Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.

Znanstveniki razglasili najlepši vonj na svetu

Podobno kot se razlikuje naš okus, se razlikuje tudi naše dojemanje različnih vonjev.
Zdravje & prehranaNapad na povzročitelja vnetja

Napad na povzročitelja vnetja

MORDA VAS ZANIMA

Celiakija je razmeroma pogosta presnovna motnja, za katero je značilna preobčutljivost na gluten iz pšenice, ječmena in rži. Nekateri bolniki imajo kljub temu, da se strogo držijo brezglutenske diete, še vedno težave, poleg tega je ta dieta draga in ne vedno dostopna. Za vse te bo dobrodošla novica, ki so jo v strokovni reviji Nature objavili ameriški raziskovalci. Ugotovili so, da je razvoj celiakije pri osebah z največjim tveganjem za to bolezen morda mogoče preprečiti.

- Oglas -

Gluten

Interlevkin 15 naj bi bil signalna molekula, ki v črevesju sproži vnetni odziv imunskega sistem na gluten. V raziskavah na miših so dokazali, da povečane ravni signalne molekule interlevkin-15 lahko sprožijo zgodnjo stopnjo celiakije. Ko so z zdravili blokirali interlevkin-15, se je stanje obolelih miši popravilo in ponovno so lahko brez težav uživale gluten. Zdravila za blokado interlevkina-15 že testirajo na ljudeh z revmatskim artritisom, še eno vnetno boleznijo. Zdaj bodo na seznam terapevtskih ciljev lahko dodali še celiakijo.

V raziskavi so ugotovili še, da retinoična kislina (derivat vitamina A) v nasprotju z uveljavljenim prepričanem pri zdravljenju vnetnih črevesnih bolezni povzroči več škode kot koristi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×