Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
Zdravje & prehranaZakaj so nekateri ljudje neprestano lačni?

Zakaj so nekateri ljudje neprestano lačni?

MORDA VAS ZANIMA

Morda poznate osebo, ki je nenehno lačna – nemalokrat celo neposredno po obroku. Ali pa ste ta oseba morda celo sami. Naš apetit se lahko seveda precej razlikuje. Medtem ko nekateri praktično ne razmišljajo o hrani, se zdi, da se življenja drugih vrtijo samo okoli tega, kaj in kdaj bodo jedli. Poleg tega pa lahko prihaja do precejšnjih razlik tudi na ravni posameznika. V določenih obdobjih smo lahko malodane obsedeni s hrano, nato pa pridejo obdobja, ko je naš apetit precej manjši. Če imate občutek, da je vaš apetit v zadnjem času popolnoma podivjal, je vsekakor smiselno, da poskušate poiskati razlog za to spremembo. Lahko gre sicer za povsem običajen cikel, vendar je neukrotljiv apetit včasih povezan tudi z določenimi zunanjimi vzroki, na katere lahko (vsaj deloma) vplivamo …

Za povečan apetit je lahko krivo nadpovprečno stresno življenje

- Oglas -

Za neukrotljiv apetit so nemalokrat krive težave, povezane z duševnim zdravjem. Občutek, da ste neprestano lačni, lahko tako izvira iz anksioznosti. Stres lahko sicer na naš apetit vpliva precej različno. Nekateri ljudje takrat, ko so pod hudim stresom, skorajda ne morejo jesti, spet drugi pa iščejo pomiritev prav v hrani, zato je njihov apetit v nadpovprečno stresnih obdobjih povsem neobvladljiv. Če želite ukrotiti apetit, se boste morali torej spopasti s tistim, kar je krivo za tesnobne občutke.

Neobvladljiv apetit kot simptom pomanjkanja esencialnih hranilnih snovi

Neprestana lakota je lahko tudi znak, da vašemu telesu primanjkuje pomembnih hranilnih snovi. Čeprav je kalorični vnos dovolj visok, sestava vaših obrokov morda ni optimalna. Z »nepojasnljivo« lakoto vam tako telo sporoča, da ni dobilo vsega, kar potrebuje. To lahko seveda najlažje razrešite tako, da se izogibate procesirani hrani, polni »praznih kalorij«, in da začnete na svoj jedilnik uvrščati karseda nepredelana, polnovredna živila, bogata z vitamini, minerali in drugimi pomembnimi hranili. Pri tem bodite še posebej pozorni na zadosten vnos vlaknin in beljakovin. Zagotovo boste že kmalu ugotovili, da se je vaš apetit precej umiril.

Ne podcenjujte vpliva fotografij na družbenih omrežjih

Pri raziskovanju, kaj je krivo za to, da ne morete obvladovati svojega apetita, ne bi smeli podcenjevati vpliva sodobnih medijev oziroma družbenih omrežij. Uporabniki teh kanalov zagotovo dobro veste, da se je praktično nemogoče izogniti poplavi fotografij, na katerih so zajete najrazličnejše dobrote. Tudi če v resnici niste lačni, se je ob pogosti izpostavljenosti tovrstnim fotografijam praktično nemogoče izogniti razmišljanju o hrani. Manj časa, preživetega na družbenih omrežjih, tako običajno pomeni tudi manj težav s pogostimi napadi lakote.

Napadi lakote lahko povezani tudi s sladkorno boleznijo ali z nepravilnim delovanjem ščitnice

Včasih pa so lahko za nepredvidljive in nelogične napade lakote krive tudi določene zdravstvene težave. Čeprav morda vaši bližnji trdijo, da gre preprosto za požrešnost in da se morate naučiti samoobvladovanja, je lahko resnica precej drugačna. Pri določenih boleznih so lahko napadi lakote tako hudi, da ste praktično povsem nemočni, ne glede na to, kako močna je vaša volja. Težava je lahko na primer povezana z diabetesom (oziroma s hipoglikemijo, ki je pogost zaplet pri tej bolezni), za povečan apetit pa je lahko kriva tudi vaša ščitnica. Običajno se težave pojavijo predvsem takrat, ko ščitnica ne izloča dovolj hormonov (govorimo o motnji, imenovani hipotiroidizem). V ozadju so lahko tudi težave z drugimi hormoni, ne nazadnje pa je lahko neobvladljiv apetit tudi nezaželen stranski učinek uporabe določenih zdravil. Če opažate, da postaja težava vedno resnejša in da ste ji sami težko kos, je vsekakor priporočljiv obisk zdravnika.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×