0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeEko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

MORDA VAS ZANIMA

Poroka je za večino eden od najpomembnejših dni v njihovem življenju. Samo načrtovanje je običajno precej stresno, še posebej če gre za nekoliko večje slavje. Tako ni presenetljivo, da se večina mladoporočencev ne ukvarja z okoljskim vidikom. Vendar pa je vsekakor priporočljivo, da pri načrtovanju poroke tega vidika ne zanemarite popolnoma. Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko« …

- Oglas -

1. Izposoja naj ima prednost pred nakupom

Poroke pogosto zahtevajo nakup številnih predmetov, ki so praviloma uporabni samo na poročni dan. To seveda velja še posebej za nevestino obleko. Vsekakor je zelo priporočljivo, da namesto o nakupu razmislite o izposoji oziroma o najemu, na primer tudi pri oblekah za družice. Ne le da tako ne boste po nepotrebnem obremenjevali okolja, ampak si lahko obenem privoščite nekoliko kakovostnejša oblačila, ki bi vam bila sicer morda nedosegljiva. Čeprav se boste od oblačil in drugih izposojenih predmetov na koncu ločili, to ne pomeni, da se boste ločili tudi od spominov, ki so nedvomno tisti, ki resnično štejejo. Poleg tega pa vam bodo ostale tudi fotografije.

2. Cvetje izberite premišljeno

Uvoženo cvetje zahteva ogromno virov. Tako je precej bolj priporočljivo, da daste prednost lokalnemu, sezonskemu cvetju (če seveda letni čas to dopušča). Strokovnjaki za načrtovanje porok priporočajo, da se cvetje izbere povsem na začetku. Tako boste lahko dekoracijo prilagodili cvetju. Če bi imeli že izbrano barvno shemo, bi bili pri izbiri cvetja precej bolj omejeno. Razmislite pa lahko tudi o alternativnih možnostih, s katerimi lahko še nekoliko zmanjšate negativen vpliv na okolje, na primer o lončnicah namesto o rezanem cvetju. Prostor za slavje bo tako resnično unikaten. Poleg tega pa boste lahko lončnice na koncu slavja podarili svatom.

3. Ne pretiravajte pri velikosti torte

Pari pogosto razmišljajo predvsem o tem, kako bo poročna torta videti ne fotografijah, ne pa tudi o tem, kdo bo torto na koncu pojedel. Poročne torte so zato pogosto prevelike, posledično pa se precejšnja količina zavrže. Če se težko odpoveste poročnim fotografijam z razkošno, večnadstropno torto, povprašajte slaščičarja, ali lahko vključi nekaj plasti, ki bodo samo dekorativne.

- Oglas -

4. Izberite hrano z manjšim okoljskim odtisom

Manj živalskih izdelkov pomeni bistveno manjši ogljični odtis. V preteklosti si je bilo težko predstavljati poročna slavja brez ogromne količine mesa, danes pa vse več ponudnikov hrane za poroke ponuja tudi zelo okusne vegetarijanske ali celo veganske menije. Nekateri pari se tako odločijo za poročno slavje, na katerem se streže izključno rastlinska hrana. Obenem poskrbite, da pri količini naročene hrane ne boste pretiravali. Težava namreč ni samo torta. Podatki kažejo, da se po poroki v povprečju zavrže kar približno 10 odstotkov postrežene hrane.

5. Razmislite o »recikliranih prstanih«

Prstani so izjemno pomemben element večine porok. Čeprav so majhni, je lahko njihova izdelava izjemno obremenjujoča za okolje. To velja še posebej za poročne prstane iz zlata. Po ocenah naj bi izdelava enega samega zlatega prstana ustvarila kar približno 20 ton odpadkov. Rudarjenje zlata je namreč povezano z izjemno negativnim vplivom na številne ekosisteme in na kakovost vode. Če razmišljate o prstanih iz zlata, je ena od možnosti uporaba rabljenih prstanov, ki jih lahko zlatar pretopi, nato pa iz njih izdela prstane po naročilu. Previdni bodite tudi pri diamantih. Tudi ti so namreč krivi za vse prej kot zanemarljiv negativen vpliv na okolje. Poleg tega pa je trg z diamanti povezan s številnimi kršitvami osnovnih človekovih pravic. Praviloma so precej boljša izbira laboratorijski diamanti, katerih videz je zelo podoben videzu »pravih diamantov«.

NAJNOVEJŠE