DomovZdravje & prehranaDodatek v ovsenem in mandljevem mleku povezan z rakom

Dodatek v ovsenem in mandljevem mleku povezan z rakom

ล tevilni zagovorniki zdravega naฤina ลพivljenja, strokovnjaki in wellness influencerji po vsem svetu se zaradi zdravstvenih pomislekov odpovedujejo mandljevemu in ovsenemu mleku.

Rastlinska mleka so bila ลกe nedavno opisana kot nizkokaloriฤna in nizkomaลกฤobna alternativa kravjemu mleku. Strokovna mnenja so bila sicer razliฤna, a so rastlinska mleka v zadnjih letih vseeno postala precej priljubljen napitek in si pri marsikomu pridobila naziv โ€œzdrava izbiraโ€.

Prodaja mandljevega mleka pa je leta 2024 upadla za 8,5 % v primerjavi s prejลกnjim letom, medtem ko je prodaja ovsenega mleka upadla za 1,25 %, kaลพe poroฤilo SPINS, podjetja, ki spremlja nakupovalne navade v ZDA.

Poroฤilo je pokazalo, da je skupna prodaja rastlinskega mleka v zadnjem letu upadla za 5,2 %, kar pa je industriji vseeno prineslo ogromnih 2,8 milijarde dolarjev prihodkov. Vse kaลพe, da trend upada. In zakaj je temu tako?

Priljubljena influencerka iz Los Angelesa, Steph Robinson, je lani povzroฤila pravo razburjenje na spletu, ko je ovseno mleko uvrstila na dno svoje lestvice izbir mleka. Trdila je, da izdelek povzroฤa velike poraste glukoze v krvi in energijske padce.

Pogost oฤitek glede rastlinskih mlek je tudi, da vsebujejo dodatke, kot so emulgatorji in aditivi, zaradi katerih spadajo v zelo predelana ลพivila.

Emulgatorji so sestavine, ki se dodajajo hrani, losjonom in izdelkom za tuลกiranje, โ€ฆ Uporabljajo se v velikem ลกtevilu izdelkov โ€“ od araลกidovega masla do jogurta, maskare in lepil. Najdemo jih pod imeni kot so ลพelatina ali sirotkine beljakovine, do bolj eksotiฤnih, kot sta ksantan gumi in karboksimetilceluloza. Vsi pa imajo enako funkcijo โ€“ da dajejo izdelku gladko, kremasto teksturo.

Komercialna rastlinska mleka

Veliko blagovnih znamk rastlinskega mleka uporablja enega ali veฤ emulgatorjev, da ohranjajo konsistenco svojega izdelka. Seveda pa se dodatki lahko razlikujejo glede na lokacijo prodaje ter razliฤne regulative glede uporabe le-teh v prehrambenih izdelkih, zato ne pozabite na prebiranje deklaracij na izdelkih, ki jih kupujete.

Samantha Cochrane, registrirana dietetiฤarka in nutricionistka na Medicinskem centru Wexner Univerze Ohio State, je za DailyMail povedala: โ€œTo so moฤno predelane oblike ovsa in mandljev, zato ni presenetljivo, da lahko med obdelavo dodajo sestavine za stabilizacijo in konzerviranje izdelkov.โ€

V zadnjih nekaj letih so raziskovalci zaฤeli preuฤevati, ali emulgatorji v ลกtevilnih razliฤnih moฤno predelanih izdelkih prispevajo k poveฤanju ลกtevila primerov raka na debelem in danki pri mladih ljudeh. Rak na debelem ฤrevesu lahko nastane zaradi prekomerne izpostavljenosti doloฤenim neznanim toksinom, kar so mnogi predvidevali in na to opozarjali ลพe nekaj let.

ล tudija iz leta 2021, ki so jo izvedli raziskovalci z Univerze v Parizu in ki je na miลกih preizkuลกala emulgatorje, kot sta polisorbat 80 in karboksimetilceluloza, je pokazala, da redno uลพivanje teh izdelkov vodi do poveฤanja vnetja v ฤrevesju. Kroniฤna vnetjea lahko poveฤajo tveganje za raka, saj poลกkoduje DNK. To lahko telo postavi v veฤje tveganje za razvoj kolorektalnih rakov.

Druga ลกtudija iz leta 2021 je ugotovila, da uvedba emulgatorjev v kolonijo bakterij, ki posnemajo tiste, ki jih najdemo v ฤloveลกkem ฤrevesju, povzroฤi odmrtje nekaterih bakterij ali njihov nezdrav razvoj.

Raziskave so nakazale, da bakterije v prebavnem traktu igrajo pomembno vlogo pri boju proti raku, in da njihovo poruลกitev lahko poveฤa verjetnost za nastanek kolorektalnih rakov.

Gastroenterologinja dr. Maria Abreu z Univerze v Miamiju, ki preuฤuje vpliv dodatkov v hrani in njihovo povezavo z rakom na debelem ฤrevesu, je leta 2024 prav tako podala izjavo, da lahko vpliv emulgatorjev na mikrobiom prispeva k poveฤanju ลกtevila mladih z rakom.

Loฤena raziskava iz leta 2022, ki jo je izvedla Francoska mreลพa za raziskave na podroฤju prehrane in raka, je preuฤevala veฤ kot 102.000 odraslih oseb in ocenila njihovo izpostavljenost razliฤnim dodatkom v hrani ฤez dan z vpraลกanjem o njihovih prehranjevalnih navadah. Nato so jih spremljali 10 let in ugotovili, da so tiste osebe, za katere so ocenili, da uลพivajo veฤje koliฤine doloฤenih emulgatorjev, bolj verjetno razvili raka na dojkah.

Strokovnjaki pravijo, da je te raziskave vredno spremljati, vendar niso dokonฤne, in da je treba opraviti ลกe veฤ raziskav, preden bi se lahko sprejeli dokonฤni sklepi o emulgatorjih. Pomembno je tudi, koliko teh moฤno predelanih sestavin zauลพijemo in katere druge hrane dodamo v svojo prehrano.

Ovseno mleko ima obiฤajno niลพjo vsebnost beljakovin in veฤjo vsebnost ogljikovih hidratov ali sladkorjev kot kravje mleko ali mleko iz oreลกฤkov. Povpreฤna skodelica ovsenega mleka vsebuje pribliลพno 4 grame beljakovin, v primerjavi z 8 grami v kravjem mleku, sojinem mleku ali mleku iz graha. ลฝal pa so v sojinem mleku pogosto naลกli ostanke glifosata, ki pa je ลกe precej bolj ลกkodljiv in so mu dokazali kancerogene uฤinke.

Seveda pa obstaja tudi elegantna reลกitev, s katero se ลกkodljivim dodatkom lahko popolnoma izognete in ลกe vedno uลพivate rastlinsko mleko โ€“ ta je, da si ga pripravite sami. Nekaj receptov najdete tudi na naลกi spletni strani:

Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJล E