Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.
Zdravje & prehranaBoleče grlo - spremljevalec prehlada in gripe

Boleče grlo – spremljevalec prehlada in gripe

MORDA VAS ZANIMA

Boleče grlo je simptom, ki lahko pomeni, da imamo nedolžen prehlad, lahko pa je tudi znak resnejšega obolenja, kot je na primer bakterijsko vnetje. Boleče grlo je še posebej pogosto v mrzlih mesecih. V grlu nas lahko neprijetno praska ali boli pri požiranju. Kaj lahko storite, da pomirite bolečine v grlu?

Kakšni so vzroki za boleče grlo?

- Oglas -

Boleče grlo je pogostokrat posledica sezonskega prehlada ali gripe. Te bolečine v grlu običajno niso nič hujšega in minejo, ko prehlad prebolite. Pred prehladom se najlažje zaščitite z umivanjem rok in izogibanjem ljudi, ki kažejo znake prehlada. Preberite si nekaj nasvetov, ki bodo bolečine v grlu naredili znosnejše.

Boleče grlo - kako si lahko pomagamo?

Poskrbite, da je boleče grlo navlaženo

Ste kdaj opazili, da je bolečina v grlu močnejša, ko se zbudite? To je zato, ker se vaše grlo ponoči zelo posuši, saj celo noč niste pili. Za navlaženost grla lahko poskrbite z lizanjem pastil ali bonbonov, ki spodbujajo nastajanje sline. Najpomembneje pa je seveda, da ne pozabite na zadosten vnos tekočine.

Previdno nad bolečine v grlu in vneto grlo

Pijte tople napitke, obogatene s sokom agrumov. Pomagala vam bo tudi topla juha. Poskrbite, da ne boste v prostorih z zelo suhim zrakom, saj bo ta še dodatno izsušil vaše grlo in povečal neprijeten občutek ščemenja. Boleče grlo lahko navlažite tudi z vdihovanjem pare. Lahko uporabite posebno pripravo, ali pa si v večjem loncu zavrete vodo, in vdihujete. Pametno je opustiti kajenje in se izogibati pasivnemu kajenju, saj bo dim še bolj razdražil vaše grlo.

Pazite, morda imate bakterijsko vnetje

Če se bolečina v grlu močno poveča, požiranje je skoraj ne mogoče, pridružita pa se še visoka vročina in zatečene bezgavke, je priporočljivo obiskati zdravnika. To so namreč lahko simptomi bakterijske okužbe in morda imate bakterijsko vneto žrelo oziroma streptokokno angino.

Boleče grlo je lahko znak bakterijske okužbe

- Oglas -

Jemanje antibiotikov vam ne bo pomagalo, če je boleče grlo posledica prehlada, a je nujno v primeru, ko ga povzroči bakterijska okužba. Če bakterijskega vnetja ne zdravite, lahko pride do hudih zapletov, kot so vnetje srednjega ušesa in ledvic. Treba ga je hitro zdraviti, saj je bakterijsko vneto žrelo zelo nalezljivo. Čeprav je najbolj pogosto pri otrocih med petim in petnajstim letom, lahko bakterijsko vnetje žrela prizadene tudi odrasle.

Kdaj je potreben obisk zdravnika?

Če imate boleče grlo in se težave ne zmanjšajo v treh do petih dneh, ali pa se celo počutimo slabše, moramo obvezno obiskati svojega zdravnika. Še posebno hitro morate ukrepati, če se pojavijo simptomi kot so visoka telesna temperatura in oteženo dihanje.

Preberite tudi: Domače karamelne lizike proti bolečinam

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×