0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZ mobilnimi igrami nad debelost pri otrocih

Z mobilnimi igrami nad debelost pri otrocih

MORDA VAS ZANIMA

Mobilne in računalniške igre so pogosto dojete predvsem kot nekaj, kar škoduje zdravju otrok. Toda mednarodna raziskava, ki je plod sodelovanja številnih uglednih znanstvenih inštitucij in ki jo je vodila prof. Rema Padman, je dokazala, da je lahko učinek iger tudi diametralno nasproten. Uporabljene so lahko namreč kot dragocen didaktični pripomoček, ki otroke nevsiljivo spodbuja k bolj zdravim prehranskim izbiram, posledično pa kot pripomoček za preprečevanje debelosti pri otrocih, ki postaja vse bolj pereča težava …

- Oglas -

Preprosta igra, ki je vključevala skrite lekcije, spodbudila bolj zdrave prehranske izbire

V raziskavi so sodelovali 104 otroci, stari od 10 do 11 let. Otroci so bili naključno razdeljeni v dve skupini. Prva skupina se je zabavala z igranjem mobilne akcijske igre, ki je vključevala implicitne didaktične elemente, povezane z zdravo prehrano, druga skupina pa je bila »kontrolna«. Otroci, ki so se znašli v drugi skupini, so namreč igrali klasično namizno igro brez »skritih« didaktičnih elementov. Mobilna igra je bila zastavljena v obliki boja z roboti, ki so predstavljali različne vrste nezdravih živil. Obenem pa sta se telo in hitrost fiktivnega lika, ki se je bojeval z roboti, spreminjala glede na vrsto zaužite hrane.

Tako otroci v prvi kot otroci v drugi skupini so igri posvetili dvakrat po 20 minut. Ko so se nehali igrati, so jim bili ponujeni slani in sladki prigrizki ter pijača. Pri sladkih prigrizkih so imeli na izbiro rozine in čokolado, pri slanih krompirjev čips in indijske oreščke, pri pijači pa so lahko izbirali med vodo in gaziranimi sladkimi pijačami. Izkazalo se je, da so otroci iz prve skupine precej pogosteje posegli po bolj zdravih možnostih …

Osredotočanje na zdrava živila precej učinkovitejše od zastraševanja

Znano je, da je lahko učenje precej bolj učinkovito, če se otroci pri tem zabavajo oziroma če niti ne vedo, da se pravzaprav učijo. Prav zato so lahko mobilne in video igre izjemno koristno pomagalo pri spodbujanju bolj zdravih navad. »Na površju« so namreč namenjene predvsem zabavi, vendar je  mogoče vanje zelo uspešno implementirani implicitne didaktične elemente.

- Oglas -

Igra, ki so jo otroci igrali v okviru predstavljene raziskave, je sicer vključevala tudi neposredne informacije, povezane s hrano. Šlo je tako za informacije o nezdravi kot o zdravi hrani. Pri tem je zanimivo, da so imele informacije o zdravi hrani precej bolj pozitiven učinek. Več tovrstnih informacij je namreč spodbudilo bolj zdrave prehranske izbire. Po drugi strani pa to ni veljalo za »negativne trditve«, povezane s škodljivostjo določenih živil oziroma skupin prehranskih izdelkov. Tovrstno odzivanje otrok se ujema s predhodnimi ugotovitvami psihologov. Zastraševanje otrok namreč ni najboljša taktika za preprečevanje določenega vedenja, kar velja tudi za preprečevanje nezdravih prehranjevalnih navad. Učinek je lahko tu povsem nasproten od želenega: bolj ko boste otroka strašili, bolj ga bo vleklo k nezdravi hrani. Precej pametneje je, da se osredotočite na pozitivni vidik, torej na to, da otroku ponudite čim širši nabor zdravih živil in mu pri tem predstavite razloge, zakaj je določeno živilo dobro zanj.

Hkrati pa je pri spodbujanju zdravih prehranjevalnih navad smiselno izkoristiti tudi pomagala, kot so didaktične igre. Otroka boste namreč težko popolnoma obvarovali pred mobilnimi in video igrami (in tudi če bi bilo to mogoče, to najverjetneje ne bi bilo dobro zanj), vendar ga lahko poskušate usmeriti k igram z didaktičnimi elementi, ki bodo imele pozitiven vpliv na njegov razvoj in navade.

Preberite tudi: Marko Juhant: Danes imajo že otroci podočnjake!

.

NAJNOVEJŠE