0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPri bolečem grlu pomagajo domače karamelne lizike

Pri bolečem grlu pomagajo domače karamelne lizike

MORDA VAS ZANIMA

V zimskih mesecih pogoste prehlade, gripe in podobne bolezni rado spremlja neprijetno boleče grlo. Odličen domač blažilec tega simptoma so karamelne lizike, ki so jih poznali že v kuhinjah naših babic. So zelo okusne, njihova priprava pa je zelo preprosta.

- Oglas -

Karamelne lizike lahko pripravimo le iz nekaj žlic rjavega trsnega sladkorja. Sladkor vsujemo v posodo in ga med stalnim mešanjem počasi segrevamo, da se utekočini. Ko dobi lepo rjavo barvo, posodo odstavimo z ognja, stopljeni sladkor pa vlivamo na papir za peko v obliki majhnih krogcev. V krogce takoj položimo lesene palčke in počakamo, da se ohladijo. Okusne karamelne lizike so pripravljene!

Lizike lahko popestrimo s številnimi dodatki. Sladkorju v posodi lahko denimo dodamo cimet, kurkumo in nariban ingver. Na peki papir lahko razporedimo posušena zelišča, denimo meliso, nato pa nanje vlijemo karameliziran sladkor. Lizike lahko, medtem ko se hladijo, pokapamo tudi z limoninim sokom.

Če pri roki nimamo lesenih palčk, lahko naredimo karamelne bonone. Postopek njihove priprave je isti, le brez lesenih palčk.

- Oglas -

Čeprav je recept za pripravo lizik preprost, je pri delu z vročim sladkorjem potrebno biti pozoren. Če se nam zgodi, da se pri vlivanju na peki papir opečemo, sladkor hitro izperemo, nato pa se natremo s kokosovo maščobo. Pomaga tudi nanos naravnega eteričnega olja sivke, ki opečenemu mestu ponudi takojšnje olajšanje.

.

NAJNOVEJŠE