0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNaravna poživila za več energije

Naravna poživila za več energije

MORDA VAS ZANIMA

S stresom, preobremenjenostjo, izgorelostjo in utrujenstjo se v zahodnem svetu srečuje vse več ljudi. Zato za lajše opravljanje obveznosti vse pogosteje posegamo po raznih živilih, kot so kava, energijske pijače ali zeleni čaj, ki pa imajo v prevelikih količinah na naše telo negativne učinke. Najbolje bi bilo, če bi naše telo poživili z gibanjem, dolgim spancem, sproščanjem in zdravo prehrano. A za vse našteto včasih nimamo časa. Zato ponujamo nekaj alternativ, ki po menju znanstvenikov pomagajo pri boljši pretočnosti krvožilja, ki posledično poskrbi za prekrvavitev možganov. To pa pomeni večjo koncentracijo in sposobnost boljše dojemljivosti.

- Oglas -
Schisandra - Šisandra
Schisandra – Šisandra

Za lažje učenje ali opravljanje zahtevnejših nalog se nekateri poslužujejo šisandre. To so drobne jagode, ki jih k nam uvažajo predvsem iz Sibirije in Kitajske. Imenujejo jih tudi jagode pet okusov, saj ob uživanju svežega sadeža okusimo kislo, sladko, grenko, pekoče in slano. Njeno moč je uporabljalo že ljudstvo Nanai iz Rusije, ki so zahvaljujoč tem jagodam zdržali tudi več dni brez hrane in to ob velikih fizičnih naporih med lovom divjadi. Verjeli so celo, da zaradi šizandre bolje vidijo v nočnem času. Moč šizandre so dokazale tudi novodobne študije, šizandra resnično krepi umske sposobnosti in našo fizično vzdržljivost. Poleg omenjenega krepi tudi naš od stresa oslabljen imunski sistem.

V zadnjem času narašča tudi uporaba guarane, ki je izjemno cenjena zaradi vsebnosti guaranina. Ta neposredno stimulira centralni živčni sistem in tako povečuje občutke budnosti in zbranosti. Guaranin je skoraj enak kot kofein, na telo deluje tako, da mu poveča nivo energije, pospešuje prekrvavitev in razširja dihalne poti. Ena od razlik med kofeinom in guaraninom je ta, da prehaja slednji v naš obtok počasneje in ima zato bolj dolgotrajno delovanje. Zato njegova uporaba res ni priporočljiva v popoldanskem in večernem času, poleg tega pa nas zjutraj guaranin zbudi počasneje kot navadna kava. Z uživanjem guarane boste lahko dlje budni in skoncentrirani na zadane naloge, ker izboljšuje spomin se boste tudi lažje učili. Poleg tega deluje kot antioksidant, povečuje spolno slo in uravnava prebavne motnje.

Iz Indije pa prihaja močno naravno poživilo, ki ga nekateri imenujejo prepoteni konj. Ašvaganda je v indijski ajuvedri eno najpomembnejših zelišč, ki se tradicionalno že tisočletja uporablja za odpravljanje motenj živčnega sistema, kot so na primer motnje v koncentraciji, nespečnosti, omotičnosti, pozabljivosti in živčnosti. Ker so nekatere študije dokazale, da na možganske celice sesalcev deluje obnovilno, jo uporabljajo tudi pri poizkusih iznajdbe zdravila za Alzheimerjevo bolezen. V Indiji se sicer že tradicionalno uporablja za pomoč starejšim pacientom, ki imajo kognitivne in mentalne težave ter težave s spominom. Sodeč po nekaterih študijah, naj bi celo zmanjšala nastajanje rakavih celic. Že v preteklosti so jo imeli za sredstvo proti staranju, v starosti naj bi pomagala ohraniti tudi močnejše kosti in mišice.

- Oglas -

Med opravljanjem zahtevnejših mentalnih nalog pogosto posežemo tud po čokoladi. Ste se vprašali zakaj? Kakav v majhni meri vsebuje kofein, poleg tega pa vsebuje še teobromin. Ta prav tako kot kofein spodbuja delovanje centralnega živčevja, le da ima nekoliko manjši učinek od močnega kofeina. Poleg tega so kakavova zrna polna anandamina, feniletilamina in triptofana, ki skupaj ustvarjajo občutja ugodnosti in sproščenosti. Zato le posezite po temni čokoladi, a le v majhnih količinah, saj bi sicer dosegli nasprotni učinek.

.

NAJNOVEJŠE