Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehrana10-dnevna razstrupljevalna dieta

10-dnevna razstrupljevalna dieta

MORDA VAS ZANIMA

Kaj je razlog, zaradi katerega je hujšanje tako pogosto neuspešno? Najverjetneje se vam je že kdaj zgodilo, da ste nekaj časa upoštevali precej stroge prehranjevalne smernice, nato pa ste nenadoma obupali in se začeli prenajedati. V takšnih primerih ne gre nujno zgolj za pomanjkanje volje. Pogosto je to povsem normalen odziv telesa, ki mu je močno primanjkovalo določenih pomembnih hranil. Ko se naslednjič lotite hujšanja, je zato pametno ubrati nekoliko drugačen pristop …

Napadi volčje lakote povezani s pomanjkanjem esencialnih hranil

- Oglas -

Posamezne diete se sicer med seboj nekoliko razlikujejo, vendar je njihova skupna lastnost običajno zmanjševanje velikosti porcij. To pa pogosto ne pomeni zgolj manj kalorij, ampak tudi manj esencialnih hranilnih snovi, predvsem vitaminov in mineralov. Naše telo se na to odzove z zelo intenzivnim signalom za lakoto, čeprav morda ne potrebuje več energije, ampak predvsem več esencialnih hranil. Na prvi pogled se zdi, da gre za nerešljivo težavo in da ni mogoče omejiti kaloričnega vnosa, ne da bi s tem telo prikrajšali za potrebne količine vitaminov in mineralov.

Vendar pa na srečo obstaja srednja pot. Gre za t. i. razstrupljevalno dieto, ki temelji na zelo preprostih načelih. Priporočamo vam, da za začetek poskusite z 10-dnevnim programom. Zelo hitro boste ugotovili, da gre za pristop, ki ne temelji na stradanju, ampak povsem nasprotno: tovrstno prehranjevanje omogoča, da svojemu telesu zagotovite resnično vse, kar potrebuje za normalno delovanje, pri tem pa izgubite presežek maščob in odvečne kilograme. Napadi volčje lakote, ki jih morda poznate v povezavi z dietami, ki ste se jih lotevali v preteklosti, bodo že kmalu le še neprijeten spomin.

Sadje in beljakovine

Upoštevati morate eno samo »pravilo« …

Na čem torej temelji »razstrupljevalna dieta«? Bistvo je v tem, da uživate izključno živila v naravni, nepredelani obliki. To na primer pomeni, da se morate odpovedati sadnim sokovom, jogurtom z dodatkom sadja, suhemu sadju in podobnim živilom ter jih zamenjati s svežim sadjem. Podobno velja tudi za živila iz drugih skupin. Osnova razstrupljevalne diete so različne vrste sadja in zelenjave, polnovredna žita ter rastlinski viri beljakovin, s čimer so mišljene predvsem stročnice. Čeprav gre za princip prehranjevanja, ki vam lahko pomaga tudi pri hujšanju, se vam ni treba ukvarjati s štetjem kalorij ali z načrtnim omejevanjem kaloričnega vnosa.

Če boste posegali izključno po nepredelanih živilih, bo prišlo do kaloričnega deficita spontano, saj je zaradi nižje kalorične gostote živil praktično nemogoče zaužiti preveč kalorij. Ob tem pa ne boste imeli občutka odpovedovanja ali lakote, saj bodo celice dodobra oskrbljene z vsemi esencialnimi hranili, hkrati pa se bo telo znebilo nadpovprečne količine škodljivih snovi.

Dieta, ki je ne boste želeli opustiti

- Oglas -

Po dietah, ki temeljijo na odpovedovanju in malodane stradanju, se ljudje običajno hitro vrnejo na stare tirnice. Začne se prenajedanje, želja po nezdravih, zelo kaloričnih živilih pa se običajno še okrepi. Po 10-dnevni razstrupljevalni dieti pa bo rezultat povsem drugačen. Ker vaše telo ne bo imelo občutka, da mu je česar koli primanjkovalo, ne boste imeli potrebe po takšnih in drugačnih prehrambnih pregrehah. Pozitivni učinek razstrupljevalne diete z nepredelanimi živili je tudi hitrejši metabolizem (medtem ko se pri mnogih drugih dietah metabolizem drastično upočasni).

Zaradi precejšnje zaloge vseh esencialnih mikrohranil se boste zagotovo počutili precej bolje, zato se boste najverjetneje povsem spontano odločili, da poskušate še naprej v čim večji meri slediti tovrstnim prehranjevalnim principom. In prav to je ena največjih skrivnosti »razstrupljevalne diete« – v osnovi je sicer zastavljena kot kratkotrajna dieta, saj se lažje lotimo nečesa, če vemo, da moramo »zdržati« le določen čas, vendar pa pogosto preraste v način življenja. Vsekakor je torej vredno, da ji daste priložnost vsaj za 10 dni in opazujete, kaj se bo zgodilo …

Preberite tudi: Galvestonska dieta – pot do vitke postave v menopavzi?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×