0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPozor, nevarna dieta! 5 znakov, da gre za dieto, ki se ji...

Pozor, nevarna dieta! 5 znakov, da gre za dieto, ki se ji je bolje izogniti …

MORDA VAS ZANIMA

Ni vsaka dieta slaba, vendar obstaja na žalost bistveno preveč takih, ki si vsekakor zaslužijo to oznako. Seveda pa lahko tudi med slabimi dietami najdemo še posebej problematične, ki so lahko celo zelo nevarne za zdravje. Če poskušate shujšati, ste najverjetneje preučili že precej možnosti, vendar je v poplavi najrazličnejših informacij pogosto težko ločiti zrnje od plev. Ne moremo vam sicer povedati, katera dieta je najprimernejša za vas, saj bi bilo treba pri tem upoštevati precej individualnih dejavnikov. Vendar vam lahko po drugi strani pomagamo pri prepoznavanju diet, ki se jim je vsekakor bolje izogniti. V nadaljevanju vas tako čaka pet pogostih značilnosti slabih diet, na katere morate biti pozorni …

- Oglas -

1. Dieta temelji na izločanju skupin živil, ki veljajo za zdrava

Eden od opozorilnih znakov, da je z dieto, o kateri razmišljate, nekaj narobe, je popolna prepoved uživanja določenih prehranskih skupin (ali posameznih živil), ki so po mnenju večine strokovnjakov zdrave in povsem primerne tudi za tiste, ki poskušajo shujšati. Če gre za dieto, ki na primer povsem prepoveduje uživanje sadja ali polnozrnatih žit, je vsekakor pametno, da ste previdni. Na dolgi rok boste namreč težko ohranjali takšen jedilnik, še bolj problematično pa je, da lahko tovrstno prehranjevanje hitro privede do pomanjkanja pomembnih hranilnih snovi.

2. Dieta je »podprta« z naborom sumljivih trditev

Obstajajo sicer vprašanja, glede katerih znanstvena skupnost ni enotna, vendar se morate zavedati, da so prelomne ugotovitve, ki bi postavile na glavo vse, kar smo verjeli doslej, zelo redke. Če ste naleteli na dieto, katere učinkovitost je utemeljena z zelo sumljivimi trditvami, na katere niste še nikoli naleteli – oziroma s takšnimi, ki so v očitnem nasprotju z znanstvenimi spoznanji – se dieti raje izognite. Snovalci diete so sicer morda brali znanstvene študije, vendar so to najverjetneje počeli zelo selektivno.

3. Prevelik kalorični deficit

Za uspešno izgubo odvečnih kilogramov bo sicer nujno zmanjšati kalorični vnos, vendar morate biti pri tem previdni. Sprememba ne sme biti prehitra oziroma pretirano drastična. Stradanje telesa seveda na dolgi rok ni vzdržno, zato je nujno, da ste pri hujšanju potrpežljivi. Izognite se dietam, ki zahtevajo zelo drastično omejevanje kalorij.

- Oglas -

4. Potreba po uporabi zelo dragih prehranskih dopolnil

Motivi snovalcev diet pogosto niso najbolj plemeniti. Pri tem imamo v mislih željo po pospeševanju prodaje določenih izdelkov, predvsem različnih prehranskih dopolnil. Če razmišljate o dieti, ki zahteva ogromno tovrstnih dodatkov, je vsekakor bolje, da iščete dalje. Edino, česar bi se znebili s pomočjo te diete, bi bile najverjetneje precejšnje količine denarja. Uspešno hujšanje ne zahteva dragih dodatkov. Če vas poskuša nekdo prepričati o nasprotnem, nameni te osebe najverjetneje niso najbolj pošteni.

5. Obljubljanje (pre)hitrih rezultatov

Pri dieti ne gre nujno za prehranjevalni režim, ki mu sledimo zgolj krajše obdobje. Izraz se lahko nanaša tudi na način prehranjevanja. Če poskušate shujšati in nato ohraniti težo, je vsekakor pametno, da se izogibate dietam v prvem pomenu besede. Običajno jih prepoznate po zelo senzacionalističnih obljubah o izgubi odvečnih kilogramov v izredno kratkem času. Tovrstne diete so lahko sicer zelo mamljive – na primer ko se približuje poletni dopust – vendar na dolgi povzročijo precej več škode kot koristi. Številka na tehtnici se lahko sicer z njihovo pomočjo začasno zmanjša, vendar se izgubljeni kilogrami običajno vrnejo zelo hitro, nemalokrat z obrestmi. Obenem pa lahko s tovrstnimi dietami ogrozite svoje zdravje. Pametneje je torej, da izberete pot, ki bo nekoliko daljša, vendar bodo možnosti za to, da vam na njej spodrsne, precej manjše.

Več o priljubljenih in preizkušenih dietah:

NAJNOVEJŠE