0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKavne usedline so uporabne za marsikaj

Kavne usedline so uporabne za marsikaj

MORDA VAS ZANIMA

Ko si naslednjič skuhate kavo, kavne usedline ne zavrzite. Usedline zbirajte, saj so zelo uporabne kot gnojilo, sredstvo za odganjanje komarjev ali kaj drugega.

- Oglas -

Kompost

Uporabljene kavne usedline so odličen dodatek za kompostni kup. Vsebujejo namreč ogromno dušika, ki pripomore k razkrajanju organskih snovi v kompostu. Kavna usedlina v kompostu zato pomaga pospešiti proces kompostiranja. Prekrije tudi neprijeten vonj, značilen za kompost.

Gnojilo

Zaradi visoke vsebnosti dušika so kavne usedline učinkovite tudi kot gnojilo. Pomešajte jih z zemljo, ki jo nameravate uporabiti za sajenje, saj pospešujejo rast mikrobov v njej. Medtem ko ti mikrobi razpadajo, prisoten dušik deluje kot odličen vir hranil za vaše rastline. Zaradi zmotnega prepričanja, da so kavne usedline kisle, jih marsikdo ne želi uporabiti kot gnojilo. Kislina v kavnih zrnih je vodotopna, kar pomeni, da se spere v kavo, kavna usedlina pa ostane brez kisline.

Barvanje lesa

Kavne usedline lahko uporabite tudi kot domač pripravek za barvanje lesa. Njihovo nanašanje je izjemno preprosto, les pa na tak način dobi prijeten, organski ton. Zbirajte kavne usedline in jih stresite v lonček. Dodajte vrelo vodo in pustite, da se usedajo čez noč. Če se vam mudi, jih pustite usedati vsaj dve uri. Ko se zmes usede, tekočino precedite v posodo, ki je dovolj široka, da gre vanjo čopič. Barvajte tako, da čopič za kratek čas potopite v zmes. Nanašajte na debelo. Ko naredite eno plast, počakajte 10 minut, da se posuši, in dodajte novo. Ponovite tolikokrat, dokler ne dobite želenega odtenka. Če želite še temnejši odtenek, lahko čopič podrgnete ob ostanke kavnih usedlin.

- Oglas -

Sredstvo proti komarjem

Uporabljene kavne usedline delujejo tudi kot sredstvo za odganjanje komarjev. Komarji ne marajo močnega vonja, ki ga oddajajo kavne usedline. Nekatere študije so pokazale, da kava uspešno zatira tudi ličinke komarjev, kar pomeni, da je tudi odličen naravni insekticid. Če želite uporabiti kavne usedline kot repelent proti komarjem ali insekticid, jih zmešajte v manjše površine stoječe vode (manjše lužice, mlake), ki so v bližini vašega doma, ali okrog dvorišča. Komarji se na te površine ne bodo naselili, zatrli pa boste tudi že obstoječe ličinke na teh območjih. Kavne usedline, pomešane z vročo vodo in z njo pošpricate problematične predele.

NAJNOVEJŠE