0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana5 slabih navad, ki povečujejo tveganje za depresijo

5 slabih navad, ki povečujejo tveganje za depresijo

MORDA VAS ZANIMA

Depresija je bolezen, ki je na žalost ni mogoče povsem preprečiti z zdravimi vsakodnevnimi navadami. Tveganje zanjo je namreč povezano z najrazličnejšimi dejavniki, med katerimi je nemalo takšnih, na katere ne moremo vplivati neposredno. Vendar to še ne pomeni, da zdrave navade ne morejo pripomoči k zmanjšanju nevarnosti za depresijo. Še posebej pomembno je izogibanje določenim navadam, ki imajo lahko precej večji vpliv, kot se morda zdi na prvi pogled …

- Oglas -

1. Odhajanje v posteljo ob prepozni uri

Raziskave kažejo, da se ljudje, ki odhajajo spat zelo pozno, z negativnimi čustvi srečujejo precej pogosteje od tistih, ki skrbijo za zdrav bioritem, usklajen z naravno svetlobo. Ni sicer univerzalnega pravila glede idealnega časa za spanje, a če običajno zaspite po polnoči, je vsekakor pametno, da poskušate odhod v posteljo prestaviti vsaj na nekoliko zgodnejšo uro.

2. Premalo časa v naravi in pomanjkanje gibanja

Mestno življenje ima zagotovo številne prednosti, vendar je povezano tudi z določenimi tveganji. Med njimi je tudi povečano tveganje za depresijo, kot so razkrile številne raziskave. Za to naj bi bilo krivo predvsem pomanjkanje zelenja v neposredni okolici. Če živite v mestu, se je tako pametno vsaj občasno odpraviti v naravo. Koristni so lahko seveda že pogostejši sprehodi do bližnjega parka, pozitiven vpliv na vaše razpoloženje pa bo imelo tudi več zelenih rastlin v vašem domu.

Seveda pa je lahko zelo problematično tudi pomanjkanje gibanja. Ko smo aktivni, se namreč pospešeno sproščajo endorfini in sorodne snovi, ki imajo pozitiven vpliv na naše razpoloženje. Tudi če včasih preprosto nimate časa za gibanje v naravi, poskrbite vsaj za vadbo v zaprtih prostorih. 

- Oglas -

3. Pogosto uživanje močno procesirane hrane

Občasno uživanje v jedeh, ki ne spadajo med najbolj zdrave, praviloma ni posebej problematično. Povsem nasprotno pa velja za stalno umeščanje tovrstne hrane na jedilnik. Tveganje za depresijo pri tistih, katerih jedilnik je sestavljen predvsem iz nepredelanih živil (različne vrste sadja in zelenjave, oreščki, stročnice, polnozrnata žita ipd.), je namreč bistveno manjše kot pri ljudeh, ki pogosto uživajo hrano, polno nezdravih maščob, sladkorja in čezmernih količin soli.

4. Preobremenjenost z dražljaji in stalno preklapljanje med nalogami

Zaradi elektronskih naprav smo dandanes nenehno obremenjeni z najrazličnejšimi dražljaji. Nemalo ljudi pogosto uporablja celo več naprav hkrati – medtem ko gledajo televizijo, na primer brskajo po telefonu. Tudi ta navada je lahko posredno povezana s povečanim tveganjem za depresijo, saj lahko dobite občutek, da je svet popolnoma neobvladljiv. Podobno pa velja tudi za ukvarjanje z več nalogami hkrati. Tako se namreč ne morete zares osredotočiti na nič. Postopoma postane vse, kar počnete, neizpopolnjujoče.

5. Preveč samote ali prepogosti stiki z negativnimi ljudmi

Za dobro duševno zdravje sta običajno potrebni tako samota kot družba drugih ljudi. Pomembno je predvsem, da poiščete ravnovesje med enim in drugim. Če ste zadnje čase nadpovprečno izolirani, poskušajte zavestno ustvariti priložnosti za pogostejše stike z drugimi – lahko tudi v obliki videoklica ali telefonskega pogovora. To, da se lahko vsaj občasno z nekom pogovorite tako o pozitivnih plateh svojega življenja kot o malce manj prijetnih dogodkih, ima lahko namreč izjemno dobrodejen vpliv na vaše razpoloženje oziroma počutje. Pri tem pa seveda pazite, čigavo družbo boste izbrali.

Stiki z negativnimi ljudmi, ki vas nenehno obsojajo in ki mislijo, da vedo, kako bi morali živeti, so lahko celo bolj problematični kot pogosta samota. Pomembno je torej, da postavite zdrave meje v odnosih oziroma da v svoje življenje spuščate predvsem ljudi, katerih družba ima na vas pozitiven vpliv.

- Oglas -

Preberite tudi: Depresija: Kako se spopasti s to boleznijo?

.

NAJNOVEJŠE