0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMočna želja po sladkarijah lahko opozarja na zdravstvene težave

Močna želja po sladkarijah lahko opozarja na zdravstvene težave

MORDA VAS ZANIMA

Prava lakota nas pogosto naredi precej manj izbirčne, kot smo sicer. Ko smo zares lačni, bomo brez težav pojedli tudi hrano, ki nam ni najbolj pri srcu. Po drugi strani pa vam je verjetno dobro znana tudi močna želja po specifičnih jedeh oziroma živilih, ki se navzven kaže kot lakota, a če malce bolje premislimo, ugotovimo, da v resnici ne gre za to. Ne želimo si namreč zgolj jesti, ampak želimo pojesti nekaj točno določenega. Pri mnogih ljudeh so to sladkarije oziroma sladka živila. Možno je, da je pogosta in zelo močna želja po sladki hrani povezana z določenimi čustvenimi težavami, ki jih potiskate na stran. Tovrstna želja, ki se pojavlja zelo pogosto, pa je lahko tudi simptom zdravstvenih težav oziroma pomanjkanja določenih hranilnih snovi …

- Oglas -

1. Dehidracija

Na spisku simptomov, ki opozarjajo na dehidracijo, se običajno znajdejo glavoboli, suha usta in temnejša barva urina. Precej redkeje se omenja nenadna in močna želja po sladkorju, ki pa je lahko prav tako eden od znakov, da svojemu telesu ne zagotavljate dovolj tekočine. Tisto, kar je v resnici žeja, lahko tako interpretiramo kot lakoto, pri čemer si mnogi v tovrstnih situacijah zaželijo prav sladkarij. Ko vas naslednjič popade močna želja po sladkem, poskušajte zato najprej popiti kozarec vode ali skodelico nesladkanega čaja z limoninim sokom. Nato malce počakajte. Najverjetneje boste ugotovili, da vas sladkarije mikajo precej manj, kot so vas še pred nekaj trenutki. Dobra izbira za prigrizek v takšnih situacijah so sicer lahko tudi živila, ki vsebujejo nadpovprečno veliko vode, na primer kumare ali lubenice.

2. Pomanjkanje magnezija

Med možnimi razlogi za to, da vas pogosto popade želja po sladkem, je tudi pomanjkanje magnezija. Gre za enega izmed najpomembnejših mineralov, ki med drugim sodeluje pri sintezi beljakovin, uravnavanju krvnega sladkorja, tvorbi energije in pri preprečevanju mišičnih krčev. Ena od posledic pomanjkanja magnezija je lahko oteženo dovajanje virov energije do celic. Tako smo precej bolj utrujeni kot običajno – in ko smo utrujeni, si naše telo pogosto najbolj želi prav sladkorja. Ta namreč predstavlja hiter vir energije, saj zagotovi hitro povečanje ravni glukoze v krvi. Željo po sladkarijah lahko poskusite torej potešiti tudi z živili, ki vsebujejo večjo količino magnezija, ali pa s prehranskim dopolnilom. Med živila, ki predstavljajo dober vir magnezija, med drugim uvrščamo sončnična semena, indijske oreščke, presni kakav in mandlje. Iz naštetih živil lahko tako sestavite zdrav prigrizek, bogat z »dobrimi maščobami«, ki vam bo pomagal, da se uprete močno procesiranim sladkarijam.

3. Prevelika nihanja krvnega sladkorja

Pogosta želja po sladkarijah pa lahko ne nazadnje opozarja tudi na težave s krvnim sladkorjem – včasih je lahko na primer povezana s preddiabetesom. Za izrazita nihanje krvnega sladkorja so v večini primerov krive neustrezne prehranjevalne navade. Če pojeste nekaj, kar vsebuje večjo količino enostavnih ogljikovih hidratov, bo to seveda povzročilo hiter dvig krvnega sladkorja, nato pa bo sledil tudi zelo hiter padec, ki bo prinesel skorajda neukrotljivo željo po hrani, ki predstavlja hiter vir energije – in sem seveda spadajo tudi sladkarije. Tako se lahko hitro ujamete v začaran krog. Če se želite znebiti odvisnosti od sladkorja – in s tem tudi zmanjšati nevarnost za diabetes – je torej vsekakor pametno, da ste bolj pozorni na sestavo svojih glavnih obrokov. Enostavne ogljikove hidrate zamenjajte s kompleksnimi, hkrati pa poskrbite za dovolj vlaknin in beljakovin, ki zagotavljajo dolgotrajnejši občutek sitosti. Premišljeno oziroma uravnoteženo sestavljeni obroki preprečujejo prehitre spremembe ravni glukoze v krvi, zato so možnosti za nenadne napade »lakote« med obroki precej manjše.

.

NAJNOVEJŠE