0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaTek pozimi – šport, ki ne pozna slabega vremena

Tek pozimi – šport, ki ne pozna slabega vremena

MORDA VAS ZANIMA

Tek ne pozna mraza in slabega vremena. Tečemo lahko v praktično vseh razmerah, tudi zimskih. Od tega nas pravzaprav lahko odvrnejo samo neurje ali zelo nizke temperature, nižje od minus deset stopinj celzija. Kaj so prednosti teka pozimi in kako se pravilno obleči za tek v tem letnem času, preberite v nadaljevanju.

- Oglas -

Pozimi boste lažje shujšali

Splošno znano je, da se v hladnem vremenu poveča poraba energije. Organizem namreč veliko dodatne energije porabi za vzdrževanje stalne telesne temperature. Ko se temperature spustijo pod ničlo, se poraba energije poveča kar za 30 odstotkov. Za rezultate vam ni treba teči vsak dan, dovolj je že 3-krat na teden po pol ure.

tek pozimi

Pri teku pozimi se ne boste prehladili

Strah pred tem, da bi se med tekom pri nižjih temperaturah prehladili, je odveč, saj telo med telesno dejavnostjo ustvarja in tudi vzdržuje toploto. Možnost, da bi se prehladili, pa obstaja neposredno po končanem teku: takrat nikakor ne smete ostati v preznojenih oblačilih. Preoblecite se v suha in topla oblačila, če pa to ni možno, si čez tekašna oblačila nadenite kaj toplega, npr. pulover ali jakno. Ko piha veter, imamo povečan občutek mraza, zato imejte takrat pripravljen tudi anorak.

- Oglas -

Izboljšalo se bo vaše razpoloženje

Zaradi krajših dni in manj sončne svetlobe, ki smo je deležni pozimi, v tem letnem času številni ljudje trpijo za melanholijo. Po mnenju nevrofiziologov manj sončne svetlobe v možganih povzroči spremembe, ki vodijo v nihanja razpoloženja. Če boste v zimskem času tekli podnevi, boste ujeli nekaj več sončnih žarkov kot bi jih sicer. Tudi sama telesna dejavnost povzroča izločanje hormonov, kot so noradrenalin, serotonin, betaendorfin in dopamin, ki izboljšujejo razpoloženje. Tek v težjih razmerah kot sicer pa bo v vas krepil tudi trdnost in žilavost, zaradi česar boste še bolj ponosni nase in zadovoljni sami s seboj.

Kaj obleči – sintetična oblačila ali tista iz naravnih vlaken?

Prvo pravilo za tek v hladnejših dneh se glasi: oblecite se večplastno (po čebulnem principu). Toda, kaj obleči? Na koži vedno nosite oblačila iz umetnih vlaken, ki, v nasprotju z npr. bombažem, vpito vlago tudi oddajajo. Čez prvi sloj oblecite še en sloj umetnih vlaken, na vrh pa še zračni jopič. Dovolj sta torej eden do dva sloja umetnih majic in tanka jakna, odporna proti vetru in vodi. Tudi, če boste oblekli več slojev oblačil iz sintetčnih vlaken, ne boste občutili njihove teže, le prijetno toplo vam bo.

Kar se tiče hlač, priporočamo uporabo posebnih hlač za tekače. Izbira je velika, a so najbolj optimalne ozke hlače, ki omogočajo največjo svobodo gibanja. Tudi nogavice naj bodo iz umetnih vlaken, saj »navadne« nogavice rade žulijo, pri daljših tekih pa lahko povzočijo žulje. Poleg tega bombažne nogavice slabo oddajajo vlago.

Ker se pozimi kar 40 odstotkov telesne temperature izgubi skozi gavo in roke, pod priporočljivo opremo spadajo tudi kapa ali čepica in rokavice.

Pozimi ne potrebujete toliko oblačil, kot si mislite

Drugo, zelo uporabno pravilo, ki ga velja upoštevati v zimskih dneh, je: oblecite se le toliko, da bi vas v mirovanju že po nekaj minutah začelo mraziti. Če se boste oblekli tako, da vam bo že pred začetkom teka prijetno toplo, vam bo med tekom postalo prevroče. Zapomnite si: na sebi imejte udobna oblačila iz lahkih materialov, bolj kot njihova kvantiteta pa je pomembna njihova kvaliteta.

- Oglas -

Tecite v zavetrju in v bližini naselij

Zdaj, ko ste že skoraj pripravljeni na zimski tek, imamo za vas še nekaj zadnjih nasvetov. Če je le možno, se v hladnem vremenu izogibajte vetru in izbirajte tekaške proge v zavetrju. Če je mraz hud, naj bo vaša proga krajša. Držite se pravila, da tečete v naseljenih okoljih oziroma ne daleč stran od njih. Če želite teči na kakšnem bolj odročnem kraju, vedno tecite v družbi. V primeru, da omagate ali se poškodujete, se boste zaradi preznojenosti namreč hitro ohladili. Če ne boste več zmogli tempa in boste nadaljevali z lahkotnejšim tekom ali hojo, bo telo proizvajalo manj toplote in za ohranjanje telesne temperature boste potrebovali veliko toplejša oblačila. V takih situacijah pa bi pomoč ljudi prišla še kako prav.

.

NAJNOVEJŠE