0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaIzpostavljenost strupenim kovinam lahko pospeši staranje jajčnikov

Izpostavljenost strupenim kovinam lahko pospeši staranje jajčnikov

MORDA VAS ZANIMA

V znanstveni reviji The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism je bila pred nedavnim objavljena študija, ki osvetljuje nevarnosti, povezane z izpostavljenostjo delcem težkih kovin. Raziskovalci so ugotovili, da lahko pogosta izpostavljenost tovrstnim delcem občutno pospeši staranje jajčnikov.

- Oglas -

O čem govorimo, ko govorimo o staranju jajčnikov?

»Staranje jajčnikov« je seveda običajen proces, ki se mu ni mogoče izogniti. Izraz se nanaša na postopno upadanje števila jajčec; zaloga v jajčnikih se postopoma zmanjšuje, dokler na določeni točki ni več možna zanositev. Tako nastopi t. i. menopavza, s katero izginejo tudi menstruacije. Pri tem je treba upoštevati, da prehod v menopavzo običajno ni nenaden, ampak lahko traja več let. Gre za obdobje, ki je znano kot perimenopavza in ki se običajno začne okoli 45. leta starosti. Prehod v menopavzo lahko spremljajo precej neprijetne težave, na primer vročinski oblivi. Tovrstne težave se lahko pogosto ublažijo z naravnimi metodami (zeliščni pripravki, zdrava prehrana itn.), v skrajnih primerih pa je potrebna nadomestna hormonska terapija. Poleg očitnih simptomov lahko prehod v menopavzo s sabo prinese tudi skrita tveganja. Eno od njih je denimo povečano tveganje za pospešeno zmanjševanje kostne gostote, ki lahko privede do osteoporoze. Študije pa nakazujejo, da se poveča tudi tveganje za težave s srcem.

Korelacija med prisotnostjo težkih kovin v urinu in zmanjšanjem količine hormona AHM

Čeprav menopavzi ni mogoče ubežati, sta začetek prehoda v menopavzo in intenzivnost težav v veliki meri odvisna od zunanjih dejavnikov. Avtorji uvodoma omenjene študije so se osredotočili na raziskovanje vpliva delcev težkih kovin. Analizirali so vzorce urina 549 žensk. Šlo je za ženske srednjih let, pri katerih se je prehod v menopavzo že začel. V analiziranih vzorcih so bili odkriti delci različnih kovin, vključno z arzenom, kadmijem, živim srebrom in svincem. Analiza je razkrila obstoj korelacije med izpostavljenostjo težkim kovinam in manjšo količino Anti-Müllerjevega hormona (AMH) pri ženskah srednjih let. Gre za hormon, ki se uporablja kot nekakšna biološka ura. Na podlagi vrednosti tega hormona je namreč mogoče oceniti število jajčec v jajčnikih.

Večja količina delcev pomenila večjo verjetnost za hitrejše črpanje zalog

Analizirani so bili vzorci, ki so se zbirali več let pred zadnjo menstruacijo. Večja količina delcev težkih kovin v urinu je pomenila večjo verjetnost za pospešeno staranje jajčnikov oziroma za manjšo zalogo jajčec. To ni posebno presenetljivo, če upoštevamo, da znanstveniki že kar nekaj časa vedo, da lahko kovine, kot sta arzen in kadmij, učinkujejo kot t. i. endokrini motilci, kar pomeni, da lahko negativno vplivajo na žleze in s tem zavrejo normalno sproščanje hormonov.

- Oglas -

Nevarnosti, povezane s (pre)zgodnjim staranjem jajčnikov

Zgodnje staranje jajčnikov lahko seveda močno oteži zanositev, vendar potencialna neplodnost ni edina težava. Prehitro staranje jajčnikov oziroma pospešeno kopnenje zalog jajčec je lahko težava tudi pri tistih osebah, ki ne nameravajo (več) zanositi. Zgodnji začetek prehoda v menopavzo lahko namreč dodatno poveča tveganje za pospešeno zmanjševanje kostne gostote oziroma za osteoporozo. Obenem se s tem poveča tudi nevarnost za bolezni srca in ožilja ter za kognitivne težave. Poleg tega pa lahko zgodnji začetek prehoda v menopavza s sabo prinese intenzivnejše simptome, ki so v osnovi značilni za to obdobje.

Pot težkih kovin v človeško telo dandanes zelo preprosta

Delcem težkih kovin smo dandanes žal izpostavljeni na praktično vsakem koraku. Gre za delce, ki so pogosto prisotni v vodi in celo v zraku. Posebno problematična pa je lahko morska hrana, saj so v telesih rib pogosto prisotne večje količine delcev težkih kovin.

.

NAJNOVEJŠE