0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNapad na povzročitelja vnetja

Napad na povzročitelja vnetja

MORDA VAS ZANIMA

Celiakija je razmeroma pogosta presnovna motnja, za katero je značilna preobčutljivost na gluten iz pšenice, ječmena in rži. Nekateri bolniki imajo kljub temu, da se strogo držijo brezglutenske diete, še vedno težave, poleg tega je ta dieta draga in ne vedno dostopna. Za vse te bo dobrodošla novica, ki so jo v strokovni reviji Nature objavili ameriški raziskovalci. Ugotovili so, da je razvoj celiakije pri osebah z največjim tveganjem za to bolezen morda mogoče preprečiti.

- Oglas -

Gluten

Interlevkin 15 naj bi bil signalna molekula, ki v črevesju sproži vnetni odziv imunskega sistem na gluten. V raziskavah na miših so dokazali, da povečane ravni signalne molekule interlevkin-15 lahko sprožijo zgodnjo stopnjo celiakije. Ko so z zdravili blokirali interlevkin-15, se je stanje obolelih miši popravilo in ponovno so lahko brez težav uživale gluten. Zdravila za blokado interlevkina-15 že testirajo na ljudeh z revmatskim artritisom, še eno vnetno boleznijo. Zdaj bodo na seznam terapevtskih ciljev lahko dodali še celiakijo.

V raziskavi so ugotovili še, da retinoična kislina (derivat vitamina A) v nasprotju z uveljavljenim prepričanem pri zdravljenju vnetnih črevesnih bolezni povzroči več škode kot koristi.

.

NAJNOVEJŠE