0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMleko iz lanenih semen – napitek, bogat z omega-3-maščobnimi kislinami

Mleko iz lanenih semen – napitek, bogat z omega-3-maščobnimi kislinami

MORDA VAS ZANIMA

Mleko iz lanenih semen je manj znana različica rastlinskega ‘mleka’. Rastlinski napitki, ki jih vedno več ljudi uporablja namesto kravjega mleka, so danes zelo razširjeni. Kupiti jih je namreč mogoče že v praktično vsaki trgovini(ci). Vendar izbira pri nas vendarle ni tako pestra kot ponekod v tujini. Medtem ko lahko v naših trgovinah kupimo predvsem sojino, riževo, ovseno, mandljevo, lešnikovo in kokosovo mleko, so v tujini pogosto na voljo tudi malce bolj posebne vrste rastlinskih napitkov – med njimi tudi mleko, izdelano iz lanenih semen, ki ga pri nas skorajda ni mogoče dobiti. Toda na srečo se lahko izdelave lotite kar sami.

- Oglas -

Podobno kot pri drugih vrstah rastlinskih napitkov je postopek relativno preprost, hkrati pa bo cena domače izdelave bistveno nižja. Mleko iz lanenih semen je vsekakor nekaj posebnega, saj vsebuje nadpovprečne količine omega-3-maščobnih kislin, ki so, kot verjetno veste, izjemno pomembne za dobro zdravje …

Navodila za pripravo okusnega in zdravega napitka iz lanenih semen

Kot omenjeno, je priprava mleka iz lanenih semen zelo preprosta. Potrebujete le dve osnovni sestavini, in sicer lanena semena in vodo. V kuhinjskem mešalniku najprej zmešajte 3 skodelice vode in ¼ skodelice lanenih semen (če želite izdelati večje količine mleka iz lanenih semen, lahko količino sestavin seveda ustrezno prilagodite). Po nekaj minutah mešanja (lahko s prekinitvami) izklopite kuhinjski mešalnik in počakajte približno 10 minut.

Mešanico nato precedite skozi gosto gazo. Uporabite lahko tudi čisto vrečko z drobnimi luknjicami, ki je namenjena pranju občutljivega perila, ali vrečko za večkratno uporabo za sadje in zelenjavo. Pulpo, ki ostane na dnu vrečke oziroma na vrhu gaze, na koncu dobro ožemite, da iztisnete čim več tekočine. Svetujemo vam, da pulpo, ki ostane, prihranite za poznejšo rabo. Uporabite jo lahko na primer pri peki različnega peciva ali kot dodatek kosmičem, »zmešančkom« ipd. Mleko iz lanenih semen shranjujte v hladilniku, kjer lahko počaka približno 5 dni.

Napitek ima prijeten, rahlo oreščkast okus, ki ga lahko nadgradite z različnimi dodatki. Zelo okusna je na primer kombinacija mleka iz lanenih semen in izvlečka vanilje, napitku pa lahko dodate tudi sestavine, kot sta cimet in kakav v prahu. S temi dodatki lahko pričarate rahlo sladek priokus, ne da bi morali za to uporabiti sladkor, s čimer bi seveda občutno povečali kalorično vrednost napitka (po želji lahko sicer uporabite tudi klasične nadomestke sladkorja, na primer stevio ali eritritol).

- Oglas -

Omega-3-maščobne kisline še posebej pomembne za srčno-žilni sistem in možgane

Čeprav je sestava različnih vrst rastlinskih napitkov, ki se uporabljajo kot zamenjava za mleko, v osnovi precej podobna, imajo posamezne vrste vendarle določene specifike. Največja posebnost mleka iz lanenih semen je zagotovo že omenjena vsebnost omega-3-maščobnih kislin oziroma, natančneje, alfalinolenske kisline (ALK). Gre za obliko, ki se lahko v našem telesu pretvori v eikozapentaenojsko (EPK) in v dokozaheksaenojsko kislino (DHK).

Omega-3-maščobne kisline so še posebej pomembne za preprečevanje srčno-žilnih obolenj,  obenem pa so nepogrešljive pri zaščiti naših možganov pred različnimi nevrodegenerativnimi boleznimi ter kot pomoč pri zmanjševanju tveganja za depresijo in druge razpoloženjske motnje. Pozitivni učinki omega-3-maščobnih kislin so povezani predvsem z njihovim protivnetnim delovanjem. Znano je namreč, da so v ozadju mnogih zdravstvenih težav prav kronična vnetja.

Čeprav z mlekom, izdelanim iz lanenih semen, ne morete pokriti vseh potreb svojega telesa po omaga-3-maščobnih kislin, gre lahko za dragoceno obogatitev vaše prehrane. Podobno kot drugi rastlinski napitki seveda tudi mleko iz lanenih semen ne vsebuje holesterola, kar je dodatna prednost za vaše srce in ožilje.

NAJNOVEJŠE