Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaNajboljša živila za preprečevanje glivičnih okužb

Najboljša živila za preprečevanje glivičnih okužb

MORDA VAS ZANIMA

Skoraj neverjetno je, koliko težav nam lahko povzročijo organizmi, ki jih niti ni mogoče zaznati s prostim očesom. Tokrat bomo govorili predvsem o glivicah oziroma o glivičnih okužbah. Glivice se lahko pretirano razmnožijo tako znotraj našega telesa kot na koži, kar privede do mnogih težav z zdravjem. Ko gre za glivične okužbe, je pogosto kriva kandida – vrsta glive kvasovke.

- Oglas -

Glivice - naravne rešitve

Med dejavnike tveganja za ponavljajoče se glivične okužbe sicer sodijo predvsem pogosto jemanje antibiotikov, povišana raven estrogena v telesu, diabetes, ki ni pod nadzorom, in oslabljen imunski sistem. Ogromno vlogo pri težavah z glivičnimi okužbami pa ima lahko tudi hrana. Če nočete, da bi se težave stalno ponavljale ali obnavljale, je priporočljivo, da se na vašem jedilniku čim pogosteje znajdejo živila in dodatki, ki jih naštevamo v nadaljevanju.

Jabolčni kis

S pomočjo jabolčnega kisa je mogoče preprečiti razmnoževanje številnih škodljivih mikroorganizmov v našem telesu – med drugim tudi razmnoževanje glivic. Protiglivični učinki so povezani predvsem s kislinami in drugimi encimi v jabolčnem kisu. Priporočamo uporabo presnega, nefiltriranega jabolčnega kisa za najboljše rezultate. Za preprečevanje glivičnih okužb je priporočljivo, da jabolčni kis uživate vsakodnevno. V kozarec vode preprosto dodajte žličko ali dve kisa, premešajte in popijte.

jabolčni kis lahko premaga glivice

Kislo zelje

- Oglas -

Fermentirana hrana je še ena odlična izbira, ko gre za preprečevanje glivičnih okužb. V zimskem času si privoščite predvsem čim več kislega zelja. Pri kisanju oziroma fermentaciji zelja sodelujejo koristne mlečnokislinske bakterije, ki lahko pomagajo pri ponovni vzpostavitvi razmerja med škodljivimi in koristnimi mikroorganizmi v telesu. Pretirana razmnožitev glivic je namreč pogosto možna prav zaradi znižanega števila koristnih bakterij, do česar pogosto pride pri jemanju antibiotikov – ti namreč ne uničijo le škodljivih, ampak tudi koristne bakterije. »Probiotična kura«, ki lahko pomeni tudi več fermentiranih živil, je tako priporočljiva tudi zaradi preprečevanja glivičnih okužb.

Kokosovo olje

Uživanje kokosovega olja, seveda v zmernih količinah, bo pripomoglo tudi k zmanjševanju tveganja za pogoste glivične okužbe. Kokosovo olje namreč med drugim sestavljata lavrinska in kaprilna kislina, ki delujete protimikrobno. Za preprečevanje glivičnih okužb v ustni votlini je lahko denimo zelo koristno tudi žvrkljanje kokosovega olja, ki bo obenem »potegnilo« škodljive snovi iz telesa.

Kislo zelje fermentirana glivice

Česen

Verjetno je česen najbolj znan naravni antibiotik – malce manj znano pa je, da je odličen tudi kot preventiva pred glivičnimi okužbami. Česen se lahko uporablja za preprečevanje pretirane razmnožitve različnih vrst glivic – še posebej uspešen pa je, ko gre za kandido. Redno dodajanje česna prehrani je tako vsekakor zelo koristno za vaše zdravje.

Začimbe

Za preprečevanje glivičnih okužb pa je zelo priporočljivo tudi, da pri pripravi hrane uporabljate čim več začimb. Odlična izbira sta lahko na primer kurkuma in cimet. Raziskave so pokazale, da lahko kurkumin – aktivna sestavina kurkume – zavre razrast kandide. Tudi cimet pa je znan po svojem zelo uspešnem protiglivičnem delovanju.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×