Boleče grlo spremljevalec prehlada in gripe

  V tem času ima veliko ljudi težave z bolečim grlom. V grlu nas lahko neprijetno praska ali boli pri požiranju. Kaj lahko storite, da pomirite bolečine v grlu?

  Boleče grlo je pogostokrat posledica sezonskega prehlada ali gripe. Te bolečine v grlu običajno niso nič hujšega in minejo, ko prehlad prebolite. Pred prehladom se najlažje zaščitite z umivanjem rok in izogibanjem ljudi, ki kažejo znake prehlada. Preberite si nekaj nasvetov, ki bodo bolečine v grlu naredili znosnejše.

  Boleče grlo

  Poskrbite, da je boleče grlo navlaženo

  Ste kdaj opazili, da je bolečina v grlu močnejša, ko se zbudite? To je zato, ker se vaše grlo ponoči zelo posuši, saj celo noč niste pili. Za navlaženost grla lahko poskrbite z lizanjem pastil ali bonbonov, ki spodbujajo nastajanje sline. Najpomembneje pa je seveda, da ne pozabite na zadosten vnos tekočine.

  Pijte tople napitke, obogatene s sokom agrumov. Pomagala vam bo tudi topla juha. Poskrbite, da ne boste v prostorih z zelo suhim zrakom, saj bo ta še dodatno izsušil vaše grlo in povečal neprijeten občutek ščemenja. Grlo lahko navlažite tudi z vdihovanjem pare. Lahko uporabite posebno pripravo, ali pa si v večjem loncu zavrete vodo, in vdihujete. Pametno je opustiti kajenje in se izogibati pasivnemu kajenju, saj bo dim še bolj razdražil vaše grlo.

  Pazite, morda imate bakterijsko vnetje

  Če se bolečina v grlu močno poveča, požiranje je skoraj ne mogoče, pridružita pa se še visoka vročina in zatečene bezgavke, je priporočljivo obiskati zdravnika. To so namreč lahko simptomi bakterijske okužbe in morda imate bakterijsko vneto žrelo oziroma streptokokno angino.

  Jemanje antibiotikov vam ne bo pomagalo, če je boleče grlo posledica prehlada, a je nujno v primeru, ko ga povzroči bakterijska okužba. Če bakterijskega vnetja ne zdravite, lahko pride do hudih zapletov, kot so vnetje srednjega ušesa in ledvic. Treba ga je hitro zdraviti, saj je bakterijsko vneto žrelo zelo nalezljivo. Čeprav je najbolj pogosto pri otrocih med petim in petnajstim letom, lahko bakterijsko vnetje žrela prizadene tudi odrasle.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte