Zdravilne rastlineGuarana - naravni stimulans brez škodljivih posledic

Guarana – naravni stimulans brez škodljivih posledic

MORDA VAS ZANIMA

Guarana, (Paullinia cupana L.) je zimzelena rastlina, ki raste v Venezueli in na severu Brazilije. Rastlina uspeva le v predelih deževnega pragozda na področju Amazonke, kjer so pogoji za njeno rast, to so tropske temperature in močno deževje najboljši. Guarana je plazeč grm, ki zraste do višine 12 metrov. Plodovi guarane so rdečkaste barve in vsebujejo črna semena, ovita v bel plašček, da izgleda kot nekakšno oko. Pravo brazilsko guarano lahko uživamo v majhnih odmerkih. Guarano povezujejo tudi z življensko dobo, močjo in odpornostjo, ženskam pa menda daje žametno kožo brez gubic in celulita, zato ima pri domačinih ime tudi eliksir za dolgo življenje. Semena in smola se uporabljajo v obliki prahu, alkoholnih izvlečkov, kapsul, sirupov in čajev, ki imajo pozitivne učinke na zdravje.

- Oglas -

Guarana

Zdravilne lastnosti guarane

Hranilne vrednosti guarane nam razkrijejo, s kako zdravo in bogato rastlino imamo opravka. Guarana vsebuje fitokemikalije, kot so teobromini, saponini, tanini in katehini. Fitokemikalije so močni antioksidanti, ki pomagajo preprečevati, upočasnili ali celo ustaviti številne bolezni. Teobromin iz guarane je sestavina, ki pomaga pri izgorevanju maščob, najdemo pa ga v marsikaterem pripravku za hujšanje in proti celulitu.

Guarana deluje blagodejno na debelo črevo, kjer lahko zmanjša simptome vnetnih bolezni in procesov črevesja. Je tudi diuretik, ki pomaga pri zdravljenju okužb sečil, driske, boleče menstruacije in glavobola. Guarana med drugim tudi sprošča gladke in bronhialne mišice, zmanjšuje tesnobo, ščiti nevrone in pozitivno vpliva na spolno poželenje pri moških in ženskah. Pripravke iz guarane priporočajo tudi za preprečevanje nastajanja krvnih strdkov, uporablja pa se tudi kot stimulant srca in pomaga ljudem z nizkim krvnim tlakom, strokovnjaki pa rastlini pripisujejo tudi preprečevanje raka.

Guarana

- Oglas -

Pozitivni učinki guarane:

  • poživi telo
  • poveča budnost in koncentracijo
  • zmanjšuje utrujenost in napetost
  • zvišuje energijo
  • spodbuja hujšanje
  • lajša glavobole in migrene
  • pomaga pri nizkem tlaku
  • poveča libido
  • čisti črevesje
  • ščiti telo pred številnimi boleznimi

Močan stimulans

Guarana je priljubljena zaradi prav zaradi poživiljajočih lastnostih. Pogosto se uporablja v energijskih pijačah, vitaminskih napitkih in sredstvih za izgubo odvečnih kilogramov. Kot naravni stimulans je Guarana priporočljiva za ljudi, ki so pod velikim stresom in tiste, ki bi radi iz svojega telesa izkoristili kar največjo produktivnost takrat, ko jo najbolj potrebujete. Izboljša tudi kognitivne funkcije in zmogljivost pri športnikih. Učinek guarane je v prvi vrsti povezana z delovanjem kofeina. Guarana vsebuje med 3 in 7 odstotki kofeina, kar je precej več od kave, ki vsebuje 1-2 odstotka kofeina.

Kofein iz guarane deluje stimulativno na naš centralni živčni sistem, zmanjšuje apetit in zmanjšuje duševno in telesno utrujenost, vendar pa za razliko od kofeina iz kave ali čaja guarana povzroča nobenih stranskih učinkov, kot je pospešeno bitje srca. Kofein iz guarane se sprošča veliko počasneje, in njegov stimulacijski učinek traja približno 6 ur.

NAJNOVEJŠE