DomovZdravje & prehranaKoristi fermentirane hrane

Koristi fermentirane hrane

ฤŒlovek ลพe tisoฤletja fermentira hrano, da bi izboljลกal njen okus in podaljลกal rok hitro pokvarljivih ลพivil. Fermentirani izdelki so polni probiotiฤnih bakterij, ki koristijo tudi naลกemu zdravju.

Praksa fermentiranja hrane

Fermentacija je proces, pri katerem mikroorganizmi, kot so bakterije in kvasovke, presnovijo ogljikove hidrate v sadju, zelenjavi in ลพitaricah tako, da ogljikovi hidrati razpadejo na manjลกe enote in postanejo laลพje prebavljivi. Fermentacija hrani da ลกe eno dodano vrednost โ€“ izboljลกa njene zdravilne lastnosti. Med najstarejลกe postopke fermentacije spada suลกenje in zorenje mesa, pri ฤemer iz surovega mesa dobimo npr. suhe klobase. S fermentacijo iz zelja pridobivajo kislo zelje in korejski kimฤi, iz mleka pa denimo modri sir. Med najbolj znane fermentirane izdelke sicer spadajo jogurt, kefir in kislo mleko.

Zakaj je fermentirana hrana zdrava?

Znanstveniki so dokazali, da fermentacija v hrani, bogati z ogljikovimi hidrati, poveฤa vsebnost hranilnih sestavin, antioksidantov in protivnetnih uฤinkovin. Uลพivanje fermentirane hrane poveฤa ลกtevilo dobrih bakterij v ฤrevesju (ฤrevesna mikrobiota) in spodbuja rast v ฤrevesju ลพe prisotnih za zdravje pomembnih bakterij. Fermenirana hrana pripomore k zaลกฤiti pred diabetesom, Chronovo boelznijo, celiakijo, sindromom razdraลพljivega ฤrevesja in depresijo.

Med fermentirana ลพivila, ki vsebujejo najveฤ raznolikih in dobrih bakterij, ki jih naลกe telo potrebuje v boju proti patogenim organizmom, spadajo: grลกki jogurtm rdeฤe vino, miso (japonska fermentirana pasta iz soje), kimฤi, fermentirana riba in kislo zelje.

Tanja ลฝuvela
Tanja ลฝuvela
Tanja ลฝuvela je samostojna novinarka, ki ji nobena tematika naลกega portala ni tuja in se z veseljam poglobi tako v lahkotnejลกe kot tudi zahtevnejลกe ฤlanke.

NAJNOVEJล E