Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.

Znanstveniki razglasili najlepši vonj na svetu

Podobno kot se razlikuje naš okus, se razlikuje tudi naše dojemanje različnih vonjev.
Dom & energijaKavne usedline so uporabne za marsikaj

Kavne usedline so uporabne za marsikaj

MORDA VAS ZANIMA

Ko si naslednjič skuhate kavo, kavne usedline ne zavrzite. Usedline zbirajte, saj so zelo uporabne kot gnojilo, sredstvo za odganjanje komarjev ali kaj drugega.

- Oglas -

Kavna usedlina

Kompost

Uporabljene kavne usedline so odličen dodatek za kompostni kup. Vsebujejo namreč ogromno dušika, ki pripomore k razkrajanju organskih snovi v kompostu. Kavna usedlina v kompostu zato pomaga pospešiti proces kompostiranja. Prekrije tudi neprijeten vonj, značilen za kompost.

Gnojilo

Zaradi visoke vsebnosti dušika so kavne usedline učinkovite tudi kot gnojilo. Pomešajte jih z zemljo, ki jo nameravate uporabiti za sajenje, saj pospešujejo rast mikrobov v njej. Medtem ko ti mikrobi razpadajo, prisoten dušik deluje kot odličen vir hranil za vaše rastline. Zaradi zmotnega prepričanja, da so kavne usedline kisle, jih marsikdo ne želi uporabiti kot gnojilo. Kislina v kavnih zrnih je vodotopna, kar pomeni, da se spere v kavo, kavna usedlina pa ostane brez kisline.

Barvanje lesa

Kavne usedline lahko uporabite tudi kot domač pripravek za barvanje lesa. Njihovo nanašanje je izjemno preprosto, les pa na tak način dobi prijeten, organski ton. Zbirajte kavne usedline in jih stresite v lonček. Dodajte vrelo vodo in pustite, da se usedajo čez noč. Če se vam mudi, jih pustite usedati vsaj dve uri. Ko se zmes usede, tekočino precedite v posodo, ki je dovolj široka, da gre vanjo čopič. Barvajte tako, da čopič za kratek čas potopite v zmes. Nanašajte na debelo. Ko naredite eno plast, počakajte 10 minut, da se posuši, in dodajte novo. Ponovite tolikokrat, dokler ne dobite želenega odtenka. Če želite še temnejši odtenek, lahko čopič podrgnete ob ostanke kavnih usedlin.

Sredstvo proti komarjem

- Oglas -

Uporabljene kavne usedline delujejo tudi kot sredstvo za odganjanje komarjev. Komarji ne marajo močnega vonja, ki ga oddajajo kavne usedline. Nekatere študije so pokazale, da kava uspešno zatira tudi ličinke komarjev, kar pomeni, da je tudi odličen naravni insekticid. Če želite uporabiti kavne usedline kot repelent proti komarjem ali insekticid, jih zmešajte v manjše površine stoječe vode (manjše lužice, mlake), ki so v bližini vašega doma, ali okrog dvorišča. Komarji se na te površine ne bodo naselili, zatrli pa boste tudi že obstoječe ličinke na teh območjih. Kavne usedline, pomešane z vročo vodo in z njo pošpricate problematične predele.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×