0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZakaj so oreščki zdravju koristni?

Zakaj so oreščki zdravju koristni?

MORDA VAS ZANIMA

Številne študije so pokazale, da so oreščki zdravju zelo koristni. Varujejo skoraj vse organe – od srca do možganov. Čeprav veljajo za hranilno in kalorično bogato hrano, so bogate z enkrat in večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami (mono- in polinenasičene maščobne kisline), manj prisotne pa so nasičene maščobne kisline. Poleg tega so bogati z vitaminom E, beljakovinami, železom, magnezijem, s fosforjem in cinkom.

- Oglas -

Mandelj

Zmanjšujejo stres

Oreščki telo varujejo pred škodljivimi učinki, ki nastanejo kot posledica stresa. Vsebujejo namreč sestavine, ki uspešno premagujejo sestavine, ki jih naše telo proizvaja, ko se spopada s stresom. To je zelo dobra novica, saj je znano, da stres uničuje zdravje, te zdravi prigrizki pa so pri tem naši zavezniki.

Zdravo srce

Lešniki, mandlji, orehi oziroma skoraj vsi oreščki prispevajo k zdravju srca. To je dokazano z več študijami. Zdravi prigrizki vsebujejo tako imenovani zdrav holesterol, ki ima ščiti srce in ožilje. Na zdravje srca še posebej blagodejno vplivajo mandlji, saj so izjemen vir proteinov in vlaknin. Poleg zdravega holesterola so oreščki bogati z aminokislinami, ki prav tako prispevajo k zdravju srca in ožilja.

- Oglas -

Zaščita pred pljučnim rakom

Po veliki ameriški raziskavi lahko prehrana, bogata z pistacijami, nudi zaščito pred rakom pljuč. Znanstveniki pojasnjujejo, da je pravi zaklad leži v vrsti vitamina E, ki se je izkazala kot ključna zaščita pred rakom. Toda znanstveniki hkrati opozarjajo, da je potrebno še nekaj dodatnih raziskav.

Oreščki

Holesterol

Peščica orehov na dan prežene slab holesterol! Še ena ameriška raziskava je pokazala, da redno uživanje oreščkov res vpliva na t.i. nezdrav holesterol in ga tako postopoma zmanjšuje. Zato je prav oreh najprimernejši za ljudi, ki imajo težave s holesterolom.

Zaščita pred rakom na prostati

Raziskave kažejo, da brazilski oreščki vsebujejo selen, ki lahko zagotovi določeno zaščito proti napredovalim rakom prostate. Znanstveniki so ugotovili, da imajo moški z visoko stopnjo selena boljšo odpornost na rakave celice.

- Oglas -

Zdravi možgani

Zahvaljujoč zdravemu odmerku vitamina E, večina oreščkov sodi med superhrano za možgane. Oreščki zaradi svojih sestavin vzdržujejo vitalnost in funkcionalnost možganov, zato se pri ljudeh, ki jih redno uživajo, redkeje pojavljajo težave s spominom in koncentracijo. Dokazano je tudi, da lahko orehi izboljšajo delovni spomin.

Moško reproduktivno zdravje

Za moške, ki želijo ustvariti družino, je uživanje oreščkov zelo pomembno. Izkazalo se je, da redno uživanje orehov vpliva na kakovost sperme. Več študij pa razkriva, da lahko pistacije igrajo pomembno vlogo pri zmanjševanju erektilne disfunkcije.

Preberite si tudi, zakaj je namakanje oreščkov pred zaužitjem tako pomembno >>

.

NAJNOVEJŠE