0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaJe pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

MORDA VAS ZANIMA

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov. Primarni razlog za to naj bi se skrival v zmanjšanju količine estrogena v telesu, kar naj bi otežilo »kurjenje maščob«. Raziskovalci, zaposleni na univerzi v finskem mestu Jyväskylä, so se odločili za natančnejšo preučitev te teorije. Je ohranjanje zdrave telesne teže po prehodu v menopavzo zares tako zahtevno?

- Oglas -

Vpliv znižanih ravni estrogena naj bi bil praktično zanemarljiv

Študija, objavljena v reviji Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, dokazuje, da poraba maščobe ni nujno odvisna od ravni estrogena v krvi. To velja tako za porabo maščob med mirovanjem kot za porabo med telesno aktivnostjo. Po mnenju raziskovalcev naj bi bil vpliv estrogena praktično zanemarljiv – še posebej v primerjavi z vplivom telesne pripravljenosti.

V raziskavo je bilo vključenih 42 žensk. Med njimi je bilo 26 žensk, ki so že vstopile v menopavzo, vendar se niso odločile za hormonsko nadomestno terapijo. Količina estrogena v njihovem telesu oziroma v njihovi krvi je bila tako precej nizka. Med sodelujočimi je bilo tudi 9 žensk, ki so sicer prav tako že vstopile v menopavzo, le da je šlo v tem primeru za ženske, ki so se odločile za hormonsko nadomestno zdravljenje, posledično pa je bila raven estrogena v njihovem telesu relativno visoka. Pri 7 osebah pa je šlo za ženske v rodni dobi oziroma v obdobju pred menopavzo. Za spremljanje učinkovitosti izrabe maščob je bila uporabljena t. i. posredna kalorimetrija.

Prvi del: merjenje učinkovitosti porabe maščob med mirovanjem

Raziskava se je začela z merjenjem hitrosti porabe maščob med mirovanjem. Hitrost porabe je bila izmerjena na tešče. Najvišja hitrost je bila izmerjena pri ženskah, pri katerih je bil energijski vnos manjši od porabe energije. Raziskovalci so zaznali tudi povezavo med hitrejšo porabo maščob ter povišanimi ravnmi ketonov in maščobnih kislin v krvi.

- Oglas -

Izjemno pomembna ugotovitev pri tem je bila, da poraba maščobe ni nujno odvisna od količine estrogena v krvi. Zgolj na podlagi informacije o tem, ali je šlo za žensko v rodni dobi, za žensko, ki je že vstopila v menopavzo, vendar ni uporabljala hormonske nadomestne terapije, ali za žensko, ki se je zaradi menopavze odločila za hormonsko nadomestno terapijo, namreč ni bilo mogoče ugotoviti, kako hitra oz. učinkovita bo poraba maščob.

Boljša telesna pripravljenost = učinkovitejše »kurjenje maščob«

Sledilo je merjenje učinkovitosti porabe maščob med telesno aktivnostjo, ko je poraba praviloma najhitrejša. Najbolje so se odrezale tiste ženske, ki so bile v nadpovprečno dobri formi. Dobra telesna pripravljenost je namreč pomenila najhitrejšo porabo maščob med vadbo – neodvisno od menopavze in morebitne hormonske nadomestne terapije.

Raziskovalci zato verjamejo, da pretirano osredotočanje na estrogen po vstopu v menopavzo ni smiselno – vsaj ko gre za vprašanje izgube odvečnih kilogramov oziroma za ohranjanje zdrave telesne teže. Precej bolj smiselno se je osredotočiti na izboljšanje telesne pripravljenosti. To bo spodbudilo hitrejšo porabo maščob, ne glede na količino estrogena v krvi.

Povezava med učinkovitostjo porabe maščob in glukozo

Raziskovalci so preverili tudi, ali lahko učinkovitejša poraba maščob vpliva na izboljšanje tolerance na glukozo. Rezultati so bili precej presenetljivi. Pri ženskah, pri katerih je bila poraba maščobe med počitkom najučinkovitejša, je bilo mogoče po obremenitvenem testu z glukozo izmeriti višje ravni glukoze v krvi in inzulina. Hitrejša poraba maščob med počitkom naj bi privedla do hitrejšega dviga glukoze v krvi po zaužitju ogljikovih hidratov. Po drugi strani pa učinkovitejša poraba maščobe med vadbo ni vplivala na toleranco na glukozo.

.

NAJNOVEJŠE