skupini. Kaj so zdravstvene težave, na katere morate biti najbolj pozorni? Za krvno skupino 0 je značilno predvsem povečano tveganje za razjede in poškodbo ahilove tetive, verjetno pa ste tudi vi pravi magnet za komarje. Morda vas bo sicer razveselilo dejstvo, da je nevarnost za raka trebušne slinavke pri vas precej manjša kot pri drugih krvnih skupinah.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×