0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaUravnavajmo krvni tlak na naraven način

Uravnavajmo krvni tlak na naraven način

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da visok krvni tlak oziroma hipertenzija pripomore k nastankom bolezni srca in ožilja. Sicer ne povzroča težav, vendar pa gre za pojav, ki ga je potrebno zdraviti, saj z visokim krvnim tlakom tvegamo pojav možganske kapi, srčno-mišičnega infarkta, pa tudi odpoved ledvic.

- Oglas -

Krvni tlak uravnavajo kalij, magnezij, kalcij in natrij. To so tako imenovani elektrolitni minerali, ki v mišičnih celicah in zunaj njih z električno razliko uravnavajo napetost v arteriji.

Krvni tlak

Nekateri minerali krvni tlak znižujejo, drugi pa ga zvišujejo

Kalcij, magnezij in kalij arterije širijo, natrij pa jih krči. Če uživamo kalcij, magnezij ali kalij, se nam krvni tlak zniža, ob uživanjem natrija pa se zviša. Našteti minerali seveda krvnega tlaka ne zvišajo oziroma znižajo tako hitro kot nekatera zdravila, vendar z rednim uživanjem zadostnih količin teh pomembnih mineralov lahko sami uravnavamo pritisk znotraj arterij. Če imamo torej visok krvni tlak, se moramo začeti izogibati natriju, kar pomeni, da se moramo izogibati slani hrani.

- Oglas -

Pest oreščkov na dan za zadosten vnos magnezija

Semena in oreščki so bogata zakladnica kalcija in magnezija, kalij pa se skriva v svežem sadju. Tudi sveža zelenjava je bogata z vsemi tremi minerali, zato je vsak dan priporočljivo pojesti ob kosilu veliko skledo sveže solate, za zajtrk pa si privoščimo vsak dan kakšno drugo sadje. Od vseh naštetih mineralov nam največkrat primanjkuje magnezija, torej bi bilo priporočljivo vsak dan že zjutraj pojesti pest mandljev, ki pa ne smejo biti praženi ali soljeni.

.

NAJNOVEJŠE