0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana10 živil, ki pospešujejo staranje

10 živil, ki pospešujejo staranje

MORDA VAS ZANIMA

Pozabite na izdelke za pomlajevanje kože; za svoj videz boste namreč veliko storili že z izbiro ustrezne hrane oziroma se izognili hrani, ki pospešuje staranje. Raziskave so namreč pokazale, da bi za lepši in bolj mladosten videz kože morali zmanjšati vnos soli, sladkorja in ocvrte hrane, če naštejemo le nekatere.

- Oglas -

Hrana in staranje

Sladkor

Obstaja več razlogov, zakaj smo zaradi prekomernega uživanja sladkorja videti starejši. Sladkor namreč nase veže kolagen, kar zmanjšuje elastičnost kože. Izguba elastičnosti kože pa vodi k globljim gubam in postaranem videzu kože.

Energijske pijače

Energijske pijače škodujejo zobni sklenini kar osemkrat več od drugih gaziranih pijač. Tako so zobje videti rumeno in nezdravo, kar seveda ne zagotavlja lepega nasmeha na obrazu.

- Oglas -

Sol

Sol dehidrira telo, in ko smo dehidrirani, postanemo utrujeni, tako pa smo tudi videti. Poleg tega prekomerno uživanje soli škoduje ledvicam, povzroča visok krvni tlak in povzroča moteno delovanje prenove kosti.

Nezdrava hrana

Kava

Kava in kofeinski izdelki prav tako dehidrirajo telo, zaradi česar je koža videti utrujeno in upadlo.

Sladkarije

Sladkor, ki se nahaja v industrijskih sladkarijah, povzroča vnetja v telesu in pospešuje gubanje in staranje kože.

- Oglas -

Trans maščobe, ocvrta hrana

Tako kot sladkor tudi trans maščobe povzročajo grob in neelastičen videz kože. Trans maščobe nastajajo v procesu hidrogeniranja olja v živilski industriji – gre za tehnološki proces, med katerim se s pomočjo vodika, ki ga vpihavajo v vroča olja le-ta spreminjajo v bolj trda. Povzročajo mašenje in krčenje žil, kar povzroča staranje kože.

Alkohol

Čezmerno pitje alkohola povzroča dehidracijo telesa, pospešuje nastanek gub, izgubo kolagena, pordelost in otečenost.

Umetna sladila

Umetna sladila, kot je na primer aspartam, so povezani z glavoboli in bolečinami v sklepih ter spodbujajo željo po sladkem.

Ogljikovi hidrati

Prekomerno uživanje ogljikovih hidratov lahko poškoduje kolagen, opozarjajo strokovnjaki. Zato se vsaj izognite uživanju belega kruha in belih testenin ter se odločite za polnozrnate.

Gazirane pijače

Tako kot pijače, ki vsebujejo visok delež sladkorja, lahko tudi gazirane pijače dehidrirajo telo. Dehidriranost povzroča izčrpanost, zaradi česar ste videti utrujeni.

.

NAJNOVEJŠE