ล tevilni zagovorniki zdravega naฤina ลพivljenja, strokovnjaki in wellness influencerji po vsem svetu se zaradi zdravstvenih pomislekov odpovedujejo mandljevemu in ovsenemu mleku.
Rastlinska mleka so bila ลกe nedavno opisana kot nizkokaloriฤna in nizkomaลกฤobna alternativa kravjemu mleku. Strokovna mnenja so bila sicer razliฤna, a so rastlinska mleka v zadnjih letih vseeno postala precej priljubljen napitek in si pri marsikomu pridobila naziv โzdrava izbiraโ.
Prodaja mandljevega mleka pa je leta 2024 upadla za 8,5 % v primerjavi s prejลกnjim letom, medtem ko je prodaja ovsenega mleka upadla za 1,25 %, kaลพe poroฤilo SPINS, podjetja, ki spremlja nakupovalne navade v ZDA.
Poroฤilo je pokazalo, da je skupna prodaja rastlinskega mleka v zadnjem letu upadla za 5,2 %, kar pa je industriji vseeno prineslo ogromnih 2,8 milijarde dolarjev prihodkov. Vse kaลพe, da trend upada. In zakaj je temu tako?
Priljubljena influencerka iz Los Angelesa, Steph Robinson, je lani povzroฤila pravo razburjenje na spletu, ko je ovseno mleko uvrstila na dno svoje lestvice izbir mleka. Trdila je, da izdelek povzroฤa velike poraste glukoze v krvi in energijske padce.
Pogost oฤitek glede rastlinskih mlek je tudi, da vsebujejo dodatke, kot so emulgatorji in aditivi, zaradi katerih spadajo v zelo predelana ลพivila.
Emulgatorji so sestavine, ki se dodajajo hrani, losjonom in izdelkom za tuลกiranje, โฆ Uporabljajo se v velikem ลกtevilu izdelkov โ od araลกidovega masla do jogurta, maskare in lepil. Najdemo jih pod imeni kot so ลพelatina ali sirotkine beljakovine, do bolj eksotiฤnih, kot sta ksantan gumi in karboksimetilceluloza. Vsi pa imajo enako funkcijo โ da dajejo izdelku gladko, kremasto teksturo.
Veliko blagovnih znamk rastlinskega mleka uporablja enega ali veฤ emulgatorjev, da ohranjajo konsistenco svojega izdelka. Seveda pa se dodatki lahko razlikujejo glede na lokacijo prodaje ter razliฤne regulative glede uporabe le-teh v prehrambenih izdelkih, zato ne pozabite na prebiranje deklaracij na izdelkih, ki jih kupujete.
Samantha Cochrane, registrirana dietetiฤarka in nutricionistka na Medicinskem centru Wexner Univerze Ohio State, je za DailyMail povedala: โTo so moฤno predelane oblike ovsa in mandljev, zato ni presenetljivo, da lahko med obdelavo dodajo sestavine za stabilizacijo in konzerviranje izdelkov.โ
V zadnjih nekaj letih so raziskovalci zaฤeli preuฤevati, ali emulgatorji v ลกtevilnih razliฤnih moฤno predelanih izdelkih prispevajo k poveฤanju ลกtevila primerov raka na debelem in danki pri mladih ljudeh. Rak na debelem ฤrevesu lahko nastane zaradi prekomerne izpostavljenosti doloฤenim neznanim toksinom, kar so mnogi predvidevali in na to opozarjali ลพe nekaj let.
ล tudija iz leta 2021, ki so jo izvedli raziskovalci z Univerze v Parizu in ki je na miลกih preizkuลกala emulgatorje, kot sta polisorbat 80 in karboksimetilceluloza, je pokazala, da redno uลพivanje teh izdelkov vodi do poveฤanja vnetja v ฤrevesju. Kroniฤna vnetjea lahko poveฤajo tveganje za raka, saj poลกkoduje DNK. To lahko telo postavi v veฤje tveganje za razvoj kolorektalnih rakov.
Druga ลกtudija iz leta 2021 je ugotovila, da uvedba emulgatorjev v kolonijo bakterij, ki posnemajo tiste, ki jih najdemo v ฤloveลกkem ฤrevesju, povzroฤi odmrtje nekaterih bakterij ali njihov nezdrav razvoj.
Raziskave so nakazale, da bakterije v prebavnem traktu igrajo pomembno vlogo pri boju proti raku, in da njihovo poruลกitev lahko poveฤa verjetnost za nastanek kolorektalnih rakov.
Gastroenterologinja dr. Maria Abreu z Univerze v Miamiju, ki preuฤuje vpliv dodatkov v hrani in njihovo povezavo z rakom na debelem ฤrevesu, je leta 2024 prav tako podala izjavo, da lahko vpliv emulgatorjev na mikrobiom prispeva k poveฤanju ลกtevila mladih z rakom.
Loฤena raziskava iz leta 2022, ki jo je izvedla Francoska mreลพa za raziskave na podroฤju prehrane in raka, je preuฤevala veฤ kot 102.000 odraslih oseb in ocenila njihovo izpostavljenost razliฤnim dodatkom v hrani ฤez dan z vpraลกanjem o njihovih prehranjevalnih navadah. Nato so jih spremljali 10 let in ugotovili, da so tiste osebe, za katere so ocenili, da uลพivajo veฤje koliฤine doloฤenih emulgatorjev, bolj verjetno razvili raka na dojkah.
Strokovnjaki pravijo, da je te raziskave vredno spremljati, vendar niso dokonฤne, in da je treba opraviti ลกe veฤ raziskav, preden bi se lahko sprejeli dokonฤni sklepi o emulgatorjih. Pomembno je tudi, koliko teh moฤno predelanih sestavin zauลพijemo in katere druge hrane dodamo v svojo prehrano.
Ovseno mleko ima obiฤajno niลพjo vsebnost beljakovin in veฤjo vsebnost ogljikovih hidratov ali sladkorjev kot kravje mleko ali mleko iz oreลกฤkov. Povpreฤna skodelica ovsenega mleka vsebuje pribliลพno 4 grame beljakovin, v primerjavi z 8 grami v kravjem mleku, sojinem mleku ali mleku iz graha. ลฝal pa so v sojinem mleku pogosto naลกli ostanke glifosata, ki pa je ลกe precej bolj ลกkodljiv in so mu dokazali kancerogene uฤinke.
Seveda pa obstaja tudi elegantna reลกitev, s katero se ลกkodljivim dodatkom lahko popolnoma izognete in ลกe vedno uลพivate rastlinsko mleko โ ta je, da si ga pripravite sami. Nekaj receptov najdete tudi na naลกi spletni strani:
- Recept za domaฤe mandljevo mleko
- Mleko iz lanenih semen โ napitek, bogat z omega-3-maลกฤobnimi kislinami
- Rastlinsko mleko si lahko pripravite tudi sami